Geslaagde boekpresentatie Bette Dam in Kollum

Zaterdag 13-04-2019
KOLLUM - Vrijdagavond was er een drukbezochte boekpresentatie van Bette Dam in de Paradiso Bar in Kollum. De uit Kollumerzwaag afkomstige Dam schreef het boek:  “Op zoek naar de vijand”. Op initiatief van Johnny de Vries van de Paradiso en Sierd Henk de Bruin van de Bruna in Kollum vond de presentatie plaats. Journalist en presentator Harm Weistra van Omrop Fryslân ondervroeg Bette over de totstandkoming van haar nieuwste boek. Ook het publiek kreeg ruim de gelegenheid om vragen te stellen. De aanwezigen luisterden een kleine twee uur ademloos naar de avonturen van Dam. 

Tijdens een bezoek aan de Nederlandse troepen in Afghanistan in 2006 ontdekte Bette Dam hoe weinig de militairen wisten over hun vijand. Ze verliet het militaire kamp om onderzoek te doen naar de gevreesde Talibanleider moellah Omar.

Op zoek naar de vijand is het verslag van een adembenemende tocht, die haar tot in de gevaarlijkste delen van Afghanistan voerde om alles te weten te komen over Omars eerste Koranlessen, de jihad tegen de Sovjet-Unie, zijn opstand tegen gewelddadige krijgsheren, zijn hoop op hulp van de internationale gemeenschap en zijn verbittering over wat de Amerikanen sinds 2001 in zijn land hebben aangericht.

Dam reconstrueert als eerste westerse journalist het leven van Omar en doet baanbrekende ontdekkingen over een regime, waar veel aannames over bestaan, maar waar weinig concreet onderzoek naar is gedaan. Op basis van riskant veldwerk en grondig onderzoek plaatst Dam de taliban in een nieuw perspectief. Ze laat zien hoe de Taliban, binnen het frame van de war on terror, door westerse overheden en media van potentiële bondgenoot tot te vernietigen vijand werden gemaakt.

Het boek van Bette Dam is onder andere verkrijgbaar bij Bruna aan de Voorstraat 82 in Kollum. 

terug naar overzicht
Harm Weistra in gesprek met Bette DamMeer dan 85 belangstellenden waren aanwezigMeer foto´s op www.rtvnof.nl
© Foto's: Erik Visser


Vandaag op de radio

00:00-07:00 | Hollandse Nacht
07:00-08:00 | RTV NOF Nonstop
08:00-09:00 | Goed gestemd
09:00-11:00 | Kerkdienst
11:00-14:00 | Weekend Nieuwsshow (Herh.)
14:00-18:00 | Runwei Sport
18:00-20:00 | Tobias Post
20:00-22:00 | Rock on Air
22:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie