Burgemeester en wethouders lezen voor op Dag van de Duurzaamheid

Woensdag 10-10-2018
DOKKUM - Negen collegeleden van Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a. waren dinsdagmorgen 10 oktober 2018 op bezoek bij verschillende basisscholen in de gemeente om in de groep voor te lezen. Dit gebeurde in het kader van de Dag van de Duurzaamheid, die dit jaar voor de tiende keer plaatsvond.

Op de Dag van de Duurzaamheid laat heel Nederland zien hoe de wereld schoner, mooier en eerlijker kan. NME-centrum De Klyster doet al vanaf het begin mee en coördineert de voorleesdag voor Noordoost Fryslân. Speciaal voor Friesland is een Fries verhaal geschreven door schrijfster Janneke de Boer met als titel “Skoalkamp foar Sufferts”. Zij verbindt in haar verhaal duurzaamheid met vriendschap, het thema van de Kinderboekenweek en trekt in het verhaal een paralel met de bijzondere organisatie van een bijenvolk.

Zoals de bijen en hommels voor elkaar zorgen en hun leven in het teken staat van het versterken van het volk, zo zou de mens zich ook in moeten zetten voor het verbeteren van de wereld, het zorgen voor elkaar en voor de natuur. Duurzaamheid heeft ook een sociale component: investeren in relaties en met zorg met elkaar omgaan. De voorlezers legden tijdens het nagesprek met de leerlingen hier dan ook de nadruk op. De leerlingen van de OBS Dr. J. Botkeskoalle – Damwâld, CBS De Wynroas – Wâlterswâld, CBS De Frissel – Feanwâlden, OBS Nynke van Hichtum – Dokkum, CBS It Harspit – Ternaard, CBS De Pionier – Dokkum, CBS De Stapstien – Kollumersweach, CBS Koningin Julianaschool – Kollum, CBS Aasterage – Marrum, debateerden met elkaar over verdeling van rijkdom, zorgen voor elkaar, de natuur, geluk en samenleven.

De betrokkenheid van de DDFK-bestuurders bij deze actie is groot, want ze doen al vanaf het begin mee en maken tijd vrij om met leerlingen uit de hoogste groepen over duurzaamheid te praten. De voorleesactie in Friesland is een gezamenlijk initiatief van de vier Friese NME-Centra en het provinciaal consulentschap IVN.

terug naar overzicht
Voorlezen op CBS de Pionier in Dokkum tijdens Dag van de DuurzaamheidVoorlezen op CBS de Pionier in Dokkum tijdens Dag van de Duurzaamheid
© Foto's: Eigen foto's


Vandaag op de radio

00:00-07:00 | Hollandse Nacht
07:00-08:00 | RTV NOF Nonstop
08:00-09:00 | Goed gestemd
09:00-11:00 | Kerkdienst
11:00-14:00 | Weekend Nieuwsshow (Herh.)
14:00-18:00 | Runwei Sport
18:00-20:00 | Tobias Post
20:00-22:00 | Rock on Air
22:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie