Drie alternatieven voor aardgas · Foto('s): 

Drie alternatieven voor aardgas

zondag 06 oktober 2019

Vrijwel ieder huis in Nederland maakt vandaag de dag gebruik van aardgas. Dat moet gaan veranderen, want de overheid wil steeds meer woningen aardgasvrij maken. De vraag is alleen: hoe doe je dat? Je wilt namelijk nog steeds een lekker warme woning, inclusief heet water. Gelukkig zijn er inmiddels een aantal alternatieven voor aardgas die jouw woning een stuk duurzamer maken.

Elektrische oplossingen

Je woning verwarmen met elektriciteit: het is steeds gemakkelijker. Zo is het mogelijk om een zonneboiler te kopen, die je aan de zonnepanelen op je dak koppelt. Op deze manier is niet alleen je elektriciteit groen, maar ook je verwarming en warm water. De vraag is natuurlijk: wat kost een zonneboiler? De zonneboiler prijzen kunnen hoog oplopen, maar doordat je je eigen groene stroom gebruikt, betaal je aanzienlijk minder energiekosten. Je verdient je investering meestal al binnen tien jaar terug, waarna je alleen maar voordeel haalt uit je zonnepanelen en zonneboiler.

Groen gas

Het nadeel van aardgas is dat het niet duurzaam is. Dat heeft twee redenen. Ten eerste komt het gas uit de grond en is er geen eindeloze voorraad aanwezig. Er komt dus een punt waarop er geen aardgas verkrijgbaar is. Daarnaast komt er CO2 vrij wanneer we aardgas omzetten in energie. Dat betekent dat we de lucht alleen maar vervuilen. Je hebt al deze problemen niet wanneer je overstapt op groen gas. Biogas is hier een voorbeeld van: een gassoort die ontstaat door organisch afval te laten vergisten. Ook koeien produceren biogas, waardoor er eigenlijk oneindig veel gas verkrijgbaar is wanneer we slim omgaan met ons afval. Wel moeten we de huidige leidingen en gasnetten aanpassen aan deze nieuwe gassoort.

Warmtenetten

Een laatste alternatief is het aanleggen van een groot warmtenet onder een woonwijk. Dit is een netwerk aan buizen die warm water vervoeren. Deze warmte komt gewoon uit de grond, waardoor je deze techniek misschien kent als aardwarmte. Door de buizen diep in de grond te graven, is het mogelijk om de natuurlijke warmte direct naar jouw huis te brengen. Het warme water stroomt vervolgens door jouw vloerverwarming, maar ook door je radiatoren. Op deze manier verwarm je je huis gewoon door gebruik te maken van hitte die van nature aanwezig is. Dat is duurzaam, goedkoop en heel gemakkelijk in gebruik. Het enige nadeel is de prijs. Het plaatsen van een warmtenetwerk is namelijk erg duur.

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Lytse klankjes
  Lytse klankjes is een geestelijk programma bij RTV NOF voor de jonge luisteraars.
 • 19:00 - 21:00
  Gospel Time
  Gospelmuziek uit Noordoost-Friesland, maar ook van ver daarbuiten.
 • 21:00 - 22:00
  Geloven & Beleven
  Wekelijks ontvangen we een gast met wie gesproken over het geloof. In het gesprek wordt gesproken over persoonlijke ervaringen en de rol van het geloof in het leven van de gast.
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact · Privacy Statement RTV NOF · Disclaimer · Organisatie · Vrijwilliger worden?