Burgercompetenties en Wereld Alzheimerdag in de Weekend Nieuwsshow · Foto('s): Waatze Kerkstra
  Waatze Kerkstra

Burgercompetenties en Wereld Alzheimerdag in de Weekend Nieuwsshow

zaterdag 21 september 2019

Hoe wil je ouder worden in je eigen omgeving en wat heb je daar voor nodig? Die vraag leggen de gemeente Dantumadiel, Zorgbelang en OSIF (Onafhankelijke Ouderenverenigingen Fryslân) in drie bijeenkomsten voor aan 65+’ers. In het project ‘Burgercompenties’ denken ouderen mee over wat zij nodig hebben om zo lang mogelijk zelfstandig en vitaal te leven. Jan Kloosterman van OSIF vertelde over het project in de Weekend Nieuwshow van 21 september.

We worden gemiddeld ook ouder, maar daarmee neemt eveneens het percentage mensen met bepaalde aandoeningen toe. Het aantal mensen met Alzheimer en andere vormen van dementie stijgt nog steeds. Hoe de gemeenten inspelen op deze problematiek lichtte wethouder Jouke Douwe de Vries van de gemeente Noardeast-Fryslân toe, naar aanleiding van Wereld Alzheimerdag.

Klaas Houtstra van CDA Dantumadiel gaf een toelichting op zijn pleidooi voor het vergroten van de mobiele bereikbaarheid op het platteland. Er zijn nog altijd witte vlekken waar het bereik onvoldoende is, bijvoorbeeld in Rinsumageast. Met name voor het bereiken van bijvoorbeeld de hulpdiensten via een mobiele telefoon is dat onacceptabel, vindt Houtstra.

Bedrijvencontactfunctionaris Petra van der Veen gaf een toelichting op een nieuwe reeks thema-avonden voor (startende) ondernemers: Dwaande met je bedrijf. Debbie Land uit Kollum vertelde over haar droomwens om een ballonvaart te maken. Een bijzonder verhaal, want Debbie zit in een rolstoel en haar benen moeten rechtuit liggen. Dat is niet zo makkelijk in een luchtballon, maar met wat voorbereidingen en een passessie lijkt het toch mogelijk te zijn.

Er was in deze Weekend Nieuwsshow ook veel aandacht voor de evenementen van het Weide, Sompe en Wâldwykein met bijdragen van verslaggever Lammert Brouwer en studiogast Wieger Smits die over het Wâldster Pún Feest in Damwâld vertelde. Meer agendatips kwamen van Herman Wagenaar over MyKingRocks op 27 september in De Trije Doarpen in Kollumersweach en van Sjoeke de Beer en Hinnie Elzinga over een concert van zangeres Joke Buis in de Ferbiningstsjerke in De Westereen op 12 oktober.

De Weekend Nieuwsshow is iedere zaterdag tussen 11:00 uur – 14:00 uur te beluisteren op RTV NOF en terug te luisteren in de herhaling op zondag. Ook een interessant onderwerp? Mail naar wns@rtvnof.nl.

Burgercompetenties en Wereld Alzheimerdag in de Weekend Nieuwsshow · Foto('s): Waatze Kerkstra
Burgercompetenties en Wereld Alzheimerdag in de Weekend Nieuwsshow · Foto('s): Waatze Kerkstra
  Waatze Kerkstra

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 07:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
 • 07:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 09:00 - 11:00
  Kerkdienst
  Iedere zondagochtend kunt u luisteren naar een kerkdienst uit onze regio.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow (Herh.)
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Tobias Post
  Tobias Post vult de zondagavond tussen 18:00 en 20:00 op RTV NOF. In het radioprogramma zal hij het weekend goed afsluiten met de nieuwste muziek, muziek uit de regio en nieuw, onbekend talent!
 • 20:00 - 22:00
  RTV Metalcafé
  RTV Metalcaf elke zondagavond 20-22 uur op je radio!
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact · Privacy Statement RTV NOF · Disclaimer · Organisatie · Vrijwilliger worden?