Eerste verpleeghuisafdeling in Surhuisterveen een feit

Donderdag 07-11-2019
SURHUISTERVEEN - Sinds kort is er in woonzorgcentrum ’t Suyderhuys van De Friese Wouden in Surhuisterveen een verpleeghuisafdeling. Het gaat om ‘It Wenplak’, een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie.

It Wenplak is er voor kwetsbare ouderen met dementie. Een doelgroep waar persoonsgerichte zorg en oprechte aandacht belangrijk voor is. In It Wenplak kunnen deze ouderen veilig en comfortabelwonen en er heerst een rustige en huiselijke sfeer. Er zijn drie huiskamers met in totaal 24 plekken. Dag en nacht zijn er zorgprofessionals aanwezig.

Voor Surhuisterveen is It Wenplak een belangrijke toevoeging op de zorg voor ouderen. “Als thuis wonen echt niet meer gaat, is het belangrijk dat kwetsbare ouderen met dementie in een veiligeomgeving kunnen wonen en de zorg krijgen die bij hun situatie past. Het behoud van de eigen gewoonten en de zorg die ze thuis gewend waren om te krijgen, is hierbij het uitgangspunt”, vertelt Gelly Atsma, manager wonen, welzijn en zorg van It Wenplak. Naastde zorg worden er ook technische hulpmiddelen ingezet zoals bijvoorbeeld een gps-systeem zodat bewoners naar buiten kunnen en er is een interactieve tovertafel.

De zorg is altijd op maat
De specialist ouderengeneeskunde van ’t Suyderhuys is eindverantwoordelijk voor de medische zorg aan de bewoners van It Wenplak. Deze specialist weet veel van complexe gezondheidsproblemen bij ouderen met dementie. Als het nodig is kunnen de bewoners van ItWenplak ook terecht bij behandelaren zoals een psycholoog, een fysiotherapeut, een logopedist of een diëtist van het aanwezige behandelteam. De zorg in It Wenplak is altijd op maat en gaat uit van de wensen en behoeften van de individuele bewoner. Er wordendagelijks activiteiten gehouden. Muziek is een belangrijk thema. Er wordt bijvoorbeeld gezongen met kinderen van basisscholen uit de omgeving. Verder is er bij It Wenplak een fleurige binnentuin met beweegtoestellen en ruimte voor een wandeling.
En…. al wa’t wend is Frysk te sprekken, hoecht him hjir net te ferbrekken.

terug naar overzicht

Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-19:00 | RTV NOF Nonstop
19:00-21:00 | Country Trail
21:00-22:00 | Brasstime
22:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie