Gasloos wonen in Fryslân: wat zijn de laatste ontwikkelingen? · Foto('s): Pixabay
  Pixabay

Gasloos wonen in Fryslân: wat zijn de laatste ontwikkelingen?

woensdag 06 maart 2019

De overheid heeft bepaald dat in 2050 alle huizen van het gas af moeten zijn. Dat is niet alleen belangrijk voor het klimaat, maar bijvoorbeeld ook voor de inwoners van het aardbevingsgebied in Groningen. Dit betekent dat we alternatieven moeten zoeken om de woning te verwarmen en ons eten te koken. Welke manieren zijn er om woningen aardgasvrij te maken? En wat zijn de laatste ontwikkelingen in Noordoost Fryslân?

Nieuwbouwwoningen hebben geen aardgasaansluiting meer

Alle nieuwbouwwoningen in Noordoost Fryslân die op of na 1 juli 2018 worden gebouwd, moeten aardgasvrij zijn. Dit geldt overigens voor alle nieuwbouwwoningen in Nederland. Projectontwikkelaars kunnen ervoor kiezen om huizen aan te sluiten op een collectief warmtenet van de gemeente. Is dit er niet? Dan kunnen de huizen worden voorzien van een warmtepomp, die zijn warmte aan de buitenlucht onttrekt. De derde optie is een warmtepomp die de warmte uit de aarde haalt. Bij het toepassingen van deze technieken moet rekening gehouden worden met de locatie van het huis. Warmtepompen kunnen op sommige locaties namelijk voor geluidsoverlast zorgen. Door al deze nieuwe technieken worden huizen in nieuwbouwwijken een stuk duurder. Uit onderzoek van Natuur en Milieu is gebleken dat een nieuwbouwwoning zonder aardgasaansluiting gemiddeld € 4300,- duurder is.

Bestaande woningen aardgasvrij maken

Het is in de praktijk niet zo ingewikkeld om nieuwbouwwoningen aardgasvrij te maken. De uitdaging ligt bij de bestaande woningen. Er moeten daarvoor een aantal stappen gevolgd worden. De eerste stap is simpel: win informatie in bij een energieadviseur. Aardgasvrij wonen begint meestal bij een goede isolatie. Een goed geïsoleerd huis houdt de warmte veel beter vast, waardoor er flink veel energie wordt bespaard. Voorbeelden van een goede isolatie zijn: spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie en HR++ glas. Na de isolatie, komt het elektrisch koken. Er kan worden gekozen om te koken op inductie. De laatste stap is de overstap naar een duurzame verwarmingsinstallatie. Zoals hierboven al is beschreven, kan de woning bijvoorbeeld door middel van een warmtenet of een elektrische warmtepomp worden verwarmd.

Kosten en subsidies

Al deze aanpassingen kosten huiseigenaren behoorlijk wat geld. Gemiddeld kost het €40.000,- tot €50.000,- om de woning klaar te maken voor een gasloze toekomst. Het is raadzaam om aardgasvrij wonen in verschillende stappen te realiseren, bijvoorbeeld door het te combineren met onderhoud en verbouwingen van de woning. Dat scheelt weer in de kosten. Gelukkig zijn er ook verschillende subsidies beschikbaar. Zo krijgt men tot 2021 subsidie als er een warmtepomp wordt aangeschaft.

Garyp wil eerste aardgasvrije dorp van Nederland worden

Tot slot: goed nieuws uit Garyp. Zij willen het eerste aardgasvrije dorp van Nederland worden! De gemeente wil binnen vijf jaar 80 tot 90 % van alle woningen in Garyp van het aardgas af koppelen. Zij krijgen hiervoor een bijdrage van € 5,5 miljoen uit het rijksprogramma Aardgasvrije Wijken. Het volledig elektrisch maken van de woningen en gebouwen lijkt hierbij de meest haalbare optie. De gemeente kan namelijk met het zonnepark ‘De Griene Greide’, voldoende groene stroom leveren aan alle woningen in Garyp.

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Bertus Hatzmann
  Bertus Hatzmann van 18.00-20.00 uur met muziek en info.
 • 20:00 - 22:00
  Weekend Kick-Off
  Weekend Kick-Off is een programma wat vooral gericht is op jongeren. In dit programma wordt van alles besproken...
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact