Google komt met nieuwe apps voor slechthorenden · Foto('s): 
RECLAME

Google komt met nieuwe apps voor slechthorenden

woensdag 20 februari 2019

Voor doven en slechthorenden heeft de medische wereld verschillende hulpmiddelen. Daarentegen worden doven en slechthorenden op andere gebieden weer vaak ‘vergeten’. Toch is de groep mensen dat slechthorend wordt wereldwijd groeiende. Dit heeft als oorzaak dat de mensheid tegenwoordig veel ouder wordt, maar het is ook een logisch gevolg van het gebruik van moderne middelen, zoals koptelefoons.

Wanneer men veelvuldig met een koptelefoon muziek beluisterd en het volume is veel te hard, dan kan er na verloop van tijd gehoorschade ontstaan. De schatting is dat in 2050 wereldwijd zo’n 900 miljoen mensen last hebben van slechthorendheid. Google als grootste Tech gigant vindt het tijd dat ook eens aan deze doelgroep gedacht moet worden en komt binnenkort uit met twee nieuwe apps voor slechthorenden.

Live Transcribe

Live Transcribe is een revolutionaire app, die ervoor zorgt dat spraak automatisch omgezet wordt in tekst. Zo kan een slechthorende op zijn smartphone lezen wat degene tegenover hem zegt. De app kan worden gedownload op de smartphone en zal dan ook de microfoon van de smartphone gebruiken om spraak op te vangen. Vervolgens gaat de app razend snel aan de gang om de spraak om te zetten naar tekst en zal dit met grote letters op het beeldscherm weergeven. Het grote voordeel is dat dat app maar liefst 70 verschillende talen en dialecten kan herkennen. Of de gesprekspartner nu Engels spreekt, Spaans of Nederlands, de app kan de taal herkennen en in de gewenste taal in tekst op het scherm weergeven. Niet alleen voor slechthorenden is deze app ideaal, ook voor mensen die willen communiceren met iemand die een andere taal spreekt. Voorwaarde voor het gebruik van Live Transcribe is dat je een werkende internetverbinding hebt.

Sound Amplifier

De tweede app die Google voor slechthorenden gaat uitbrengen is Sound Amplifier. In tegenstelling tot Live transcribe die ook geschikt is voor volledig dove mensen, is Sound Amplifier geschikt voor mensen die slechthorend zijn. Mensen die een gehoorapparaat hebben, zoals bijvoorbeeld de gehoorapparaten van Oogvoororen, zullen als zij het gehoorapparaat niet in hebben ook deze app als gehoorapparaat kunnen gebruiken. Daarvoor is het noodzakelijk dat de smartphone verbonden wordt met een bedrade koptelefoon. Met de app kunnen gebruikers regelen dat achtergrondgeluiden worden weg gefilterd of gedempt en dat noodzakelijke geluiden juist versterkt worden. Zo krijgt de gebruiker enkel het noodzakelijke geluid te horen en zal hij veel beter kunnen verstaan wat er wordt gezegd. Beide apps zijn afgelopen periode al veelvuldig getest, maar komen enkel beschikbaar voor telefoons met Android 9.

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on air
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    No Nonsense
    Henk en Gerrie
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio