Favoriete trends van 2021: elektrische voertuigen, VR, random video chats · Foto('s): 

Favoriete trends van 2021: elektrische voertuigen, VR, random video chats

woensdag 29 september 2021

LEEUWARDEN – Probeert je je de situatie eens voor te stellen. Je wordt getransporteerd van het begin van de jaren 2000 naar 2021, dus je hebt net twee decennia overgeslagen. Bedenk nu wat je allemaal zou verbazen, shockeren en wat op een echte fantasie lijkt. Iedereen praat via videocommunicatie rechtstreeks vanaf smartphones, er wordt door de stad gereden met vreemde voertuigen, en sommige onbegrijpelijke helmen brengen een persoon letterlijk naar een andere realiteit. Ja, voor tijdgenoten zijn dit allemaal heel bekende dingen. Maar als je twintig jaar geleden zoiets te zien kreeg, zou je waarschijnlijk verbaasd zijn.

Vandaag willen we het hebben over de populairste trends van 2021 op het gebied van technologie, internet en de manier van interactie. En voor het gemak hebben we deze trends onderverdeeld in verschillende categorieën: elektrische voertuigen, VR/AR-technologieën, en anonieme videochats.

Elektrisch vervoer: auto’s, fietsen, scooters, enz.

Herinner je je de tijd nog dat het begrip “elektrisch vervoer” meestal alleen trams en elektrische treinen omvatte? Nu is de situatie drastisch veranderd. Veel meer voertuigen vallen in de categorie van de elektrische voertuigen:

 • elektrische auto’s;
 • elektrische fietsen, elektrische motorfietsen en elektrische motorscooters;
 • elektrische scooters;
 • eenwieler, segway en gyro scooters.

Maar er zijn nog meer ongewone vormen van elektrisch vervoer: elektrische vinnen voor SUP boards, aquascooters, zwemplanken, drift cars en nog veel meer.

Elektrisch vervoer is vandaag geen gimmick meer, maar een volwaardig alternatief voor persoonlijk of openbaar vervoer. Elektrische auto’s veroveren geleidelijk de wereld. Ze zijn gewoon milieuvriendelijker. En veel landen bieden kopers van elektrische auto’s diverse voordelen en leggen geen extra regels op aan dergelijke auto’s zoals dat het geval is bij benzinemodellen. Welnu, verschillende kleine elektrische voertuigen zijn een uitstekende oplossing om je door de stad te verplaatsen als je geen gebruik wilt maken van het openbaar vervoer of je auto niet wilt achterlaten. Het lijdt geen twijfel dat het percentage elektrisch vervoer in steden in de toekomst alleen maar zal toenemen. En dit is eigenlijk een zeer positieve trend.

VR- en AR-technologieën — virtual en augmented reality

Het lijkt erop dat virtual en augmented reality twintig jaar geleden nog iets was dat zich op het randje van de fantasie begaf. Vandaag kun je zelfs met je smartphone basisfuncties van VR en AR gebruiken.

Deze technologieën worden op grote schaal gebruikt op de meest uiteenlopende gebieden:

 • videospelletjes;
 • film;
 • entertainment industrie;
 • architectuur en constructie;
 • interieur- en meubelontwerp;
 • navigatie in de ruimte en nog veel meer.

Daarnaast vinden er dankzij VR en AR al echte excursies met driedimensionale visualisatie plaats. Je hoeft niet langer grenzen over te steken en je eigen tijd te besteden om bijvoorbeeld het Louvre te zien. Je hebt alleen een virtual reality helm nodig — en de historische bezienswaardigheden openen zich voor je, bijna alsof ze leven. En dit wordt, in de huidige realiteit met de beperkingen van het coronavirus, relevanter dan ooit.

Daar komt nog bij dat VR- en AR-technologieën elk jaar niet alleen geavanceerder, maar ook toegankelijker worden. Was het aanschaffen van een VR-headset enkele jaren geleden nog een dure aangelegenheid, vandaag kan bijna iedereen het zich veroorloven. En AR-technologieën zijn direct beschikbaar op de smartphone. Een treffend voorbeeld hiervan is het mobiele spel Pokemon GO, dat een paar jaar geleden letterlijk de hele wereld veroverde. In feite is dit een van de mogelijkheden om augmented reality te gebruiken. IKEA heeft bijvoorbeeld een eigen AR-applicatie, waarmee je een meubelstuk uit de catalogus kunt kiezen en in de kamer kunt “plaatsen” om te zien hoe het in het hele interieur zal staan.

Random chats

De site Omegle was de eerste videochat die volledig willekeurige gebruikers met elkaar verbond. Aanvankelijk, toen de dienst in 2009 werd gelanceerd, had de site alleen tekstchat. Maar later werd het mogelijk om te communiceren via een videogesprek. Later werden de random chats nog functioneler, en vele bleken nog populairder dan hun voorloper.

Chatrandom

Deze videochat biedt, naast de klassieke random chatfunctie, verschillende interessante oplossingen: gay chat, thematische chatrooms, een aparte chat met meisjes, de mogelijkheid om je gezicht voor de gesprekspartner te verbergen achter een AR-masker, enzovoort. Het moet gezegd worden dat de totale functionaliteit van Chatrandom alleen onthuld wordt met een premium account.

OmeTV

Hoewel het vrij eenvoudig is, is het een zeer functionele en handige videochat met onbekenden. In OmeTV, kun je het land selecteren om een gesprekspartner te zoeken en je geslacht aangeven. Als je wilt chatten met buitenlanders, maar de taal niet kent, dan biedt OmeTV een automatische bericht vertaal functie. Heel handig — geen noodzaak om zelf vertalers in te schakelen.

Chatroulette

Een van de pioniers onder de chat roulettes met onbekenden. Bovendien verscheen de videochatfunctie hier zelfs eerder dan in Omegle. Maar Chatroulette heeft altijd een nogal matige moderatie gehad, waardoor gebruikers in de loop der tijd zijn overgestapt op andere videochats. Nu is de situatie duidelijk verbeterd, maar Chatroulette is nog lang niet zo populair als het vroeger was.

DirtyRoulette

Zoals de naam al doet vermoeden, is DirtyRoulette een chat roulette voor volwassenen. Hier kun je chatten over de meest expliciete onderwerpen, flirten of zelfs virtuele seks hebben. DirtyRoulette kan alleen gebruikt worden door gebruikers boven de 18 jaar.

CooMeet

CooMeet is een van de meest populaire random video chats voor mannen. Het geheim van deze chatrandom is eenvoudig — een perfect werkende geslachtsfilter. Bij andere chats deze filter letterlijk in met één klik kan worden bedrogen, wel met CooMeet is dit onmogelijk — elk meisje bevestigt haar persoonlijke gegevens bij de registratie. En mannen kunnen er zeker van zijn dat ze communiceren met echte mensen — er zijn hier geen bots en fakes. Tot de aangename bonussen van CooMeet behoren een uitstekende moderatie en ondersteuningsservice, functionele toepassingen voor iOS en Android, een uniek affiliatie programma, een snelle verbinding met de gesprekspartner en een verbinding van hoge kwaliteit, zelfs bij een vrij trage internetverbinding.

Bazoocam

Velen zullen zeggen dat Bazoocam een verouderd ontwerp heeft. Dat is waar, maar het houdt duizenden gebruikers niet tegen. Met Bazoocam kun je face-to-face videochatten, online minigames spelen met je gesprekspartners, de videostreams van andere deelnemers bekijken, of je eigen stream starten.

Conclusie

De wereld blijft elke dag veranderen. Er duiken totaal nieuwe technologieën op, en trends die ooit populair waren, verdwijnen naar het verleden. Jij en ik zullen zeker nog veel nieuwe interessante trends meemaken en zien hoe de wereld snel blijft veranderen. Het belangrijkste is dat je de vinger aan de pols kunt houden. We hebben slechts een paar van de populaire trends van vandaag bekeken. Er zijn er eigenlijk nog veel meer. En wie weet, misschien zullen we ze ons na 5-10 jaar herinneren als de goede oude tijd.

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 16:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 16:00 - 18:00
  Op naar het weekend!
  Peter Visser neemt je mee het weekend in met gezellige muziek.
 • 18:00 - 20:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 20:00 - 22:00
  Weekend Kick-Off
  Weekend Kick-Off is een programma wat vooral gericht is op jongeren. In dit programma wordt van alles besproken...
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2022 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio