Broekster Boys deelt tik uit aan PKC · Foto('s): Jacqueline Jongsma
  Jacqueline Jongsma

Broekster Boys deelt tik uit aan PKC

zondag 16 december 2018

De laatste wedstrijd voor de winterstop leverde voor de supporters een spektakelstuk op. Een wedstrijd waar alles in zat. Doelpunten, 6 gele kaarten waarvan 2 met een rode rand, buitenspeldoelpunt ja of nee? Strafschop ja of nee, relletjes, afkoelingsperiode en uiteindelijk een dik verdiende 2-1 overwinning, die pas in de slotseconden gemaakt werd. Daarmee deed Broekster Boys hele goede zaken en moest nummer 4, PKC, met de staart tussen de benen van het veld.

PKC op voorsprong door “Dolbergje”

Het begon allemaal vrij rustig want in het begin van een wedstrijd is het meestal even wat aftasten over en weer. Maar het was van korte duur. In de 7e minuut werd het lont aangestoken. Reden was het buitenspel doelpunt van PKC. Vanaf de zijkant werd de bal voorgezet en aangeraakt door de verdediging van Broekster Boys. Via- via kwam de bal bij de in buitenspel staande Koen Hateboer. Hij kon de bal 10 cm voor de doellijn simpel binnentikken. Buitenspel dacht iedereen. Ook de neutrale assistent scheidsrechter deed de vlag omhoog maar scheidsrechter Baar was onverbiddelijk en keurde het doelpunt toe. Er was nl een nieuwe situatie ontstaan toen de bal wel of niet bewust door een verdediger werd geraakt en bij Hateboer kwam. Broekster Boys protesteerde hevig maar Baar had tijdens de uitleg van het discutabele doelpunt van Jesper Dolberg, enkele weken geleden goed opgelet. En zo zorgde dit “Dolbergje” voor een 0-1 achterstand.

Broekster Boys neemt initiatief over

Het duurde een paar minuten om deze tegenslag te verwerken maar daarna begon Broekster Boys prima te voetballen. Piet Wessel Dijkstra, vandaag misschien wel “de man“ van het middenveld, had een goede mogelijkheid. Even later een razendsnelle counter, die begon bij Niels Westerlaan, ging over vele schuiven en kwam uiteindelijk bij Juryan Dantuma maar hij schoot recht op de keeper en zo bleef het 0-1. PKC schakelde een tandje bij. Een overtreding op Riemer Doornbos leverde Sip Jaap Bos een gele prent op. Een paar minute later kwam ook Jordy v Rijszen in het boekje van Baar toen hij Juryan Dantuma op de rand van het 16 meter gebied naar de grond trok. Baar legde de bal er net buiten maar had volgens velen een strafschop moeten zijn. De vrije trap leverde niets op en zo gingen beide ploegen met de 0-1 tussenstand de rust in.

Aansluittreffer

Twee minuten na rust kwam Broekster Boys op gelijke hoogte. Goed doorzetten van Dantuma leverde hem balbezit op en hij gaf een pass op maat op Dela Sabuni. De kleine zwarte parel leek de bal te ver voor zich uit te spelen maar wist nog net voor de uitkomende keeper Meedendorp de bal over hem heen te tikken. De kleinste man van de 1e klasse maakte zijn eerste competitiedoelpunt voor de hoofdmacht maar een o – zo belangrijke.

Vlam in de pan

Tien minuten later sloeg de vlam in de pan op sportpark “het Halehonk” Een overtreding van v Rijszen op Vincent Hoekstra was al geel waardig maar de natrappende actie van Filipe Marcal Pinhiero deed het sportpark kolken. De opstoot in het veld sloeg over op een supporter die ter nauwer nood door een alerte steward in bedwang werd gehouden. Baar besloot tot een korte afkoelingsperiode. PKC wisselde snel Pinhiero maar kreeg in de kleedkamer voor de hervatting eerst het geel te zien. Na deze tweede rustpauze was het Broekster Boys wat de klok sloeg. De ploeg speelde met veel druk en passie

Druk op de bal

Broekster Boys rook bloed en vocht voor wat het waard was. Andries Dijkstra was samen met zijn verdedigers de aanvallers van PKC steeds de baas. Niels Westelaan speelde opnieuw een prima partij en het was jammer dat zijn eerste overtreding hem gelijk, (zijn vijfde) gele kaart opleverde. Voor Westerlaan betekend dit dat de winterstop voor hem een weekje langer duurt. Hedzer Prins kwam goed weg toen een overtreding op Piet Wessel Dijkstra niet bestraft werd en hij voor zijn charge op het middenveld een gele kaart met een randje ontving

Tik op de neus

In de 90e minuut is het uitgerekend Vincent Hoekstra die PKC de genade klap gaf. Broekster Boys had daarvoor al enkele mogelijkheden om zeep geholpen maar in de laatste minuut was het uitstekend overzicht van Dantuma inleiding tot de verdiende 2-1. Dantuma zag de vrijstaande Hoekstra bij de 2e paal volkomen vrij staan en wist de bal met zijn laatste inspanning bij te krijgen. Het slotoffensief van PKC met enkele gevaarlijke corners leverde niets meer op. Vriend en vijand waren het eens dat Broekster Boys de overwinning dik verdiend had en de ploeg deed goede zaken in de tussenstand want het steeg naar de 12e plaats. De rode lantaarn werd overgedragen aan buurman Be Quick Dokkum.

Tevreden de winterstop in

Broekster Boys gaat met een tevreden gevoel de winterstop in. Toen de ploeg na de eerste periode troosteloos onderaan stond leek de ploeg te licht voor de eerste klasse. De ommekeer kwam door de verrassende overwinning op HZVV. De geloof en vertrouwen is door die wedstrijd zo gegroeid dat de spelers onder leiding van Patrick Zwart voor niemand meer bang wil zijn. Met 3 winstpartijen uit 4 wedstrijden is Broekster Boys weer helemaal in de running en kan het nog een mooie tweede seizoenshelft worden. De verschillen zijn miniem want de achterstand op bv de nr 6 , Balk, is slechts 4 puntjes. Maar eerst dus de winterstop. De competitie wordt, ijs en weder dienende, op 19 januari hervat met een thuiswedstrijd tegen Zeerobben, die net als Broekster Boys 12 punten bijeen gesprokkeld hebben.

Klik hier voor het fotoverslag van Jacqueline Jongsma.

• 00:00 - 07:00
  • 07:00 - 08:00