Friese start-up Aeroscan beleeft landelijke primeur

Dinsdag 12-02-2019
DOKKUM - Onderhoud en beheer van gebouwen kan slimmer, beter en vooral efficiënter; met behulp van drones en technologie. Aeroscan, een Friese start-up uit Dokkum, beschikt sinds begin januari 2019 over alle benodigde vergunningen om een onderzoek naar de toepassing van drones bij vastgoed inspecties uit te voeren in stedelijk gebied. Op een aantal locaties in Fryslân, maar ook in de randstad, gaan ze testen. WoonFriesland is een van de partijen waarmee ze een test uitvoeren. De drone is hierbij uitgerust met middelen waarmee gevels en daken van woningen gedigitaliseerd worden. Ook wordt hierbij gebruik van sensoren en kunstmatige intelligentie. Uiteindelijk levert deze innovatie schaalgrootte, een forse besparing op onderhoudskosten en minder overlast voor de huurders op. De eerste testen worden in het begin van 2019 uitgevoerd.

Aeroscan is samen met VMRG en OCTO ook initiatiefnemer van het door de EU gesubsidieerde platform ‘Façade Service Applicatie’ (FaSA). Zij en 39 partners ontwikkelen dit platform dat de fysieke vastgoedmarkt innoveert door inzet van digitale middelen. De activiteiten van het FaSA project worden uitgevoerd binnen de gemeente Den Haag, maar ook in andere delen van het land. Dit project komt mede tot stand door steun vanuit Kansen voor West II, EFRO subsidie.

Kosten besparen
Inspecties worden nu handmatig en steekproefsgewijs uitgevoerd. Dankzij de inzet van drones en technologie kan dit nu realtime en op grote schaal. Afwijkingen worden sneller opgemerkt, planningen nauwkeuriger opgesteld en onderhoudswerk specifieker uitgevoerd.

Digitale toepassingen
De inzet van drones, sensoren en technologie levert nuttige data op. Zoals informatie over de staat van de verflaag op kozijnen, de kwaliteit van de dakbedekking, scheuren in de gevels en vorming van beginnend houtrot. Dankzij deze informatie kan de conditie van het vastgoed worden vastgesteld en de degradatie van de conditie gemonitord worden.

Privacy en wetgeving
Net als bij andere toepassingen waarbij de omgeving gescand wordt, zoals Google Maps, speelt privacy een belangrijke rol. Daarom worden persoonsgegevens direct tijdens de inspecties al bij de bron geanonimiseerd. Ook op het gebied van veiligheid en drones zijn er strenge regels. Daarom is samen met de Inspectie Leefomgeving en Transport een werkwijze vastgesteld waarbij de veiligheid nooit in het geding komt.

Andere toepassingen met drones
Ook Bouwgroep Dijkstra Draisma, eveneens uit Dokkum, is betrokken bij deze innovatie. Het bouwbedrijf schakelt drones in bij gebouwen waar ze verantwoordelijk zijn voor het meerjarig onderhoud, maar ook bij nieuwbouw projecten.

terug naar overzicht

© Foto's: Eigen foto


Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-07:00 | Hollandse Nacht
07:00-08:00 | RTV NOF Nonstop
08:00-09:00 | Goed gestemd
09:00-11:00 | Kerkdienst
11:00-14:00 | Weekend Nieuwsshow (Herh.)
14:00-17:00 | De Simmer (Herh.)
17:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-20:00 | Tobias Post
20:00-22:00 | Rock on Air
22:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie