Certificaat dat bedrijfsongevallen moet terugdringen nu ook in Drachten te behalen

Donderdag 20-02-2020
DRACHTEN - Een ongeluk zit in een klein hoekje. Thuis kan er van alles gebeuren, maar zeker ook op de werkvloer. In Nederland vinden er jaarlijks 200.000 bedrijfsongevallen plaats, waarbij dan zo’n zestig doden te betreuren zijn. Daarom wordt bewustzijn van veiligheid steeds belangrijker gemaakt en gevonden. Omdat dit in Friesland even relevant is als elders in Nederland, wordt nu ook de VCA cursus in Drachten aangeboden.

Veiligheid, Gezondheid en Milieu

De afkorting VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. De cursus en het bijbehorende certificaat zijn een instrument waarmee zowel personen als bedrijven kunnen aantonen dat er gewerkt wordt met oog voor belangrijke zaken als veiligheid, gezondheid en milieu. Het VCA-certificaat maakt het mogelijk om het veiligheidsbewustzijn te toetsen van mensen die werken in omgevingen waar risico’s bestaan. Het in het bezit zijn van dit certificaat wordt tegenwoordig steeds belangrijker gevonden. In verschillende sectoren (de bouw, de petrochemische industrie, elektrotechniek, procesbesturing en de uitzendbranche) is het inmiddels zo belangrijk geworden dat veel opdrachtgevers hun opdrachten alleen nog willen uitbesteden aan leveranciers die in het bezit zijn van zo’n VCA-certificaat. Daarnaast wordt in deze sectoren ook steeds vaker van werknemers verwacht dat ze het certificaat bezitten. Bij sollicitaties is het tegenwoordig vaak een eis.

Verschillende soorten certificering

Er bestaan drie varianten van het VCA-certificaat voor personen. Het VCA Basis-certificaat, waarmee basiskennis van veilig en gezond werken aangetoond kan worden, is gericht op werknemers van organisaties waar men te maken heeft met een verhoogd veiligheidsrisico bij de werkzaamheden. Voor leidinggevenden is er een apart diploma, namelijk het VCA VOL-certificaat. De afkorting VOL staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Dit is ook het certificaat dat zzp’ers in de eerdergenoemde branches kunnen halen om aan te tonen dat ze met oog voor veiligheid, gezondheid en milieu werken. Tenzij de zelfstandige of leidinggevende in de uitzendbranche werkt, want daarvoor bestaat een derde variant: het VIL-VCU-certificaat. Deze afkorting staat voor Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden – Veiligheidschecklist Uitzend- en detacheringbureaus. Deze is dus ook, zoals de naam al suggereert, voor intercedenten in de uitzendbranche bedoeld.

Cursus

Zoals eerder gemeld, is het nu mogelijk om een VCA-cursus te volgen in Drachten. Het gaat dan om een cursus in een klassikale vorm. Omdat dit niet voor iedereen de gewenste vorm, is het ook mogelijk om zelf thuis een online training te volgen. Mensen die liever uit een boek leren kunnen ook zelf het cursusboek bestuderen. Om het certificaat te behalen, moet het VCA-examen afgelegd worden. Mensen die voor zelfstudie hebben gekozen, moeten het examen laten afnemen door een erkend examenbureau. De VCA-cursus wordt aangeboden door VCANederland.

terug naar overzicht

Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Hoezo Kleinkunst
19:00-20:00 | Fryslan Fan
20:00-21:00 | Werom yn de tiid
21:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie