Duurzaamheid in Friesland en in onze gemeenten · Foto('s): Pixabay
  Pixabay

Duurzaamheid in Friesland en in onze gemeenten

woensdag 24 april 2019

Onze provincie staat niet stil: Friesland wil de koploper worden in duurzame ontwikkelingen, zo bleek in maart tijdens een rondetafelgesprek van stakeholders in Oosterwolde. Dat gebeurde op een symbolische locatie, namelijk het Biosintrum, een gebouw dat voor 80% opgetrokken is uit biobased materialen. Bij de meeting was ook een vertegenwoordiging van de Dokkumer Vlaggen Centrale uit Dokkum aanwezig.

De deelnemers zetten zich achter de idee dat onze provincie een vooraanstaande rol in de verduurzaming van de samenleving en de economie kan spelen. Onlangs, echter, schreven we al over duurzaamheidsgegeven van vier dorpen in onze eigen regio, waaruit bleek dat het energielabel van de woningen er lager is dan gemiddeld in Nederland. Dit geeft aan dat de meeste woningen heel wat energiezuiniger kunnen; het verbruik, vooral van gas, ligt in onze dorpen dan ook een stuk hoger. Dat kan dus beter; zetten onze overheden stappen in de juiste richting?

De provincie geeft het goede voorbeeld

Provincie Friesland wil de eigen organisatie tegen 2025 energieneutraal en zelfvoorzienend maken. Hiermee wil ze haar rol als duurzaam voorbeeld vervullen. De provincie schakelde adviesbureau Ekwadraat in, die concludeerden dat de doelen behaald worden als er geïnvesteerd wordt in energiebesparing, duurzame warmtebronnen zoals houtsnippers en bermgras, en het opwekken van duurzame energie. Daarom gaat de provincie nu al haar eigen gebouwen en gronden voorzien van zonnepanelen. Hiervoor wil ze in overleg gaan met de gemeenten. Daarnaast wordt er onderzocht of de gebouwen in Leeuwarden kunnen worden aangesloten op het collectieve duurzame warmtenet in de binnenstad.

Een andere optie om duurzamer te worden is door het wagenpark aan te pakken, bijvoorbeeld door vervuilende dieselauto’s te vervangen door elektrische. Het kan ook eenvoudiger: door het aantal verplaatsingen te gaan beperken, bespaart de gemeente geld en stoot ze sowieso minder CO2 uit. Hoe zou de provincie dat kunnen doen? Nou, bijvoorbeeld met een slimme trackingapp die uitmeet welke verplaatsingen een voertuig aflegt en binnen welk gebied het dit doet. Organisaties zoals Verizon Connect bieden een dergelijke oplossing nu al aan. Zo kan er beter bepaald worden welk voertuig welke taak moet uitvoeren en kan er misschien zelfs geschrapt worden in het aantal auto’s. De provincie gaat in elk geval die goede richting op.

En de gemeenten?

Ondertussen laat gemeente Dantumadiel acht duurzame woningen bouwen in Foksepark Broeksterwâld. De gemeente wil dan ook sterk inzetten op duurzaam bouwen, zoals het stimuleren van nieuwbouwwoningen optrekken die voldoen aan de Energie Prestatie Norm. De Energie Prestatie Coëfficient is de indicator die deze norm bepaalt, en die staat momenteel op 0,4. Dat wil zeggen dat elke nieuwe woning in Nederland een EPC van maximum 0,4 mag hebben. Dantumadiel wil dat nog beter doen en geeft dan ook subsidies voor nieuwbouwwoningen met een EPC van 0 of 0,2. Daarnaast geven ze ook een subsidie als een regenwatersysteem geïnstalleerd wordt. Dit alles doet de gemeente voor mensen die een perceel kopen op uitbreidingsplan “De Bosk” in Feanwâlden. De nieuwe gemeente Noardeast-Fryslan van haar kant neemt tot 1 mei een enquête af over de leefomgeving met aandacht voor het klimaat, innovatie en duurzaamheid. Bepaal dus zelf mee welke accenten de gemeente legt!

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Lytse klankjes
  Lytse klankjes is een geestelijk programma bij RTV NOF voor de jonge luisteraars.
 • 19:00 - 21:00
  Gospel Time
  Gospelmuziek uit Noordoost-Friesland, maar ook van ver daarbuiten.
 • 21:00 - 22:00
  Geloven & Beleven
  Wekelijks ontvangen we een gast met wie gesproken over het geloof. In het gesprek wordt gesproken over persoonlijke ervaringen en de rol van het geloof in het leven van de gast.
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · K30 Nieuws archief · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Noardeast-Fryslân / Dantumadiel · Achtkarspelen / Tytsjerksteradiel · Contact · Privacy Statement RTV NOF · Reclame · Disclaimer · Organisatie · RTV Kanaal30 Geschiedenis · Donateurs · Vrijwilliger worden?