Degelijke overwinning voor VV Kollum · Foto('s): Bert Wijma
  Bert Wijma

Degelijke overwinning voor VV Kollum

zaterdag 13 april 2019

Om in het spoor van koploper Leovardia te blijven en met een goed gevoel volgende week de topper in te aan was het belangrijk om geen fout te maken tegen VIOD Driesum. Na een kleine tien minuten spelen leek er ook niets aan de hand en stond het 2-0. Misschien dat onderschatting, (de snelle voorsprong) de drang om de score uit te breiden uitbleef en de gasten in de wedstrijd bleven. Na de 3-1 knakte het bij de gasten en liep de ploeg van Ron de Boer nog vrij eenvoudig uit naar 6-1.

De wedstrijd begon met een minuut stilte, afgelopen week was de hoofdtrainer van Rijperkerk na een ziekbed overleden. Dat ook in deze klasse ’s morgens het droevige nieuws kwam dat de leider van Dokkum was overleden was op dat ogenblik nog niet bekend, maar laat toch een zwarte rand achter in deze speelronde. Het voetbalspelletje is maar betrekkelijk als je deze berichten hoort.

Vanaf de aftrap liet de Kollumer ploeg zin dat men net als de laatste wedstrijden scherp was om alsnog een sterk slot aan de kompetitie te gaan maken. Was de eerste aanval nog niet raak, maar wist Gerard van Zonneveld wel raad met zijn volgende kans. Sander Gietema werd prima gelanceerd en zijn voorzet werd door doelman Otte Visser niet goed verwerkt, de attente Joop Pynacker was er als de kippen bij om de afvallende bal beheerst achter Visser in het net te schieten. De Kollumers waren scherp aan de wedstrijd begonnen, de volgende aanval had het al 2- 0 moeten zijn, daar Gerard van Zonneveld een vrije trap van Wiebe Postma de hoek kon uitzoeken, echter kopte hij de bal in de handen van Visser. Toch kreeg van Zonneveld zijn doelpunt vrij snel daarna, Benjamin Zondervan kreeg de bal op de vleugel aangespeeld en zijn directe pass bracht de spits vrij voor Visser, omspelen den de bal simpel in het lege doel schieten bracht Kollum op een snelle 2-0.

Vanaf de aftrap liet VIOD echter zien dat men zich niet gewonnen gaf, Renze Visser liet met een strak schot, welke geblokt werd dat de gasten nog wel degelijk mee wilden strijden voor een goed resultaat. Kollum liet de teugels na een strekte start enigszins vieren en zo kon VIOD zonder doelman Andries Dijkstra in problemen te brengen terug te komen in de wedstrijd. Met de wind in de rug hanteerde Kollum teveel de lange bal, die voor de spitsen moeilijk te verwerken was. Kollum vergat de score uit te breiden door enkele goede kansen niet te benutten, VIOD bleef in de wedstrijd en de verdiende 2-1 kwam er met een kleien tien minuten nog te spelen. De Kollumer verdediging was al enkele malen betrapt op nonchalance en werd door Renze Visser afgestraft, een afstandsschot werd Andries Dijkstra verrast en in plaats van een ruime voorsprong werd het 2-1. Vanaf de aftrap kon Kollum de schade weer snel herstellen, echter wist Joop Pynacker nadat hij Visser was gepasseerd de bal niet in het doel te werken.

Na de thee was opnieuw Kollum dat liet zien dat men geen punten wenste te verspelen in strijd op de titel. Op aangeven van Joop Pynacker was het jonkie Thieme Brandsma die zijn goede wedstrijd niet wist te bekronen met een treffer. Een ongelukkig ogenblik, een verdraaide knie zorgde voor een vervelend incident in de verder sportieve wedstrijd. Na een onderbreking van een vijftal minuten kon de wedstrijd worden hervat. Via de sterke Gerard van Zonneveld (2x), eerst uit een corner en de volgende uit een eigen actie wist de scoren niet uit te breiden. De gasten kregen een goede mogelijkheid om op gelijke hoogte te komen, en afstandsschot van Jouke Bosgraaf wist Dijkstra de bal via de lat nog tot corner te verwerken.

Halverwege de tweede helft kwam de beslissing in de wedstrijd, Wiebe Postma onderschepte de bal net op de eigen helft, met een bekeken pass stuurde hij Benjamin Zondervan de diepte in. De aanname van de linkerspits was goed en was het voor Gerard van Zonneveld een koud kunstje om de 3-1 te scoren. De wedstrijd was hiermee eigenlijk gespeeld en was het wachten op misschien wel een grote uitslag op Baensein. De mogelijkheden voor Kollum waren legio, echter was de scherpte er niet bij de spitsen om de scoren te verhogen. In de slotfase waarin de gasten de teugels al hadden laten vieren kon Kollum alsnog een ruime overwinning behalen.

250 treffers Joop Pynacker

Met zijn tweede doelpunt in de wedstrijd wist Joop Pynacker in zijn carriere de grens van 250 doelpunten in zijn loopbaan te scoren. Voor de spits van Kollum een prachtig resultaat, maar hij is nog niet klaar om het hierbij te laten. Dat Gerard van Zonneveld op het ogenblik in een uitstekende periode zit liet de spits ook vandaag weer zien. Door telkens op de juiste plaats te staan bepaalde de spits met nog eens twee treffers en daarmee viermaal trefzeker de eindstand op 6-1. Doordat ook koploper Leovardia geen fout maakte en Grijpskerk versloeg is volgende week zaterdag de topper in Leeuwarden. Om 15.00 uur strijden Kollum en Leovardia om de eerste plaats, maar ook Zwaagwesteinde (evenveel punten als Kollum) ligt op de loer om eventueel foutjes bij deze topper af te straffen.

(C) Verslag: André van der Meulen