Eerste nederlaag voor ’t Fean ‘58 · Foto('s): Jan Anne Vrij
  Jan Anne Vrij

Eerste nederlaag voor ’t Fean ‘58

zaterdag 05 oktober 2019

Er waren 3 minuten gespeeld toen de 1-0 op het scorebord verscheen. Het was tevens de eindstand. Thuisclub VVI pakte de eerste punten, het bezoekende ’t Fean ’58 leed de eerste nederlaag.

Een zwakke en lauwe eerste helft deed de Feansters uiteindelijk de das om. Mark Bosma, de trainer van de blauwhemden, was er slecht over te spreken. “Ik ben in de rust dan ook flink te keer gegaan. We lieten ons het kaas gewoon van het brood eten”, aldus de trainer. ‘Dit moet anders’, met die instelling stuurde hij zijn jongens voor het tweede bedrijf het veld in.

Beide teams kennen elkaar door en door. De ploeg uit Idskenhuizen speelt al elf jaar onafgebroken in de tweede klasse, de klasse waarin ’t Fean ’58 maar liefst negentien jaar acteerde. Na een onderbreking van twee jaar ontmoetten beide ploegen elkaar opnieuw. Bekend is dat de thuisclub vanaf het begin meteen druk zet, zo ook deze keer. Het resulteerde al na 3 minuten in een doelpunt na zwak ingrijpen van de Feanster defensie. Een voorzet van Jelle de Lange werd daardoor een gemakkelijke prooi voor Jan Faber (1-0).

Pas na zo’n twintig minuten wisten de bezoekers zich wat onder de druk uit te worstelen. Het tempo was echter te laag om de thuisclub – fysiek sterk op het middenveld – in moeilijkheden te brengen. Dat het in de eerste helft bij 1-0 bleef was te danken aan Jelle de Lange, die het vizier niet op scherp had staan.

Aantrekkelijke tweede helft
De tweede helft was een stuk aantrekkelijker. Frank te Hoeve en Chiel de Jong werden ingebracht. ’t Fean ’58 was onherkenbaar. Er werd meteen druk naar voren gezet. Doelman Marnix Zandstra moest gestrekt naar de hoek na een inzet van Erwin Tabak. Een schot van Jens Hamstra werd geblokt door Tjisse Kerkstra, terwijl even later een kopbal van Erwin Vos tegen de lat belandde. ’t Fean ’58 trok het initiatief steeds meer naar zich toe. VVI leek te profiteren van de aanvalsdrang van ’t Fean ’58 toen Jelle de Lange alleen op een leeg doel afstormde. Uit een moeilijke hoek wist hij de bal nog wel tussen de palen te krijgen, maar Harrie Groen – terug na een langdurige blessure – wist erger te voorkomen en kon nog net op de doellijn redding brengen.

Mark Bosma bracht André van der Molen nog in voor een verdediger. “We gingen toen 1 op 1 spelen.” De thuisclub kreeg daardoor meer ruimte. Het betekende dat er aan beide kanten volop kansen ontstonden, welke niet werden benut. Spannend en aantrekkelijk bleef het daarom tot de laatste minuut. “Er had voor ons meer ingezeten”, blikte Mark Bosma terug. “We zijn te slap begonnen aan de wedstrijd, maar hebben een goede tweede helft gespeeld. Dat we de kansen niet afmaakten was jammer. Scoor je de gelijkmaker dan ga je er over heen. Ondanks de nederlaag ben ik trots op de ploeg dat ze zich in het tweede bedrijf zo wisten te herpakken.”

© Verslag:  Jacob Hielema

• 00:00 - 18:00
  • 18:00 - 19:00
  • 19:00 - 21:00
  • 21:00 - 23:00
  • 23:00 - 00:00