Harkemase Boys MO17-1 niet verder dan gelijkspel · Foto('s): Pieter van der Woude
  Pieter van der Woude

Harkemase Boys MO17-1 niet verder dan gelijkspel

maandag 12 november 2018

Harkemase Boys MO17-1, de trotse nummer 3 op de ranglijst van de Landelijke Divisie, ging op bezoek bij de nummer 4, VV De Meern. De club beschikt over 76 jongensteams en maar liefst 21 meidenteams (!). In 2013 won de club nog de Rinus Michels Award voor de beste jeugdopleiding van Nederland en zijn ze toonaangevend in de regio als het gaat om het opleiden van jeugd. Harkemase Boys heeft hier tegenover pas de eerste stappen gezet omtrent het meidenvoetbal.

Om 12:15 uur toen scheidsrechter Liu het beginsignaal gaf werd er begonnen aan de strijd tussen de spreekwoordelijke Reus en Klein Duimpje. Harkemase Boys TV en fotograaf Pieter van der Woude waren speciaal afgereisd naar De Meern om deze heroïsche wedstrijd tussen de 2 uitersten vast te leggen. Vanaf de 1ste minuut gingen beide ploegen vol gas en ontspon er over het gehele veld een strijdbeeld waarbij het echte goede voetbal ontbrak maar het gevecht om de bal gigantisch was. In de 6de minuut ging De Meern via een combinatie op het middenveld over de linkerflank er vandoor Julia Kok gaf de bal prima voor maar werd door de inkomende Glow Heesen huizenhoog over geschoten. Hiermee kwam Harkemase Boys goed weg. Het spel golfde op en neer waarin De Meern een licht overwicht had op de meiden uit Harkema. Na 12 minuten werd dit ook uitbetaald in een doelpunt. De Meern kreeg een vrije trap op het middenveld speelde Glow Heesen in die Lianne Storm omspeelde en op doel schoot. Keepster Fardau Wielinga reageerde nog alert op het schot en kon de bal weg tikken echter de terugspringende bal kwam voor de voeten van de inkomende Julia Kok en deze wist wel raad met dit buitenkansje, 1-0.

Hierna kwam Harkemase Boys terug in de 23ste minuut met een prachtige combinatie over het middenveld en werd Anouk de Groot aangespeeld door Jantine Schievink aan de linkerkant van het strafschopgebied, omspeelde haar tegenstander maar plaatste de bal net voorlangs het doel. In deze fase van de wedstrijd werd Harkemase Boys brutaler en kwam er soms gevaarlijk uit echter De Meern hield een licht overwicht. Vlak voor het rustsignaal van de prima fluitende scheidsrechter Liu kreeg Rachel Geertsma nog de kans op de gelijkmaker. In de 39ste minuut nam Maryk Hofstra aan de linkerkant een toegekende vrije trap welke ze in het strafschopgebied liet indraaien en die vervolgens voor de voeten kwam bij de eerder genoemde Rachel Geertsma. Zij raakte echter door een klein zetje van haar directe tegenstander uit balans waardoor ze de bal net niet de juiste richting kon meegeven. In de 2de helft een ontketend Harkemase Boys dat op jacht ging naar de gelijkmaker. In deze fase was Harkemase Boys de bovenliggende partij en kwam het in de 61 ste minuut verdient op 1-1. Nicole van der Kooi veroverde de bal op het middenveld en gaf een prachtige pass over de achterhoede van De Meern. Keepster Femke ten Brink kwam uit maar de goed doorlopende Anouk de Groot was een fractie eerder bij de bal en bracht Harkemase Boys op gelijke hoogte.

Hierna een Harkemase Boys dat de 1-2 rook echter het was De Meern dat via een corner in de 67ste minuut de lange spits Sandy van den Broek wist te bereiken. Esther Dillema miste de hoge bal echter de spits kopte te zwak in en via keepster Fardau Wielinga ging de bal weer het veld in en kon de oplettende Fay Heemskerk vrij inschieten. Een domper voor Harkemase Boys en met nog 13 minuten op de klok kwamen er een aantal tactische omzettingen en werd De Meern gedwongen tot countervoetbal. In deze fase een sterk spelend Harkemase Boys dat op zoek ging naar de terechte gelijkmaker. Dat deze kwam was een kwestie van tijd. In de 71ste minuut kwam de bal bij aanvoerster Lianne Storm en deze gaf de bal met een diepe pass op rechtsbuiten Jantine Schievink die Anouk de Groot aanspeelde welke vervolgens Jildou Koning met een prachtige steekpass kon bereiken. Jildou liep fantastisch door en liet de keepster in de afronding compleet kansloos, 2-2. Met nog 9 minuten op de teller ging Harkemase Boys voor de 3 punten en kwam Anouk de Groot 3 minuten voor tijd nog heel erg dichtbij via een prachtige dieptepass van Lianne Storm die door centrale verdedigster Zola Dijkhuizen (dochter van de aanwezige assistent-trainer van FC Utrecht) verkeerd werd beoordeeld en te zacht terug gespeeld op keepster Femke ten Brink. Anouk kon de bal onderscheppen maar was iets te haastig in de afronding waardoor de bal net naast ging. In de allerlaatste minuut kwam Harkemase Boys nog goed weg toen Julia Kok vanaf de linkerflank op doel schoot en deze de lat nog schampte.

Eindstand 2-2. Trainer Jos Miedema kon met deze uitslag leven. “Gezien de hele wedstrijd een terechte uitslag. Wij hebben in de 1ste helft teveel vrijheid gegeven aan De Meern, waren steeds te laat met het doordekken waardoor ze konden voetballen en een licht overwicht konden creëren. De 2 tegengoals hebben we in mijn ogen gewoon weggegeven door onoplettendheid achterin en dat is iets waar we nog echt aan moeten gaan werken. In de rust heb ik ook gehamerd dat we het heft in eigen handen moesten nemen, veel meer persoonlijke duels moesten winnen, lef moesten tonen en De Meern op eigen helft vast moesten zetten. Dat hebben ze prima gedaan.Toen de 2-1 uit het niets kwam was dat natuurlijk een domper maar hebben we de vooraf afgesproken omzettingen gedaan wat uiteindelijk wel de 2-2 opleverde.

De mentale weerbaarheid en inzet van deze meiden is bijzonder te noemen want ze geven het nooit op. Zelfs bij 2-2 gaven ze nog vol gas en in de laatste minuten had er zelfs nog meer ingezeten. Ik ben blij met de enorme veerkracht en teamspirit die dit team elke keer maar weer laat zien. Dat we op de 3de positie staan in de Landelijk Divisie is iets waar ik erg trots op ben en een echte beloning is voor deze groep meiden die er 3x in de week keihard voor werken”. Volgende week staat om 12:15 uur de thuiswedstrijd tegen Huizen op het programma.

• 00:00 - 17:00
  • 17:00 - 19:00
  • 19:00 - 20:00
  • 20:00 - 21:00
  • 21:00 - 00:00