ChristenUnie ondertekent 4-puntenplan voor Noord-Nederland

Vrijdag 17-05-2019
MODDERGAT - De ChristenUnie heeft vrijdagmiddag 17 mei op de Waddendijk in Moddergat het Europees 4-puntenplan voor Noord-Nederland getekend. “Het Noorden is uniek wat betreft het Waddengebied, de landbouw, de kansen voor duurzaam vervoer en de minderheidstalen”, aldus Anja Haga, kandidaat Europarlementariër namens de ChristenUnie-SGP. “Noord-Nederland is hierin een voorbeeldregio voor Europa”, aldus Haga. Deze voorbeeldfunctie kan wat betreft de ChristenUnie nog verder versterkt worden. Daarom hebben vier ChristenUnie-politici uit Noord-Nederland het plan ‘Noord-Nederland: Trots van Europa’ ondertekend.

Henk Staghouwer, gedeputeerde in provincie Groningen, en een van de ondertekenaars: “Noord-Nederland heeft Europa veel te bieden, daarom noemen we ons plan Trots van Europa. Door als regio’s samen te werken met onze Eurofractie, en hopelijk straks met Anja als noorderling daarin, kunnen we echt zaken voor elkaar krijgen voor Noord-Nederland. Veel mensen weten niet dat Noord-Nederland echt voorop loopt op het gebied van groene waterstof, groen gas en blauwe diesel. Dat mogen we laten zien en verder uitbouwen, zodat het voor iedereen mogelijk is om klimaatneutraal te reizen.”

Werelderfgoed Waddenzee en Europese Kringlooplandbouw kunnen volgens Wiebo de Vries, Fractievoorzitter ChristenUnie Fryslân, en medeondertekenaar van het plan, niet ontbreken in het plan: “Het Waddengebied is een uniek natuurgebied. We pleiten daarom voor plasticvrije zeeën en het terugdringen van risico’s van scheepvaartincidenten. Ook zijn er enorme uitdagingen op het gebied van klimaat, leefomgeving en biodiversiteit. Wat ons betreft vindt er in het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) een omslag plaats naar kringlooplandbouw, zodat de voedselproductie verduurzaamt.”

De regionale bereikbaarheid en minderheidstalen worden toegelicht door Bernadette van den Berg, Fractievoorzitter ChristenUnie Drenthe: “Wij denken dat op afstanden tot 1000 kilometer de trein hét vervoersmiddel kan zijn, in plaats van het vliegtuig. In Noord-Nederland zijn de OV-verbindingen nog onvoldoende, daarom is aanleg van de Wunderline, Lelylijn en Nedersaksenlijn noodzakelijk. Ook de aandacht voor minderheidstalen, zoals het Nedersaksisch en het Frysk, op Europees niveau kan stukken beter wat ons betreft. Daarom ondertekening ik dit plan van harte.”

terug naar overzicht
ChristenUnie ondertekent 4-puntenplan voor Noord-NederlandMeer foto's op www.rtvnof.nl
© Foto's: Bote Sape Schoorstra


Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Goed gestemd
19:00-21:00 | Leafde foar muzyk
21:00-23:00 | De Smachtwacht
23:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie