Expositie ‘Ienkennich lânskip – Eenkennig landschap’ in ’t Fiskershúske

Woensdag 16-05-2018
MODDERGAT - Tot en met 24 juni is de tentoonstelling Ienkennich lânskip – Eenkennig landschap te zien in museum ‘t Fiskershúske in Moddergat.

Gedichten en beelden die het Friese landschap tonen, een uitdagend en inspirerend project waarvoor Tresoar dichter Eppie Dam en beeldend kunstenaar Gijs Dragt met elkaar in contact bracht. Hun samenwerking leidt tot een bijzondere dichtbundel met de sprekende titel “ienkennich lânskip”. Het boekwerk laat in 80 pagina’s zien hoe Dam en Dragt het Friese landschap observeren en beleven. De gedichten zijn in het Fries geschreven en voorzien van een vertaling in het Nederlands. Er staan 41 fotobeelden in het boek.

De opgenomen gedichten hebben titels als: fryslân, greide, eilân, reid, waad, klif, mar, terp, kwelder, petgat, dobbe, beam, bou, gemaal, seedyk en bosk. De bundel is gemaakt voor Lân fan Taal, een onderdeel van Culturele Hoofdstad 2018. Bij het boek hoort een reizende tentoonstelling die eerder te zien was in galerie De Roos van Tudor te Leeuwarden en oa. nog te zien is in Heerenveen.

In museum ’t Fiskershúske is een selectie van de foto’s en gedichten tentoongesteld. De bundel is in het museum te koop en dient ook als catalogus bij de expositie.

Gijs Dragt (1955, www.gijsdragt.nl) is beeldend kunstenaar en vormgever. Eppie Dam (1953, www.eppiedam.nl) is dichter, schrijver en poëzievertaler. Op www.museummoddergat.nl staat de bezoekersinformatie voor Ienkennich lânskip.

terug naar overzicht

© Foto's: Gijs Dragt


Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Hoezo Kleinkunst
19:00-20:00 | Fryslan Fan
20:00-21:00 | Werom yn de tiid
21:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie