Gastvrijheid brengt ondernemers De Pleats al twintig jaar succes

Donderdag 01-02-2018
BURGUM - Al twee decennia voeren Eelke en Geesje Duursma het motto ‘Altijd Gastvrij’. Maar nu ze al twintig jaar met succes samen horecagelegenheid De Pleats in Burgum  runnen, weten ze als geen ander dat ‘altijd’ ook – en vooral – ‘samen’ betekent.

Ze kenden elkaar net een jaar, toen ze op 1 december 1997 de trotse eigenaren werden van De Pleats in Burgum. Eelke was docent op de horecavakschool, Geesje komt uit een horecafamilie en werkte als bedrijfseconoom bij Sligro. Ze zagen de potentie van het pand en de locatie en waren vastbesloten om van het toenmalige dorpshuis een bruisende multifunctionele horecagelegenheid te maken. Dat lukte.

Maar niet alleen de naam De Pleats zoemt rond in de regio, ook het echtpaar zelf heeft naam en faam gekregen. ,,Als er iets geregeld moet worden, moet je bij de Duursma’s zijn!” Het echtpaar weet het zelf ook. Ze moeten er een beetje om lachen, want voor hen is het vanzelfsprekend. ,,Voor een ander klaarstaan en gastvrijheid bieden, op alle mogelijke manieren, dat zit in je. Dat geeft energie.”

Levenslust en flexibiliteit
Van vlinders in je buik naar met beide benen op de grond staan en met een realistische blik naar de toekomst kijken. Het overkwam Eelke en Geesje al in het eerste jaar van hun relatie. Geesje kreeg schildklierkanker, maar was vastbesloten nog voor haar operatie Eelke te helpen het ondernemingsplan voor De Pleats te schrijven. Een levenslustig stel waren ze, dat al snel besloot: we doen dit samen. ,,Kop ervoor!”

,,We zijn ’s ochtends vanaf half acht open en alles is hier mogelijk, zes dagen per week. Zondags zijn wij dicht. Vanuit principes en om tijd vrij te maken voor het gezin.” De twee zonen, inmiddels pubers, weten niet beter dan dat heit en mem hard werken. ,,Het is hard werken in de horeca, maar daardoor kunnen we ook leuke dingen doen. Dat leggen we ze ook uit. Daarnaast: ondernemen is een levensstijl, daar gedijen wij bij.”

Gastvrijheid en inclusiviteit
De Duursma’s staan voor de keuzes die ze maken. Niet alleen wat de openingstijden betreft, ook doen ze niet mee aan hypes. In plaats daarvan kijken ze altijd naar de lange termijn: wat is nu en in de toekomst van belang? Altijd Gastvrij is vanaf het begin het motto voor De Pleats geweest. ,,Dat wordt nog veel belangrijker in de toekomst, let maar op”, voorspelt Geesje. ,,En duurzaamheid uiteraard. Daarnaast vinden wij inclusiviteit heel erg belangrijk: bij ons is iedereen welkom, dat geldt zowel voor onze gasten als onze medewerkers.”
Er werken 46 mensen bij De Pleats, een deel van hen heeft autisme. Ook privé hebben de Duursma’s met autisme te maken, voor hen is het daarom niet meer dan logisch er ook op de werkvloer tijd en energie voor vrij te maken.

Eelke en Geesje zijn eensgezind: ,,Gastvrijheid zit in ons, niet alleen naar onze gasten toe, maar zeker ook naar ‘onze mensen’. We merken dat ook zij daardoor gastvrijheid ademen. Onze medewerkers en onze gasten willen gezien worden, elke dag, net zoals dat wij zelf gezien willen worden.”

Gemeenschapsfonds Oranje Ferbynt
Vijf jaar geleden richtten de Duursma’s samen met het lokale Weekblad Actief het gemeenschapsfonds Oranje Ferbynt op, voor de gemeente Tytsjerksteradiel. De Pleats bestond vijftien jaar, de Actief vierde het van start gaan van de vijftigste jaargang: een mooi moment om niet alleen een gezamenlijke nieuwjaarsreceptie te houden, maar door middel van een lokaal fonds daadwerkelijk de verbinding in de lokale mienskip tot stand te brengen waar beide partijen zo naar verlangden.

Oranje Ferbynt is inmiddels een begrip in de regio. Het gemeenschapsfonds wil ideeën en personen met elkaar in contact brengen die anderszins niet samen zouden zijn gekomen. Geesje: ,,Het komt erop neer dat wij zorgen voor verbinding van initiatieven in de mienskip. Het meest opvallende resultaat tot nu toe is onze Burgum Mobyl, waar het hele dorp reuzetrots op is.”

De Burgum Mobyl is voor iedereen die op de een of andere manier beperkt is in zijn mobiliteit. Iedereen kan de Burgum Mobyl telefonisch boeken, vrijwilligers rijden de mensen vervolgens naar hun plaats van bestemming.

Memory Route
Geesje noemt ook de Memory Route, mede opgericht door Oranje Ferbynt. Dit project bestaat uit een app met verschillende routes die kunnen worden gelopen en gefietst, waarbij 100 verhalen worden verteld door inwoners uit Burgum en omgeving. Het zijn maatschappelijke, sociale, culturele en ecologische verhalen, in verschillende vormen.

Geesje: ,,Het idee is dat verhalen over onze omgeving levend worden gehouden en er, ook in dit project, verbinding tussen mensen ontstaat.”
Het filmpje op de website van Linda de Haan laat dat mooi zien: http://www.lindadehaan.com/100.html

Mienskip en verbinding
Ook Culturele Hoofdstad gaat niet aan Burgum en De Pleats voorbij. De Duursma’s houden zich actief bezig met het project Wereldburgumer – Gruts(k), ook weer een project van en voor de mienskip. ,,Alle projecten waarvan wij het belangrijk vinden dat die worden uitgevoerd, of waar we graag bij aanhaken, hebben als gemeenschappelijk motto dat er uiteindelijk door samenwerking en verbinding iets tot stand komt in de mienskip. Dat wij daar -ook op de voorgrond- een rol in spelen, heeft voor ons alles te maken met gastvrijheid. Wij zijn meer dan De Pleats, wij zijn onderdeel van een dorp, van een regio, van een mienskip. Daarin nemen wij onze verantwoordelijk en als het moet, het voortouw.”

In 2017 kreeg Geesje voor al het vrijwilligerswerk dat is voortgekomen uit dit gevoel van verantwoordelijk en passie voor het creëren van verbindingen, een koninklijke onderscheiding. Zij mag zich Ridder in de Orde van Oranje Nassau noemen.

Het geheim van De Pleats.
Het is duidelijk: De Pleats is de status van dorpshuis allang voorbij, het is een horecagelegenheid met een bijzondere smaak en eigentijdse stijl geworden waar je je – wonderlijk genoeg – zowel deel van de familie als gast voelt.
Wat is het geheim van De Pleats, naast het intensief deel uitmaken van de mienskip? ,,Gastvrijheid natuurlijk!”, antwoordt Geesje. ,,Maar daarnaast denk ik, en horen we van onze gasten, dat een bezoek aan ons restaurant echt een beleving is. Mensen waarderen onze smaak, zowel in goed en lekker eten en drinken, als in de stijl en sfeer die we bieden.”
In de keuken wordt zoveel mogelijk met streekproducten gewerkt, duurzaamheid staat er hoog in het vaandel, en op het menu staan zowel de klassiekers als gerechten in nieuwe stijl. Kies voor koffie met gebak uit eigen keuken, of voor een speciaal voor de Pleats samengestelde thee, bestel een High Tea of Wine Time of ga voor de BOBtail. Een alcoholvrije, fairtrade en biologische cocktail, door Geesje Duursma zelf uitgevonden.
De creativiteit heeft zij niet van een vreemde: de prachtige bloemstukken die overal staan te pronken, worden door de moeder van Geesje verzorgd. Ook de kunst aan de muren is van haar hand.

,,Ook dat is voor ons gastvrijheid: de combinatie van smaak en sfeer in ons restaurant. Maar nu dit jubileumjaar van start is gegaan beseffen we dat De Pleats voor ons en voor anderen meer is dan een horecagelegenheid; het is een plek van waaruit we alles samen doen. Samen Gastvrij, daar gaan we dit jaar voor!”

terug naar overzicht
Gastvrijheid brengt ondernemers De Pleats al twintig jaar succes
© Foto's: Trynke Havinga


Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Lytse klankjes
19:00-21:00 | Gospel Time
21:00-22:00 | Geloven & Beleven
22:00-23:00 | Harteklanken (Herh.)
23:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie