Grote schoonmaakactie Skjin Wetter in De Westereen

Maandag 07-10-2019
DE WESTEREEN - Op zaterdag 12 oktober 2019 zal de grote schoonmaakactie Skjin Wetter in en rond het water van zeven Friese dorpen en steden plaatsvinden. In De Westereen en op zes andere locaties zullen meer dan vierhonderd duikers, kanoërs, hengelsporters, suppers, zeeverkenners en diverse andere vrijwilligers zwerfafval opruimen. Het doel van de actie is om mensen bewust te maken van de hoeveelheid afval die in het oppervlaktewater terecht komt.

De actie is een initiatief van de FMF (Friese Milieu Federatie), Wetterskip Fryslân en zeven gemeenten. De locaties waar de Skjin Wetter schoonmaakactie zal plaatsvinden zijn: Harlingen, Sint Annaparochie, Kollum, De Westereen, Heerenveen, Drachten en Lemmer. Iedereen is welkom om het opruimspektakel bij te wonen. Naast het opruimen van de wateren is er op iedere locatie een ludieke actie rond het thema zwerfafval.

Zwerfafval

Jaarlijks belanden er miljoenen tonnen plastic afval in de zee. Dat afval is deels afkomstig van wat er op straat wordt weggegooid. Het afval dat in Fryslân wordt weggegooid, kan in zee belanden en zo bijdragen aan de plastic soep. Deze plastic soep is een groot, globaal probleem. Het afval dat op straat wordt gegooid komt door verwaaiing in grachten, vaarten en kanalen terecht en uiteindelijk in zee. Zo draagt het zwerfafval bij aan de plastic soep. Het plastic valt uiteindelijk uiteen in microplastics die in dieren terecht komen en zo worden opgenomen in de wereldwijde voedselketen. Veel zeedieren worden bovendien ziek en sterven door het eten van grotere stukken plastic. Dat kan dus worden voorkomen door de eigen omgeving schoon te houden.

Activiteiten in De Westereen

Het schoonmaken vindt plaats in en rondom De Westereen. Het evenement start vanaf camping De Zilveren Maan in De Westereen. De opening wordt verzorgd door wethouder Gerben Wiersma van de gemeente Dantumadiel. Op de centrale locatie bevindt zich een grote container waar het afval wordt verzameld. Op de locatie is ook een grote weegschaal aanwezig waarmee het afval uit het water wordt gewogen. Tijdens de dag zelf gaan onder andere Camping de Zilveren Maan, Doarpsbelang De Westereen en Supporters van Schoon Dantumadiel helpen met opruimen. Interieurontwerper Sibe Jan is tevens aanwezig. Hij gaat aan de slag om kunst te maken met het opgeviste afval. De aftrap van de actie is om 10.30 uur.

Elke dag werkt Wetterskip Fryslân aan schoon water. Bijvoorbeeld in de 27 rioolwaterzuiveringen. Daar zuivert het waterschap 100 miljoen m3 water per jaar en haalt tienduizenden kilo’s troep uit het rioolwater. Maar iedereen werken aan schoon water. Spoel bijvoorbeeld geen doekjes, blikjes, luiers, tampons of frituurvet door het toilet. En gooi geen troep in het water. Schoon water is namelijk van de verantwoordelijkheid van iedereen.

Tijdens Skjin Wetter wordt het opgeviste afval gewogen. Dit is belangrijk voor de prijsvraag die er wordt georganiseerd. Hieraan kunnen alle inwoners van Fryslân meedoen en raden hoeveel afval er op 12 oktober uit het water wordt gehaald. Tijdens de afsluiting wordt rond 15.15 uur bekend gemaakt hoeveel kilo afval er dit jaar in de Westereen, en de zes andere locaties, is opgevist. Meer informatie over Skjin Wetter is te vinden op www.samenfryslanschoon.frl.

terug naar overzicht

© Foto's: F. van der Werff

Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Hoezo Kleinkunst
19:00-20:00 | Fryslan Fan
20:00-21:00 | Werom yn de tiid
21:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie