Friese app helpt patiënten bij bezoek aan arts

Zondag 05-11-2017
DOKKUM - Patiënten die naar een arts gaan, vergeten vaak een aantal vragen te stellen. En eenmaal thuis weten ze nog maar de helft van alles wat de arts hun heeft verteld. Wie slecht nieuws krijgt, onthoudt hooguit 20% van alle informatie. Zo gek is dat niet. In de spreekkamer krijgt men nu eenmaal veel nieuwe informatie te verwerken. Spanning en emoties spelen een rol. Terwijl het toch gaat om een belangrijk onderwerp: gezondheid!

Consult+

Op basis van die ervaringen is Consult+ ontwikkeld. Een app voor de smartphone waarmee de patiënt vooraf vragen aan de arts kan stellen en het consult opneemt. Zodat de patiënt het gesprek later thuis in alle rust kan terugluisteren. Hierdoor krijg je als patiënt meer grip op de informatie over je gezondheid, ga je nadenken over wat belangrijk voor je is versterkt het de samenwerking met je behandelaar.

Meebeslissen

De app is ontwikkeld door de Klaas de Jong, van huis uit verpleegkundige. Hij ziet te vaak dat mensen regie inleveren in de zorg.  “Zelf bepalen en zelf meebeslissen is nog lang niet vanzelfsprekend in de medische wereld”. Het idee voor de app ontstond al in 2013. De Jong deed toen een onderzoek naar wat patiënten belangrijk vinden in de zorg. “Het behoud van eigen regie wordt door iedereen genoemd, terwijl dit in de praktijk nauwelijks gestimuleerd wordt”. Ook bleek dat artsen anno 2013 niet stonden te springen om een app die hun gesprekken opneemt.

Huiverig

Gelukkig ziet de Jong een kentering, zo kwam de artsenfederatie KNMG onlangs met een “Handreiking voor het opnemen van gesprekken” “Het is prachtig dat de KNMG een handreiking heeft geschreven, maar het is nog niet zo ver dat alle artsen opnames in de spreekkamer omarmen. Ik begrijp hun aarzeling wel. Immers, wederzijds vertrouwen is voorwaarde voor een goede behandeling en de angst dat patiënten dit schaden door geluidsopnames te verspreiden is reëel.” Daarom vraagt de patiënt – met hulp van de app – de arts vooraf om akkoord te gaan met de opname, waarbij de patiënt aangeeft dat het gesprek alleen voor eigen gebruik opgenomen wordt. “Hij belooft dus om het gesprek niet te verspreiden”. Nu is toestemming volgens de wet strikt genomen niet nodig, maar Consult+ stimuleert dit wel. “Immers” zo zegt de Jong, “de missie van Consult+ is de patiënt de regie terug te geven over het eigen leven, juist wanneer iemand getroffen is door een aandoening. Samenwerking met de dokter is daarbij van groot belang.”

Privacy

De privacy wordt door de app gewaarborgd. De geluidsfragmenten worden versleuteld opgeslagen op de smartphone en er vindt geen gegevensuitwisseling plaats op het internet. “Het voordeel daarvan is dat de app het altijd doet; ook als er geen Wi-Fi of Internet is maar nog belangrijker is het dat de gegevens kunnen nooit in verkeerde handen vallen”.

Eenvoud

Inmiddels is de app uitgeroepen tot “beste app van de maand” door de grootste en toon-aangevende Applewebsite in de Benelux iCulture. De redactie roemt het concept, de veiligheid en de bediening van de app Consult+; “Wat ons bevalt is dat de app zo simpel is gemaakt dat het ook te gebruiken is voor mensen die niet zo handig met smartphones zijn…” Consult+ is verkrijgbaar in de App Store voor de iPhone en in Google Play voor Android smartphones.

terug naar overzicht


Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Lytse klankjes
19:00-21:00 | Gospel Time
21:00-22:00 | Geloven & Beleven
22:00-23:00 | Harteklanken (Herh.)
23:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie