Energieprijzen omhoog: hoe houd ik de energierekening zo laag mogelijk? · Foto('s): 

Energieprijzen omhoog: hoe houd ik de energierekening zo laag mogelijk?

woensdag 27 februari 2019

Vanaf januari 2019 zijn de energieprijzen flink omhoog gegaan. Dit betekent dat de gemiddelde energierekening voor een meerpersoonshuishouden stijgt met gemiddeld € 327,-. Dat is een stijging van ongeveer 17% ten opzichte van het afgelopen half jaar. Waarom zijn de tarieven van energie gestegen? En wat kun je doen om de energierekening zo laag mogelijk te houden? Je leest het in dit artikel.

Oorzaak van stijgende energieprijzen

Er zijn verschillende oorzaken te benoemen voor het stijgen van de energieprijzen. Allereerst is de belasting op energie gestegen. Door deze verhoging wil de overheid meer bewustzijn creëren bij de inwoners van Nederland, in de hoop dat zij meer gaan besparen op energie. Dit kan door middel van het bedenken van duurzame oplossingen om het energieverbruik omlaag te brengen. Dat is dan ook de reden dat de heffing voor de Opslag Duurzame Energie (ODE) hoger wordt. Ook de prijs van gas is flink omhoog gegaan, mede omdat de overheid wil dat we stoppen met het gebruik van deze fossiele brandstof. Door de problemen in Groningen, wordt daar ook minder naar gas geboord. Tot slot is de vraag naar elektriciteit enorm toegenomen. Dit komt omdat veel mensen op zoek zijn gegaan naar duurzame alternatieven voor het verwarmen van de woning. Ook de elektrische auto is bezig aan een opmars. Dit is dan ook de reden dat het tarief voor stroom omhoog is gegaan.

Het loont om te investeren in energiebesparing

De hoogte van de energierekening heb je voor een groot deel zelf in de hand. Een van de beste maatregelen die je kunt nemen, is het isoleren van jouw woning. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door het laten aanleggen van dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie of het plaatsen van isolatieglas. Een goede isolatie zorgt ervoor dat er minder warmte verloren gaat. Daarnaast gaat het energielabel van jouw woning omhoog, waardoor het huis meer waard wordt. Het is tegenwoordig ook heel aantrekkelijk om zonnepanelen op het dak te plaatsen. De gemiddelde terugverdientijd is de laatste jaren namelijk flink omlaag gegaan. Je verdient deze investering binnen zeven jaar terug. Daarna kun je nog vele jaren genieten van gratis stroom! Goed om te weten overigens: inwoners van Friesland kunnen subsidie krijgen voor het aanbrengen van energiebesparende maatregelen!

Tips om energierekening zo laag mogelijk te houden

Er zijn ook andere manieren om te besparen op de energierekening, zonder dat je daarvoor veel geld hoeft te investeren. Allereerst loont het om jaarlijks energieleveranciers te vergelijken. Door jaarlijks over te stappen, kun je een hoop geld besparen. Zet daarnaast de verwarming een graad lager dan je gewend bent. Deze maatregel zorgt er namelijk voor dat je 7% per maand bespaart op het energieverbruik van de verwarming. Zorg er daarnaast voor dat je alleen ruimtes verwarmt waar je daadwerkelijk bent en houd de tussendeuren altijd gesloten. Haal tot slot alle stekkers altijd uit het stopcontact van apparaten die je niet gebruikt om sluipverbruik tegen te gaan.

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Bertus Hatzmann
  Bertus Hatzmann van 18.00-20.00 uur met muziek en info.
 • 20:00 - 22:00
  Weekend Kick-Off
  Weekend Kick-Off is een programma wat vooral gericht is op jongeren. In dit programma wordt van alles besproken...
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact