Hardwerkend VIOD verslaat VV Rijperkerk · Foto('s): Elly Bouius
  Elly Bouius

Hardwerkend VIOD verslaat VV Rijperkerk

zondag 24 maart 2019

Waar VIOD 3 weken geleden de betere was tegen Rijperkerk en kansen niet tot doelpunten wist te prolongeren, lukte dit zaterdagmiddag dan eindelijk wel. Rijperkerk had nu het betere van het spel, maar VIOD sloeg tweemaal meedogenloos toe en nam de 3 broodnodige punten mee naar Driesum.

De openingsfase van de wedstrijd was duidelijk voor Rijperkerk. Met goed positiespel werd er vaak een vrije man gecreëerd op de linkerkant, maar echt gevaar stichten deed men niet. De speldenprikjes die Rijperkerk uitdeelde aan VIOD kon men gemakkelijk opvangen. Voorzetten werden eenvoudig weggekopt en afstandsschoten geblokt. Rijperkerk kwam deze middag nog wel op voorsprong, aanvaller Mark Hendriks kopte een voorzet tegendraads over keeper Otte heen. Alleen duwde Mark hierbij VIOD verdediger René van der Veen opzichtig in zijn rug. Dit doelpunt werd dan ook terecht afgekeurd. Na deze situatie was het VIOD dat beter ging spelen en meer grip op de wedstrijd kreeg. Marcel van der Meulen stuurde op de linkerkant Erik van der Veen met een prachtige pass de diepte in. De VIOD aanvaller werd bij het betreden van de zestien meter flink omver geduwd en dit leverde dan ook een penalty op. Erik van der Veen stapte zelf achter de bal en schoot koelbloedig raak, 0-1. Tot aan de rust hield VIOD het initiatief en was men driftig op zoek om de voorsprong uit te bouwen. Dit lukte ook nog bijna, echter wist Gerald Mous een mooie voorzet vanaf links niet binnen te koppen.

Na de rust probeerde VIOD de goede lijn van de eerste helft door te zetten. Erik van der Veen wist keeper Redmar Jorna bijna te verassen door een vrije trap in één keer op goal te schieten in plaats van voor te geven. De bal belandde helaas aan de verkeerde kant van de winkelhaak. Rijperkerk bleef het ook proberen maar het was niet al te best wat de club hun thuispubliek liet zien. Er werd in een te laag tempo gevoetbald. Op deze manier konden de VIOD verdedigers eenvoudig alle aanvallen onschadelijk maken. Echter was het de scheidsrechter die Rijperkerk in het zadel probeerde te helpen. Alle beslissingen van dhr. van der Born waren in het voordeel van Rijperkerk. In de zeventigste minuut leverde dit de protters een onterechte vrije trap op rond de zestien meter. De vrije trap werd door keeper Otte Visser weg gebokst terug in het veld. In een melange van mensen werd er geprobeerd om de bal weg te werken. Tot er plotseling een fluitsignaal klonk. De uit Rotterdam afkomstige scheidsrechter had tot ieders verbazing hands geconstateerd. Vol ongeloof moest VIOD een onterechte beslissing van de leidsman incasseren.

Gelukkig had Mark Hendriks het vizier deze middag niet op scherp staan en schoot hij de penalty naast het doel. Deze gerechtigheid zorgde voor een adrenaline boost bij de Driezummers. Wat er deze middag ook ging gebeuren en hoeveel meters er nog afgelegd moesten worden, de drie punten gingen ten koste van alles mee naar huis. Rijperkerk haalde vervolgens in het slotoffensief nog alles uit de kast maar stuitte keer op keer op de VIOD verdediging, die deze middag stond als een huis. In de negentigste minuut werd de wedstrijd definitief beslist. VIOD aanvaller Nyckle Durk van der Valk verschalkte keeper Redmar Jorna in een 1 tegen 1 situatie en tekende voor de 0-2 op het scorebord. De opluchting was groot na dit doelpunt want iedereen wist dat de wedstrijd nu gespeeld was. Dit drong ook door bij de scheidsrechter die de wedstrijd niet langer hoefde te verlengen om Rijperkerk nog een doelpunt te schenken. VIOD was deze middag een goed gemetselde muur die niet te breken was en pakt na vier wedstrijden eindelijk weer eens 3 punten. Volgende week spelen de matadoren uit Driesum en Wâlterswâld een uitwedstrijd tegen concurrent op de ranglijst VV Dokkum.