De diversiteit van de Noord-Friese Winkeltjesroute

Dinsdag 18-02-2020
Waar:
Noard-Fryslân
Wanneer:
Zaterdag 29-02-2020
Op zaterdag 29 februari zijn de winkeltjes en ateliers van de Noord-Friese Winkeltjesroute gezamenlijk geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. De aangesloten winkeliers en atelierhouders bevinden zich in het uitgestrekte Noord-Friese waddenlandschap en kennen een grote diversiteit qua aanbod. Van kadowinkel tot glaskunstatelier, van brocanteshop tot kaarsenmakerij.

Begin je in het westen aan de winkeltjesroute, bijvoorbeeld bij Ferwert, start dan bij Kadowinkel Ter Sted (foto 1 en 2). Een grote koeienstal die Afke Kramer heeft omgetoverd tot hippe kadozaak met woonaccessoires en landelijke kado’s, ook voor de kleine beurs. Afke maakt graag even tijd vrij voor een persoonlijk praatje en tijdens de winkeltjesroute zorgt ze voor wat lekkers. Om hip en trendy te blijven, verbouwt Afke haar zaak regelmatig. Zo blijft ze de klant verrassen en blijft ze zelf lekker bezig, aldus Afke. Neem zeker even de tijd voor Kadowinkel Ter Sted, je komt er ogen en oren tekort.

Voor mensen die de winkeltjesroute liever vanuit het noorden aanvliegen, is Glasschitteringen in Wierum (foto 3) een mooi begin. Op werkelijk een idyllische plek, pal achter de hoge zeedijk, zit het atelier van Walter Luyks. Een drukke Brabander met het hart op de juiste plek, priegelt in een piepklein atelier aan glas. En hij is er goed in! Walter ontwerpt, snijdt fragiel gekleurd glas en verwerkt het met uiterste precisie tot wonderschone glas-in-lood creaties. Hij laat de bezoeker graag een kijkje nemen achter de schermen. Want hoe doet ie dat?! Walter is het liefst vrij maar als ie werkt, werkt hij aan zijn opdrachten.

De Noord-Friese Winkeltjesroute staat garant voor 60 kilometer aan winkelplezier op het platteland, heerlijk voor een dagje uit op de fiets (op de E-bike is de complete route makkelijk te fietsen) maar ook prima te volgen met de auto. Van april tot en met september maakt Kunst in de Kerk van Lichtaard onderdeel uit van de route. Met elke maand een andere expositie.

De winkeltjesroute strekt zich uit langs de Noord-Friese Waddenzeekust en loopt van Hallum, Ferwert, Blije, Holwerd en Wierum, langs Oosternijkerk, Morra, Hiaure, Reitsum naar Burdaard. De Noord-Friese Winkeltjesroute maakt van winkelen een belevenis, waarbij shoppen wordt afgewisseld met sightseeing. De bezoeker maakt kennis met winkeltjes verscholen in het prachtige terpenlandschap, ateliers met vergezichten over het wad, gecombineerd met het vakmanschap van oude ambachten.

Op de route bevinden zich meerdere adressen voor een kopje koffie of thee. In Wierum kan men vanaf 11 uur terecht bij Café De Kalkman, zo ook in Moddergat bij Yke-Muoi. Bij Bezoekerscentrum De Terp in Hegebeintum staat de koffie klaar vanaf 13 uur ’s middags.

Kijk voor de routekaart en adressen op www.noordfriesewinkeltjesroute.nl. Vergeet de stempelkaart niet. Bij elke winkel/atelier ontvangt de klant een stempel die bij een volle kaart een leuke attentie oplevert. De route kan ook elke donderdagmiddag en vrijdagmiddag gevolgd worden. Bovendien hebben alle deelnemers afzonderlijke winkeltijden, die vermeld staan op de stempelkaart.

terug naar overzicht

© Foto's: Eigen foto's

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Hoezo Kleinkunst
19:00-20:00 | Fryslan Fan
20:00-21:00 | Werom yn de tiid
21:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie