Broekster Boys viert winst op VV Gorecht · Foto('s): Jacqueline Jongsma
  Jacqueline Jongsma

Broekster Boys viert winst op VV Gorecht

zondag 19 mei 2019

Broekster Boys heeft het toch maar even mooi geflikt. De verdiende 0-3 overwinning op VV Gorecht betekende directe handhaving voor Broekster Boys in de eerste klasse. Wie zijn geld na 8 wedstrijden op “de Broek” zou hebben gezet, (op dat moment stijf onderaan) zou misschien wel voor gek verklaard worden.

Lang leek het erop dat Broekster Boys het lachertje van de eerste klasse zou worden, maar het spreekwoord, wie het laatst lacht, lacht het best kwam bij Broekster Boys uit. De lach en vreugde na de 0-3 overwinning werd als een kampioenschap gevierd en Broekster Boys lachte dus als laatste. VV Gorecht werd door de nederlaag verwezen naar de nacompetitie. VV Bedum zal met VVG in een onderling duel uit gaan maken wie Gorecht zal volgen naar het altijd lastige toetje.

Een ongelofelijke prestatie, zo mag de wederopstanding van Broekster Boys wel genoemd worden. Het begon allemaal in Hoogeveen in de 9e wedstrijd van het seizoen. De hekkensluiter verbaasde vriend en vijand met een 1-2 overwinning op kampioen HZVV en vanaf dat moment groeide het geloof in eigen kunnen met de week. Trainer Patrick Zwart wist samen met zijn staf zijn spelersgroep te smeden tot een hecht collectief. Vanaf dat moment kon geen enkele ploeg meer domineren tegen de Friese promovendus en pakte de ploeg punt voor punt in de achtervolging op Be Quick Dokkum en Gorecht en Bedum. In de winterstop was de achterstand al ongedaan gemaakt en streed de ploeg weer mee voor rechtstreekse handhaving. Blessures en schorsingen leken roet in het eten te gooien en dus moest het in de laatste wedstrijden gebeuren. Het ingecalculeerde verlies van vorige week (nipt verlies tegen HZVV) gaf zoveel vertrouwen dat het moest gaan gebeuren tegen directe concurrent VV Gorecht.

In de eerste minuut even schrik toen het leek of Hedgar Hoekstra met een blessure naar de kant moest maar de 1e jaars senior ging op karakter door. VV Gorecht liet zien best wel wat kwaliteit in de ploeg te hebben en bleek met name op het middenveld elkaar makkelijk te kunnen vinden. Juryan Dantuma had de eerste echte kans van de wedstrijd maar miste de voorzet van Hedgar Hoekstra op een haar. Aan de andere kant van het veld hield Sijbren Terlouw zijn ploeg goed in de wedstrijd door kansen van Nick Jansen en Willem Bouwkamp uitstekend te pareren. Na een half uur de bevrijdende treffer voor Broekster Boys. Hedgar Hoekstra liet met een fabelachtige actie op de achterlijn zijn directe tegenstander achter zich. De voorzet leek weggewerkt te worden, maar kwam op de rand van de 16 meter voor de voeten van Riemer Doornbos die met een geplaatst schot de keeper kansloos liet 0-1.

Vlak voor rust had Broekster Boys de voorsprong uit kunnen breiden. Een kopbal van Jos Regnerus kwam precies in de handen van de keeper en de uitblinkende Dela Sabuni schoot in kansrijke positie net naast. De kleine Sabuni werd door het Harense publiek al vernoemd naar Babangida, de Nigeriaanse speler van o.a. Roda JC en Ajax die eind vorige eeuw met zijn weergaloze acties het publiek wist te vermaken. Dat mag Delachance als een groot compliment beschouwen. De parel van Broekster Boys kroonde zich in de tweede helft tot absolute uitblinker. In de 46e minuut was hij opnieuw dicht bij een doelpunt maar de buitenkant paal stond een verdubbeling van de voorsprong in de weg. Sijbren Terlouw was even later goed bij de les op een doelpoging van Jos Beek. Delachance Sabuni bleef echter een plaag voor de verdediging van vv Gorecht en Robbie Wentink dacht met de wissel Luuk Jans voor Sjoerd Hoekstra daar verandering in te kunnen brengen maar kwam bedrogen uit. Ook Jans kon “Babangida” niet stoppen.

De vrije trap (na overtreding op diezelfde Sabuni) werd door Bauke Jan Douma uitstekend voor het doel gebracht waar Juryan Dantuma Broekster Boys op een fraaie en comfortabele voorsprong wist te brengen. De irritaties en overtredingen op het veld namen toe en dat leverde een aantal gele kaarten op. Steef Borgman presteerde het om binnen een paar minuten twee keer tegen geel aan te lopen en mocht vroegtijdig douchen. Gorecht probeerde met 10 man nog een even alles of niets te spelen maar het werd uiteindelijk niets voor de Harense eerste klasser. Vijf minuten voor tijd was het over en uit en schoot aanvoerder Riemer Doornbos met zijn tweede goal zijn ploeg definitief naar nog een seizoen in de eerste klasse. De bevrijdende treffer werd door spelers en staf gevierd als een kampioenschap. Wedstrijd beslist en feest in de kleedkamer.

Want het mag nogmaals wel eens gezegd worden. Directe handhaving na de valse start in de eerste periode mag gezien worden als een topprestatie. Zwart prees zijn spelers na afloop maar het is mede zijn verdienste, samen met zijn gehele staf die deze jongens in een paar week tijd omgeturnd hebben tot een hecht en collectief team met als uiteindelijke beloning de rechtstreekse handhaving in deze zware competitie. Chapeau!

Volgende week sluit Broekster Boys het seizoen af tegen het inmiddels gedegradeerde Be Quick Dokkum. Een wedstrijd waar geen spanning meer op zit en dus een mooie gelegenheid om de spelers met uw komst nog eens te belonen voor hun fantastische prestatie. De wedstrijd start om 14.30 uur met na afloop een gezellige nazit met muziek van de Kolkenblazers.

Klik hier voor een fotoverslag van de jarige Jacqueline Jongsma.

• 00:00 - 07:00
  • 07:00 - 09:00
  • 09:00 - 10:00
  • 10:00 - 16:00
  • 16:00 - 17:00
  • 17:00 - 18:00
  • 18:00 - 19:00
  • 19:00 - 21:00