VV Buitenpost verliest van titelkandidaat Excelsior’31 · Foto('s): Hans Zwamborn
  Hans Zwamborn

VV Buitenpost verliest van titelkandidaat Excelsior’31

zondag 17 februari 2019

Excelsior ‘31 was zaterdag een maatje te groot voor VV Buitenpost. De gerenommeerde ploeg uit Rijssen, die in de race is voor de titel in hoofdklasse B, had moeite kansen te creëren tegen de stug verdedigende Blauwkes. Uiteindelijk wist de thuisploeg wel eenvoudig een aantal keer te scoren en kwam er een verdiende 3-0 op het scorebord.

Uit het niets
Dat Buitenpost een lastige middag tegemoet zou gaan, was van te voren duidelijk. Excelsior had in de heenwedstrijd op De Swadde al zijn visitekaartje al afgegeven. Toen werd er ook afgetekend met 3-0 gewonnen. De Blauwkes werden op het mooie complex in Rijssen direct vanaf het begin teruggedrongen op de eigen helft. Trainer René van der Weij had ervoor gekozen behoudender te gaan spelen en Excelsior op te vangen op eigen helft. Buitenpost stond goed compact te verdedigen maar werd in de 21ste minuut uit het niets geklopt. Boy Boeloerditi kreeg zijn hoofd tegen een voorzet en passeerde Kevin van der Meulen. Het was het sein voor Buitenpost om meer van zich af te bijten. Het team kwam meer aan aanvallen toe, zonder het de verdediging van Excelsior echt lastig te kunnen maken.

Tevreden
Spits Rudmer Loonstra had een penalty mee kunnen krijgen toen hij tot twee keer toe werd gevloerd in het strafschopgebied, maar de scheidsrechter weigerde voor een overtreding te fluiten. Ook de thuisploeg kwam niet tot echte uitgespeelde kansen, waardoor er met 1-0 werd gerust. “Ik was zeer tevreden over de eerste helft. We hebben geen kans tegen gekregen, alleen bij één voorzet staan we niet goed op te letten en krijgen we gelijk een doelpunt tegen. Dat zit dan niet mee”, Van der Weij.

Op de lat
Buitenpost kwam goed uit de kleedkamer en stichtte gevaar uit hoekschoppen. Daarna nam de druk van Excelsior weer toe. Zo werd er na ruim tien minuten spelen eerst nog op de paal geschoten. Direct daarna was het met een bekeken schuiver opnieuw raak voor Boeloerditi. “Bij de 2-0 lopen twee spelers van ons tegen elkaar op waardoor de spits ermee weg loopt en scoort. Dan is het bijna gespeeld tegen zo’n goede ploeg als Excelsior.” De thuisploeg ging dan ook op jacht naar meer. Zo was Boeloerditi dicht bij een hattrick, maar Van der Meulen redde uitstekend. Kon Buitenpost dan helemaal niets terug doen? Jawel, Rob Dijkstra had de aansluitingstreffer op zijn schoen. Zijn poging belandde tot zijn ontzetting en die van de meegereisde supporters via de vingertoppen van de keeper op de lat.

Lachertje
In de slotfase besliste topschutter Hielke Penterman definitief het duel nadat hij een penalty cadeau had gekregen van scheidsrechter Boringa. Vanaf de stip schoot hij zijn team definitief naar de drie punten. Van der Weij: “De 3-0 is een lachertje. Zelfs de spelers en trainer van Excelsior vonden dat. Maar goed, het is niet anders. Ik houd toch een goed gevoel over. We hebben hard gewerkt. Het waren details die wedstrijd beslisten. Woensdag in de beker een mooi moment om dat goede gevoel voort te zetten.”

Woensdag bekerduel
Aanstaande woensdagavond speelt Buitenpost in de noordelijke districtsbeker tegen zondag hoofdklasser Achilles 1894 uit Assen. De bekerwedstrijd op sportpark De Swadde begint om 20.00 uur. Het eerstvolgende competitieduel is pas over drie weken. Op 9 maart is in Wierden SVZW de tegenstander.

Opstelling Excelsior’31: Melvin Koetsier, Mirko Zwiers, Daan Ligtenberg, Joost Krijns, Simon Baysoy (87. Tom Smoes), Michel Gerritsen Mulkes, Hielke Penterman, Stefan Maat, Niek Davina (74. Jasper Groothuis), Hakim Ezafzafi, Boy Boeloerditi (80 Cem Köse)

Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Wim de Vries (74. Rik Weening), Robin Huisman de Jong, Danny Boersma (66. Rolf Dijk), Aaron Boekhorst, Berend Schootstra, Jelmer Vos, Joost Jesse Visser, Rob Dijkstra, Jorrit Terpstra, Rudmer Loonstra (74. Joran Olijve)

Scoreverloop: 21. Boy Boeloerditi, 1-0, 58. Boeloerditi 2-0, 84. Hielke Penterman 3-0 (pen.)
Gele kaart: Joost Krijns (Excelsior ‘31)