Echtpaar Witteveen uit Metslawier 60 jaar getrouwd · Foto('s): Jantsje Wiersma
  Jantsje Wiersma

Echtpaar Witteveen uit Metslawier 60 jaar getrouwd

donderdag 05 september 2019

Maandag 4 september was het 60 jaar geleden, dat Ane Godert Witteveen en Truus Doornbos met elkaar in het huwelijksbootje stapten. Ane Godert Witteveen, 83 jaar, is geboren in Huizum en is een zoon van Godert Kees Witteveen en Grietje van der Meulen.
Truus Doornbos, 84 jaar, is geboren in de stad Groningen en is een dochter van Hendrik Doornbos en Bouwina Wieringa. Dinsdagochtend kwam wethouder Theo Berends van de gemeente Noard-east Fryslân het echtpaar feliciteren. Als cadeau van de gemeente kreeg het echtpaar een mooi bos bloemen en een afschrift van de Huwelijksakte. Het echtpaar heeft drie kinderen, vijf kleinkinderen en twee achterkleinkinderen.

Ze hebben elkaar ontmoet in 1954 op het eiland Vlieland.  Ane was daar met een groep vrienden aan het kamperen en Truus met een aantal meisjes. Op een dansgelegenheid hebben ze elkaar getroffen en verkering gekregen met een 60 jarig huwelijksjubileum tot gevolg. Op een mooie zomerdag op 4 september 1959 was hun trouwdag. Na het feest in Groningen ging het jonge paar met de trein naar Harlingen en vervolgens met de boot naar Vlieland, waar ze een week vakantie hebben gehouden. Hun eerste woning stond in Kollum, daarna in Buitenpost, maar in Lauwersoog had het echtpaar al een recreatiewoning, waar ze later 27 jaar permanent hebben gewoond. Sinds twee jaar wonen ze in Metslawier.

Ane Witteveen was waterbouwkundige en is in 1958 bij de Dienst Lauwerszeewerken begonnen en heeft de voorbereiding, afsluiting en inrichting van het eerste uur meegemaakt. In 1976 kwam hij onder de vleugels van Rijkswaterstaat directie Friesland. Hier was hij betrokken bij de aanleg van rijksweg 32 ( Heerenveen-Sneek), dijkverzwaring Ballumerbocht  en ook op Schiermonnikoog. De heer Witteveen kon met 55 jaar met pensioen. Daarna heeft hij heel veel vrijwilligerswerk gedaan.
Zo was hij secretaris van “Stichting Vogelasiel de Fûgelhelling” en de “Stichting Vogelverzorgingsfonds Friesland”.

Het hoogtepunt uit die periode vormde het meewerken aan drie boekwerken onder de naam “Vogels in Friesland”. Gerrit Bos was zijn grote leermeester op dit gebied. In de 60-er jaren is hij vele jaren bestuurslid van de Vogelwacht Kollum e.o. geweest en voorzitter van de EHBO Kollumerland.

De heer Witteveen had altijd al als wens het leven van zijn voorouders eens in kaart te brengen. Daar is hij 10 jaar mee bezig geweest en interessante ontdekkingen gedaan. Het boek ”Langs de lijn der voorvaderen van Ane G. Witteveen” is de titel van het boek. Het gaat over de Hervormde tak van de familie Witteveen.

Mevrouw Witteveen was voor haar huwelijk administratief medewerkster bij het bedrijf “Van Rijn Metaal” in Groningen. Toen ze getrouwd waren heeft mevrouw de zorg van de kinderen op zich genomen, omdat haar man lange dagen maakte op zijn werk. Bovendien was het niet gebruikelijk om te gaan werken als getrouwde vrouw in die tijd in Kollum. Samen genoten ze van buitenlandse busreizen of gingen met eigen kampeermiddelen vakantie houden.

Echtpaar Witteveen uit Metslawier 60 jaar getrouwd · Foto('s): Jantsje Wiersma
Echtpaar Witteveen uit Metslawier 60 jaar getrouwd · Foto('s): Jantsje Wiersma
  Jantsje Wiersma

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Hoezo Kleinkunst
  Hoezo Kleinkunst brengt u liedjes, sketsches en wetenswaardigheden vanaf het begin van de kleinkunst tot de jaren '90 van de vorige eeuw.
 • 19:00 - 20:00
  Fryslan Fan
 • 20:00 - 21:00
  Werom yn de tiid
  Werom yn de tiid is een programma mei muzyk ut de jierren '60 en '70.
 • 21:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact · Privacy Statement RTV NOF · Disclaimer · Organisatie · Vrijwilliger worden?