Enorme kater voor Harkema-Opeinde tegen Foarút · Foto('s): Harkema-Opeinde
  Harkema-Opeinde

Enorme kater voor Harkema-Opeinde tegen Foarút

zondag 30 september 2018

De uitwedstrijd tegen Foarút heeft Harkema-Opeinde een enorme kater opgeleverd. Enerzijds was er de teleurstelling over het 1-1 gelijke spel. Op basis van kansen was er in Menaldum meer te halen geweest. Veel groter was de klap die de Harkemasters in de 21ste minuut te verwerken kregen. In die minuut stortte Willem Spoelstra bij een duel om de bal, ter hoogte van de middellijn kermend ter aarde. Veel meegereisde supporters roken toen al onheil want een schreeuwende Willem Spoelstra is een zeldzaamheid. Nadat een ambulance na een oponthoud van 25 minuten Spoelstra naar het Medisch Centrum Leeuwarden had vervoerd kwam al snel de diagnose: een gebroken kuit- en scheenbeen.

Tot dat fatale moment had Harkema-Opeinde niet heel veel te duchten gehad van de gastheren. Het was niet zo dat de Wâldmannen veel beter waren, maar de meeste dreiging kwam van de groengelen. Met name de rechterzijde van Foarút bleek kwetsbaar. Vanuit deze hoek viel in de 16de minuut ook de 0-1. Alex van der Tuin leverde een puntgave voorzet af die door Sake Kooistra fraai werd binnen geknikt: 0-1. Harkema-Opeinde bleef de druk er op houden. In minuut twintig speelde Chris Hoeksma Sake Kooistra in. De doelpuntenmaker legde de bal terug op Gerard Spinder, die zijn schot uit de verre hoek geplukt zag worden door keeper De Boer. Nog geen zestig seconden later het eerder vermelde akelige moment. Het is altijd afwachten hoe een elftal zo’n domper verwerkt. Harkema-Opeinde deed dit heel aardig en bleef eenvoudig overeind. Foarút probeerde het vooral vanuit de tweede lijn. Slechts in de 34ste minuut was er enig gevaar voor het Harkemaster doel.

Gehinderd door de zon tikte keeper De Graaf een voorzet van Jorrit Boomsma onder de lat weg. De hoekschop die volgde vloog rakelings langs de kruising. Toen de rust naderde kwamen de Menaldumers goed weg. Marten Pieter Hoeksma kopte een voorzet van Alex van der Tuin rakelings langs de paal. Vijf minuten na de pauze kroop de thuisploeg opnieuw door het oog van de naald. Marten Pieter Hoeksma leverde een puike voorzet af, die door Sake Kooistra werd terug gekopt op de inlopende Gerard Spinder. Het harde schot van Spinder werd goed gepareerd door keeper De Boer. In minuut 54 creëerde Foarút zich het eerst in de wedstrijd een uitgespeelde kans. Het vervelende voor de Harekieten was dat deze meteen werd verzilverd. Ietwat gelukkig kwam Jeffrey Draaisma aan de bal, waarna Jorrit Boomsma alleen richting doel werd gestuurd. De afronding van Boomsma was feilloos en de gelijkmaker een feit. Het spel was hierna opportunistisch. Kansen waren er lange tijd nauwelijks, al kwam Harkema-Opeinde in de 76ste minuut bijna op 1-2.

Op 35 meter van het doel stond Albert Veenstra klaar om een vrije trap te nemen. Aan thuiszijde stond alles in het gareel om de voorzet te onderscheppen. Veenstra zag echter een gapend gat bij de eerste paal en probeerde het rechtstreeks. De moedige doelpoging strandde op de buitenkant van de paal. Zes minuten voor tijd was het Harkema-Opeinde dat de handen dicht mocht knijpen. Nadat een vrije trap voor de voeten van Jorrit Boomsma werd gekopt, bracht keeper André de Graaf tot twee keer toe redding. Toen de officiële speeltijd er op zat was er nog een mogelijkheid voor Sake Kooistra om de drie punten veilig te stellen. Na een gesmoorde steekpass van invaller Sjirk Bruining zocht Kooistra van dichtbij het doel te hoog.

Een zege zou slechts een pleister op de wonde zijn voor Harkema-Opeinde. Al twee jaar lang teisteren blessures de Harkemaster selectie. Zo langzamerhand lijkt het elftal niet meer te maken te hebben met een gifbeker, maar met een gifvat op dat gebied. Volgende week is er kans om de nare nasmaak van het duel in Menaldum deels weg te spoelen. Dan komt een van de koplopers, de FC Birdaard op bezoek in Harkema. Een zware partij dus, al hoeven de Birdaarders ook zeker geen presentjes te verwachten. Met de strijdlust die de ploeg van Willem Schokker op Sportpark Schatzenburg etaleerde gaat de koploper nog een zwaar middagje tegemoet op De Bosk.

• 00:00 - 07:00
  • 07:00 - 08:00
  • 08:00 - 10:00
  • 10:00 - 12:00
  • 12:00 - 14:00
  • 14:00 - 18:00
  • 18:00 - 20:00
  • 20:00 - 22:00