Eerste zege voor ’t Fean ‘58

Zondag 07-10-2018
SURHUISTERVEEN - Eigenlijk klopte alles in het voorwoord van het Feanster programmaboekje. De eerste winst, de analyse van de eerste competitiewedstrijden, de onterechte nederlaag thuis tegen VVI en de nederlaag tegenkampioenskandidaat Blauw Wit ’34. Ook werd het een interessante ontmoeting, maar het allerbelangrijkste was dat de driepuntenin eigenhuis bleven.

De blauwhemden waren er maar wat blij mee. “Vandaag moest het gebeuren”, wist oefenmeester Mark Bosma. “Maar deze week hebben we goed getraind en ook nog even bij elkaar gezeten. Dat gaf mij een goed gevoel.” Dat gevoel klopte, zo lieten de blauwhemden zien op de prachtige grasmat. ‘Nijland staat bekend om zijn hechte verdediging, er worden weinig kansen weggegeven en één foutje van de verdediging kan dodelijk zijn’. Ook dit feit uit het voorwoord is nog steeds van toepassing op de huidige speelwijze van de formatie van nieuwbakken trainer Liekele Bleekveld.Zo speelt Nijland al jaren. “Dit is vastgelegd in de statuten van de club”, grapte een aanwezige vooraf in de bestuurskamer.

Al na drie minuten spelen leek de vertrouwde tactiek succes op te leveren. John Notebomer verkeek zich op de alertheid van de uitstekende spits Nico Bonnema maar doelman Jelmer van der Meer was paraat. Nauwelijks later soleerde Jens Hamstra stijlvol door de gastendefensie, zette goed voor waarna Steef Loopstrade bal net over het vijandelijke doel kopte. Hierna was het opletten geblazen voor de thuisclub. Met soms veel moeite werden de counters echter gepareerd. Groot was de opluchting na ruim een half uur spelen. Steef Loopstra legde de bal breed op good-old Willem van Kammen die verwoestend uithaalde.

Doelman Peter van Dalfsen stond er bij en kon er allen maar naar kijken. De 1-0 was van een hoog gehalte, zo niet schitterend.Op slag van rust kregen de gasten nog een domper te verwerken. Fokke Jan Kooistra haalde Erwin Vos op de rand van het strafschopgebied onderuit en werd bestraft met een rode kaart. Te zwaar oordeelden zowel ‘de vriend als de vijand’. De vrije trap leverde niets op. Desondanks bleef het een wedstrijd die het aankijken meer dan waard was.

In de tweede helft creëerde de thuisclub zich logischerwijs een overwicht en kreeg beste kansen. Zo beukte ‘man of the match’ een bal tegen onderkant lat. Halverwege het tweede bedrijf moest Jens Hamstra zich laten vervangen door routinier Joost Nieuwenhuis die net was teruggekeerd van een lang verblijf in het buitenland. Eerder waren Raoul Dijkstra en Anne Jasper Rispens al in het veld gebracht. Dit om nog druk uit te oefenen en om de voorsprong uit te breiden. Dat slaagde niet, sterker nog, het bleef tot het laatste fluitsignaal van de prima leidsman Bernard Köhler opletten voor de razendsnelle counters van Nijland. ” ‘man of the match’ Willem van Kammen.

Mede vanwege dit feit was Mark Bosma blij dat het erop zat. “Je weet maar nooit, het kan soms raar lopen”, zo weet de ervaren trainer. “Wij hadden ons vooraf ingesteld op de door ons verwachtte speelwijze van Nijland. Onze backs kregen veel ruimte maar wij warenvaak iets te gehaast. Hopelijk heeft heeft deze overwinning voor vertrouwen gezorgd. De eerstvolgende belangrijke wedstrijden tegen CVVO uit Lemmer en WykelsHallumzijn cruciaal. Dan zullen we, denk ik, weten we waar we staan dit seizoen.

© Verslag: Henk Postma

terug naar overzicht

© Foto's: Jan Anne Vrij


Vandaag op de radio

00:00-07:00 | Hollandse Nacht
07:00-08:00 | RTV NOF Nonstop
08:00-09:00 | Goed gestemd
09:00-11:00 | Kerkdienst
11:00-14:00 | Weekend Nieuwsshow (Herh.)
14:00-18:00 | Runwei Sport
18:00-20:00 | Tobias Post
20:00-22:00 | Rock on Air
22:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie