FC Birdaard simpel langs ongeïnspireerd Oostergo · Foto('s):

FC Birdaard simpel langs ongeïnspireerd Oostergo

zondag 29 september 2019

Oostergo uit staat meestal voor een pittig duel met veel inzet, duels en strijd, maar afgelopen zaterdag was het vooral aan de thuisploeg te danken dat het dit keer anders liep. Naar verluidt hadden de spelers uit EE op de vrijdagavond een gezellige bruiloft gehad en de zeer snelle 0-1 werkte ook niet mee. Uiteindelijk eindigde de wedstrijd in 1-3, maar de uitslag had (veel) hoger uit moeten vallen in Burdaarder voordeel.

Met een paar personele wijzigingen in de vernieuwde formatie begon FC Birdaard voortvarend aan het eerste uitduel van dit seizoen. Een verzorgde geduldige aanval werd van links naar het centrum gespeeld waar Douwe Boonstra veel vrijheid had. Douwe legde de bal even goed klaar en zijn harde schot vloog via de paal en de rug van de keeper in het doel. Met de vernieuwde KNVB regels en de VAR zou dit een EDje zijn voor de keeper, maar wij zetten hem gewoon op Douwe zijn naam. Na de 0-1 brak een periode aan van druk op het doel van Lieuwe Verhaag. Het strijdplan van Oostergo was duidelijk, lange bal op de grote Martijn Jolink en van daaruit gevaar proberen te stichten. Het enige gevaar van zo’n beetje de hele wedstrijd ontstond uit een paar indraaiende corners met de lange spelers in het zwart.

Door goed het duel aan te gaan leverde het geen echte kansen op. FC Birdaard was ofwel te gehaast of er gebeurde simpelweg te weinig in de voorhoede. Dit leverde slordige passing en veelvuldig balverlies op. Daarnaast leken de 4 koiboys te druk met het opduwen van de tegenstander en dit ging ten koste van de scherpte in de eindfase. Door een cadeautje van de keeper van Oostergo, misschien een zware huwelijksnacht of als best man iets te diep in het glaasje gekeken, viel de 0-2. Een steekpass van Lennaert Kooistra op Klaas van Zuiden was te scherp en de verdediging, de schrijver van dit verslag incluis, was alweer bezig met de tegenaanval toen de bal plotseling door Klaas in het lege doel werd gelopen. Schijnbaar had de goalie de bal losgelaten en Klaas werd zijn 5e doelpunt in 3 wedstrijden in de schoot geworpen. Nog voor rust had Hidde Kingma na een slechte terugspeelbal de 0-3 op zijn schoen. Hij deed bijna alles goed toen hij voor zijn tegenstander langs kruiste, maar wat normaal zijn handelsmerk is bleef nu achterwege: killen.

Beide ploegen kregen in de rust de wind van voren. Oostergo omdat ze zo slap en ongeïnspireerd over het veld liepen voor eigen publiek, FC Birdaard omdat het weinig tot niets deed met de geboden ruimte op het middenveld. De Burdaarders werd nog gezegd te waken voor de eerste minuten van de tweede helft waarin de thuisploeg waarschijnlijk vol vuur uit de kleedkamer zou komen. Ook dit bleek niet het geval te zijn en het werd een vrij gemakkelijke wedstrijd. De drie wissels die werden toegepast brachten niet het gewenste resultaat en Lieuwe Verhaag hoefde nauwelijks in actie te komen. Melvin Dol verving Arjan Hiemstra die kampte met de naweeën van een gewonnen en gezellige pubquiz. Dat de wedstrijd van de vrouwen 2 die hij zou fluiten ’s ochtends niet doorging was ook een klap in zijn gezicht die hij zaterdag nauwelijks te boven is gekomen. Enfin, de van een blessure terugkomende ingevallen Melvin kreeg een dot van een kans maar oog in oog met de keeper kon hij geen keuze maken tussen schieten of het omspelen van de sluitpost waardoor Hoekstra als winnaar uit de strijd kwam. FC Birdaard voetbalde de tweede helft veel geduldiger en er werd weinig druk gezet door de aanvallers van Oostergo. De dubbel 6 speelden zowel verdedigend als aanvallend een goede partij. Uiteindelijk viel de 0-3 na weer een slippertje in de defensie van de equipe van trainer Sjoerd Rozema. Hidde Kingma deed nu wel waar hij goed in is: killen. Hij omspeelde Hoekstra en schoot FC Birdaard definitief naar de overwinning.

Na dit doelpunt had het misschien nog een beetje spannend kunnen worden als laatste man Edwin Kooistra zijn verdiende tweede gele kaart had gekregen. In de eerste helft vergat Rainer Lutz de Groot zijn man af te stoppen aan de zijlijn wat Edwin met een overtreding en geel moest corrigeren, in de tweede helft vergat aan de andere kant Hidde Dijkstra zijn man af te stoppen aan de zijlijn wat Edwin tot ieders verbazing zonder geel te krijgen corrigeerde. Na de wedstrijd hebben we het moment even geanalyseerd en wij kwamen tot de conclusie dat de scheidsrechter met het niet geven van een gele kaart een figuurlijke middelvinger opstak naar het louter onzin en kwetsende woorden uitkramende publiek achter het Burdaarder doel. De scheidsrechter gaf ruim 10 minuten voor het einde wel een strafschop aan Oostergo. De rappe aanvaller was Hidde Dijkstra te snel af en Hidde stopte hem in de ogen van de leidsman op onreglementaire wijze af. Lieuwe, nooit de 0, Verhaag stopte de ongelooflijk slecht genomen penalty met zijn voet maar was volgens eigen zeggen de bal kwijt waardoor hij de rebound niet kon pakken en de 1-3 toe moest staan. Lieuwe was hier zichtbaar en hoorbaar niet zo blij mee, maar de jongens raakten niet in paniek en speelden de wedstrijd heel zakelijk en gecontroleerd uit. Wederom een 3-1 overwinning en ondanks dat er veel meer in zat qua maken van doelpunten een zeer degelijke wedstrijd van de jonge ploeg.

(C) Verslag: FC Birdaard

• 00:00 - 17:00
  • 17:00 - 19:00
  • 19:00 - 20:00
  • 20:00 - 21:00
  • 21:00 - 00:00