VV Buitenpost verliest op valreep van Sparta Nijkerk

zondag 18 november 2018

Sneu verlies voor VV Buitenpost zaterdag in Nijkerk. Lange tijd leek het duel geen winnaar op te leveren, na een zeer sterke eerste helft van Sparta Nijkerk en de beste kansen via Rolf Dijk voor Buitenpost in de tweede helft. Twee minuten voor tijd scoorde de hoog geklasseerde thuisploeg het enige doelpunt van de wedstrijd. “Echt zuur. Ons rendement moet omhoog”, aldus Buitenpost-trainer René van der Weij.

Penalty naast
Sparta stond voorafgaand aan het duel op de derde plaats in de hoofdklasse B. Dat het een topploeg betreft, lieten de spelers meteen na het eerste fluitsignaal zien. Buitenpost werd onder druk gezet en kwam niet aan voetballen toe. De Nijkerkers heersten op alle fronten. In de 18e minuut kreeg Sparta een omstreden strafschop toegewezen. Het buitenkansje om zijn team op voorsprong te schieten was echter niet besteed aan Oskar van Logtestijn. Zijn doelpoging vanaf elf meter ging jammerlijk ruim een meter naast. Buitenpost probeerde het doel te vinden met een vrije trap van Robin Huisman de Jong. Zijn schot vloog langs de verkeerde kant van de paal. Sparta bleef de betere ploeg, maar wist een veldoverwicht niet om te zetten in kansen. Bovendien stond Kevin van der Meulen weer uitstekend te keepen. Slechts sporadisch kon Buitenpost onder de druk uitkomen. Kenmerkend was dat de Blauwkes pas een paar minuten voor de pauze hun eerste hoekschop kregen, die overigens niets opleverde. De fans konden opgelucht ademhalen dat de ruststand van 0-0 werd bereikt.

Gretiger en scherper
Zoals vaker dit seizoen liet Buitenpost in het tweede bedrijf een ander gezicht zien. Het team oogde gretiger en scherper. Sparta was daardoor minder dominant op het veld en speelde slordiger. Het leidde als snel tot een kans uit een counter voor Rolf Dijk die maar net naast schoot. Tien minuten later was het Joost Jesse Visser die Dijk goed wegstuurde. De poging belandde tot zijn ontzetting op de buitenkant van de paal. Even later moest Van der Meulen zijn kwaliteiten laten zien bij een grote kans van Spartaan Jerry Geurtsen. Een kwartier voor tijd was het weer Dijk die van zich liet spreken. Rob Dijkstra gaf goed voor op de vrijstaande spits, maar nu ging zijn poging net over. In de slotfase ging Buitenpost geloven in het behalen van een puntje, totdat twee minuten voor het laatste fluitsignaal spits Van Logtestijn Sparta een bevrijdende treffer schonk, waarmee het duel in 1-0 eindigde.

Zuur
René van der Weij zag een wedstrijd met twee gezichten. “De eerste helft een oppermachtig Sparta Nijkerk met veel beweging in de ploeg, een zeer dynamisch middenveld en snelle vleugelaanvallers. We hadden het er erg lastig mee.” In de rust gaf de trainer aan dat de 0-0 tussenstand nog mogelijkheden bood als zijn team compact zou blijven spelen en voorin de bal beter probeerde vast te houden. “Ik denk dat we een hele goede tweede helft speelden en de beste kansen creëerden die Rolf moest afmaken. We pakten veel tweede ballen en werden gevaarlijk in de omschakeling. Er kan dan een hele andere uitslag komen dan de 1-0. Natuurlijk is het zuur dat hij in de 88e minuut valt, maar één moment van niet doordekken en scherp blijven achterin kost ons een punt. Dat is hoofdklasse.” Van der Weij constateert dat Buitenpost drie keer met 1-0 verliest van de top 3. “En in iedere wedstrijd, zowel tegen ACV thuis, Urk uit en Sparta Nijkerk uit viel er meer te halen. Dat geeft ons vertrouwen dat we tegen de top 3 ons mannetje goed staan. De jongens hebben hard gewerkt, daar begint het mee. We gaan weer goed trainen en voorbereiden op de wedstrijd zaterdag tegen Apeldoorn. Een mooie thuiswedstrijd!”

Opstelling Sparta Nijkerk: Manuel Hoogewoning, Mark Groenewoudt , Mohammed al Haydar, Leon Broekhof, Rob Diderik, Donny van der Wal, Adriaan Kruisheer (83. Patrick Maneschijn), Jerry Geurtsen (69. Jesse Buitenhuis), Gilbrano Plet (65. Wesley de Laat), Frank Heus, Oskar van Logtestijn

Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Joost Jesse Visser, Danny Boersma, Robin Huisman de Jong (89. Martijn Douma), Aaron Boekhout, Jelmer Vos, Berend Schootstra, Rob Dijkstra, Rolf Dijk, Joran Olijve (59. Wim de Vries), Rudmer Loonstra (72. Jorrit Terpstra)

Scoreverloop: 88. Oskar van Logtestijn (1-0)
Gele kaart: Mark Groenewoudt, Jesse Buitenhuis (Sparta Nijkerk)