Burgercompetenties en Wereld Alzheimerdag in de Weekend Nieuwsshow

Zaterdag 21-09-2019
DE WESTEREEN - Hoe wil je ouder worden in je eigen omgeving en wat heb je daar voor nodig? Die vraag leggen de gemeente Dantumadiel, Zorgbelang en OSIF (Onafhankelijke Ouderenverenigingen Fryslân) in drie bijeenkomsten voor aan 65+’ers. In het project ‘Burgercompenties’ denken ouderen mee over wat zij nodig hebben om zo lang mogelijk zelfstandig en vitaal te leven. Jan Kloosterman van OSIF vertelde over het project in de Weekend Nieuwshow van 21 september.

We worden gemiddeld ook ouder, maar daarmee neemt eveneens het percentage mensen met bepaalde aandoeningen toe. Het aantal mensen met Alzheimer en andere vormen van dementie stijgt nog steeds. Hoe de gemeenten inspelen op deze problematiek lichtte wethouder Jouke Douwe de Vries van de gemeente Noardeast-Fryslân toe, naar aanleiding van Wereld Alzheimerdag.

Klaas Houtstra van CDA Dantumadiel gaf een toelichting op zijn pleidooi voor het vergroten van de mobiele bereikbaarheid op het platteland. Er zijn nog altijd witte vlekken waar het bereik onvoldoende is, bijvoorbeeld in Rinsumageast. Met name voor het bereiken van bijvoorbeeld de hulpdiensten via een mobiele telefoon is dat onacceptabel, vindt Houtstra.

Bedrijvencontactfunctionaris Petra van der Veen gaf een toelichting op een nieuwe reeks thema-avonden voor (startende) ondernemers: Dwaande met je bedrijf. Debbie Land uit Kollum vertelde over haar droomwens om een ballonvaart te maken. Een bijzonder verhaal, want Debbie zit in een rolstoel en haar benen moeten rechtuit liggen. Dat is niet zo makkelijk in een luchtballon, maar met wat voorbereidingen en een passessie lijkt het toch mogelijk te zijn.

Er was in deze Weekend Nieuwsshow ook veel aandacht voor de evenementen van het Weide, Sompe en Wâldwykein met bijdragen van verslaggever Lammert Brouwer en studiogast Wieger Smits die over het Wâldster Pún Feest in Damwâld vertelde. Meer agendatips kwamen van Herman Wagenaar over MyKingRocks op 27 september in De Trije Doarpen in Kollumersweach en van Sjoeke de Beer en Hinnie Elzinga over een concert van zangeres Joke Buis in de Ferbiningstsjerke in De Westereen op 12 oktober.

De Weekend Nieuwsshow is iedere zaterdag tussen 11:00 uur – 14:00 uur te beluisteren op RTV NOF en terug te luisteren in de herhaling op zondag. Ook een interessant onderwerp? Mail naar wns@rtvnof.nl.

terug naar overzicht
Wieger Smits over het Wâldster PúnfeestSjoeke de Beer en Hinnie Elzinga over concert Joke Buis in De WestereenHerman Wagenaar over MyKingRocks
© Foto's: Waatze Kerkstra


Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-19:00 | RTV NOF Nonstop
19:00-21:00 | Country Trail
21:00-22:00 | Brasstime
22:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie