Brand in Niawier, kerkhofpaaltjes en paalzitten in de Weekend Nieuwsshow · Foto('s): Hepie van der Galiën
  Hepie van der Galiën

Brand in Niawier, kerkhofpaaltjes en paalzitten in de Weekend Nieuwsshow

zaterdag 17 augustus 2019

Bij een grote brand in Niawier kwamen woensdag 42.000 kippen om. In de Weekend Nieuwsshow werd teruggeblikt op de brand met dorpsbelang en de brandweer. In buurdorp Wetsens was commotie ontstaan over kerkhofpaaltjes en in Kollum zaten na meer dan 50 uur de paalzitters nog steeds op hun paal.

De brand bij het pluimveebedrijf in Niawier heeft niet alleen grote impact op de familie, in het hele dorp is de brand hard aangekomen. Het gedrag van dierenactivisten kort na de brand riep ook veel emoties op, zo vertelde Wiebe Turkstra, voorzitter van Dorpsbelang Niawier-Wetsens. Met hem spraken we ook over de plannen voor haventje ‘De Opslag’ in het dorp. Tjeerd Waslander, voorzitter van het college van Kerkrentmeesters, gaf een toelichting op het besluit om de paaltjes op het kerkhof van Wetsens op termijn weer weg te halen. Na alle commotie wordt gezocht naar een alternatief systeem om de graven goed vindbaar te maken.

De brand in Niawier was ook aanleiding voor een gesprek met Andries Dijkstra, coördinator van het Bedrijfsopvangteam (BOT) van de brandweer. Dit team vangt, op verzoek, brandweermensen op die betrokken waren bij bijvoorbeeld incidenten met slachtoffers of dode dieren.

Paalzitters en andere helden
Verslaggever IJde Prins was tijdens de Weekend Nieuwsshow in Kollum om de laatste ‘zituren’ van vier paalzitters te volgen. Zaterdagavond 17 augustus om 22.00 uur hebben zij 60 uur paalzitten, in weer en wind, achter de rug. Hele andere helden zijn te vinden op het Imaginarium festival in Tytsjerk. Van sprookjesfiguren en Vikingen tot de vechters die in middeleeuwse kleding de strijd aangaan bij Buhurt toernooi Kening Striid.

Op reis
Jan Veenma van Jan Cooks4You vertelde over zijn reis naar de partnergemeente van Dokkum: Fulda in Duitsland. Hij kookte daar samen met twee andere koks voor veel bezoekers en zette ze onder andere echte Friese kroketten voor. Miss The Globe Netherlands, Daniëlle Riemersma, reist in oktober af naar Albanië. Als winnares van deze missverkiezing in Nederland mag de Dokkumse ons land vertegenwoordigen bij The Miss Globe verkiezing. Feanwâldster Jan Fennema is momenteel in Newcastle in Engeland. De wielrenner, die al op jonge leeftijd een donorlever kreeg, doet daar mee aan de World Transplant Games.

Schouwen en motoren
Dictus Hoeksma is schouwer voor de vereniging Noardlike Fryske Wâlden. Hij doet dat in het kader van het landschapsherstel dat plaatsvindt als compensatie voor de aanleg van de Sintrale As. Hij beoordeelt en adviseert bij de aanvraag van particulieren voor het herstel van bijvoorbeeld Elzensingels en boomwallen in onze regio. Ondernemer van de week Derk-Jan Cornelissen vertelde over het brede scala aan activiteiten van zijn bedrijf Kobutex: van motoren en motorreizen tot (motor)kleding.

De Weekend Nieuwsshow is iedere zaterdag tussen 11:00 uur – 14:00 uur te beluisteren op RTV NOF en terug te luisteren in de herhaling op zondag. Ook een interessant onderwerp? Mail naar wns@rtvnof.nl.

Brand in Niawier, kerkhofpaaltjes en paalzitten in de Weekend Nieuwsshow · Foto('s): Hepie van der Galiën
Brand in Niawier, kerkhofpaaltjes en paalzitten in de Weekend Nieuwsshow · Foto('s): Hepie van der Galiën
Brand in Niawier, kerkhofpaaltjes en paalzitten in de Weekend Nieuwsshow · Foto('s): Hepie van der Galiën
  Hepie van der Galiën

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Hoezo Kleinkunst
  Hoezo Kleinkunst brengt u liedjes, sketsches en wetenswaardigheden vanaf het begin van de kleinkunst tot de jaren '90 van de vorige eeuw.
 • 19:00 - 20:00
  Fryslan Fan
 • 20:00 - 21:00
  Werom yn de tiid
  Werom yn de tiid is een programma mei muzyk ut de jierren '60 en '70.
 • 21:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact · Privacy Statement RTV NOF · Disclaimer · Organisatie · Vrijwilliger worden?