Dokkumer tijdmachine als pionier voor HISGIS project

Vrijdag 09-11-2018
DOKKUM - Op een wetenschappelijk congres in Lausanne, Zwitserland, presenteerde professor Dr. Hans Mol van de Fryske Akademy over de laatste ontwikkelingen in het project HISGIS. In dit project, waarin historische gegevens (HIS) gekoppeld worden aan een geografisch informatiesysteem (GIS), speelt Dokkum een voortrekkersrol.

Dinsdag 30 oktober was er tijdens het ‘Time Machine 2018 congres’ een parallelsessie waarin lokale ‘tijdmachines’ werden gepresenteerd. De Italiaanse stad Venetië geldt als een lichtend voorbeeld, waarbij historische informatie over bewoning door de eeuwen heen in 3D wordt gevisualiseerd, zie daarvoor timemachineatlas.eu. Steden als Boedapest, Barcelona, Antwerpen en Amsterdam presenteerden hun projecten, maar Dokkum kan zich ook internationaal met deze steden meten.

Julia Noordegraaf, professor Digital Heritage (Digitaal Cultureel Erfgoed) aan de Universiteit van Amsterdam twitterde over de presentatie van professor Hans Mol en had lovende woorden voor de pioniersrol van Dokkum. Redacteur Piet de Haan van de Historische Vereniging Noordoost-Friesland heeft hiervoor het onderzoek gedaan in de kadastrale gegevens op het Streekarchief in Dokkum en deze aangevuld met eerder onderzoek van de neven Eimert Smits, die Dokkum in Kadastraal Perspectief publiceerden. Hierbij zijn ook tekeningen gemaakt van alle historische gevels, naast de bewonersgeschiedenis die De Haan vanuit diverse historische bronnen bij elkaar wist te sprokkelen.

Bijschrift foto: Presentatie Professor Hans Mol tijdens Time Machine 2018 congres.

terug naar overzicht

© Foto's: Prof. Dr. Julia Noordegraaf


Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-21:00 | Weekend Kick-Off
21:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie