Harkema-Opeinde wurmt zich voorbij Foarút · Foto('s): Albert Schievink
  Albert Schievink

Harkema-Opeinde wurmt zich voorbij Foarút

zondag 17 februari 2019

In de voetballerij is logica soms ver te zoeken. Een week geleden speelde Harkema-Opeinde in Rottevalle een heel aardige partij. Na negentig minuten stond het alleen wel met lege handen. Afgelopen zaterdag tegen Foarút speelde het elftal een uur lang ver onder de maat. Nu was er bij het laatste fluitsignaal wel een beloning in de vorm van drie punten. De concurrent uit Menaam werd met 3-2 verslagen. Een broodnodige zege. Zeker nadat er na afloop van het duel kennis werd genomen van de andere uitslagen in klasse 4B.

Harkema en Foarút deden voetballend niet veel voor elkaar onder in het eerste bedrijf. Aan beide kanten grossierde men in het geven van slordige passes. Balverlies was er legio. Wat kansen betreft, waren de betere overduidelijk voor de bezoekers. Harkema kwam in 45 minuten niet verder dan een venijnig schot van Daniël Postma, dat door keeper Sander de Boer met moeite uit de hoek gehaald werd. Foarút stelde hier zeker een handvol behoorlijke kansen tegenover. De eerste was er na zeven minuten. Na slordig verdedigend werk aan Harkemaster zijde kwam Tom Cats oog in oog met Harkema-goalie André de Graaf te staan. De inzet van Cats verdween naast het doel. Toen de klok op 23 minuten stond, had het gros van de aanwezigen het schot van Jeffrey Draaisma al als doelpunt gerekend. Draaisma kwam vrij voor het doel op aangeven van Evert Telenga. Op het laatste moment was het Dennis Postma die een treffer verijdelde door de bal op geweldige wijze van de doellijn te koppen. Hiermee herstelde Postma het slordige balverlies dat hij tien seconden eerder leed. Nadat Tom Cats en Pierre Algra namens de gasten nog aardige kansen misten, was het in minuut 40 wel raak. Jorrit Boomsma was de schutter voor de bewoners van sportpark Schatzenburg. Drie minuten later was het bijna nog erger geworden voor de groengelen. Het was Cris Alma die op de doellijn staand een kopbal tot hoekschop verwerkte.

Halverwege was er een schrale troost voor de thuisploeg: na de pauze kon het nauwelijks slechter worden als in het eerste bedrijf. Toch was ook na de wisseling der helften de eerste kans voor Foarút. Jorrit Boomsma begon aan een versnelling. Deze bracht hem alleen voor het Harkema-doel. Keeper De Graaf bleef goed naar de bal kijken en redde soeverein. Na 55 minuten deed Harkema-Opeinde in aanvallend opzicht eindelijk weer van zich spreken. Alex van der Tuin produceerde een fraaie crosspass. Hille Postma kwam zo vrij voor de keeper te staan. De volley van Postma belandde op de vuisten van keeper De Boer. Bij het tweede wapenfeit van de gastheren na de pauze, was het meteen gelijk. Na een verre ingooi van Albert Veenstra schoot Hille Postma van dichtbij op de voeten van keeper De Boer. De rebound die hieruit ontstond, was nog niet eens zo gemakkelijk. Desondanks vond Alex van der Tuin vanuit een lastige hoek het net: 1-1. Lang kon Harkema niet van het evenwicht genieten. In de 64ste minuut kwam Foarút andermaal aan de leiding. Na een snelle uitval legde Jorrit Boomsma de bal panklaar voor Evert Telenga. Beheerst schoot Telenga de stand op 1-2. Ook dit keer bleef deze stand niet lang gehandhaafd. In de 70ste minuut knokte Harkema zich weer langszij. Een vrije trap van Albert Veenstra werd door een Foarút-verdediger recht omhoog gekopt. Sake Kooistra bedacht zich niet en nam de dalende bal vanuit de lucht direct op de pantoffel. Keeper De Boer was kansloos: 2-2.

Vlak na de gelijkmaker wachtte Hessel Braaksma namens de bezoekers veel te lang met schieten toen hij in kansrijke positie voor de Harkemaster veste verscheen. Het schot kon zo tot corner verwerkt worden. Hierna bleek dat de thuisploeg het beste voor het laatst had bewaard. De 3-2 die in de 77ste minuut viel, komt zonder meer in de categorie ‘lucky goals’ terecht. Albert Veenstra zette goed door en veroverde de bal in de hoek van de vijandelijke speelhelft. De voorzet die volgde werd door de onfortuinlijke verdediger Harmen Klaas Schuitmaker in de verre hoek langs zijn eigen doelman gekopt. Ondanks de voorsprong was geen enkele Harkema-supporter gerust op een goede afloop. Logisch gezien het verloop van het huidige seizoen. Toch bleven de Harekieten in het laatste kwartier vrij eenvoudig overeind. De beste kansen waren dan ook voor Harkema. De grootste was er in de 86ste minuut. Wilbert Huitema nam na een combinatie met Hille Postma het doel onder vuur. Huitema raakte de bal niet goed, maar zette hierdoor Postma wel voor een open doel. Van dichtbij kogelde Postma op de lat. In de blessuretijd claimde de thuisploeg nog tevergeefs een strafschop toen Sjirk Bruining werd geschept op de achterlijn. Het deed het geplaagde elftal van trainer Willem Schokker dit keer geen pijn

Op basis van een tomeloze inzet in het laatste halfuur, kreeg Harkema uiteindelijk waar het lange tijd nauwelijks recht op had. Als het voetballend niet wil en week in week uit alles tegen lijkt te zitten, is hard blijven werken het enige devies. Dat je hiermee een heel eind kunt komen, bewees de Harkema-ploeg zaterdagmiddag tegen Foarút. Aan Harkemaster zijde speelde Albert Veenstra een opvallende rol. De ijverige verdediger stond aan de basis van alle drie Harkema-doelpunten. Een andere opvallende naam aan thuiskant was die van Marten de Jong. De speler van Harkema-Opeinde O19 maakte zijn officiële debuut voor het vlaggenschip, startte meteen in de basis en veegde zijn paadje prima schoon. De komende twee weekeinden is Harkema vrij. Daarna staat volgende kraker op het programma: Oostergo-uit.

(C) Verslag: Klaas Dijkstra

• 00:00 - 07:00
  • 07:00 - 09:00
  • 09:00 - 10:00
  • 10:00 - 16:00
  • 16:00 - 17:00
  • 17:00 - 18:00
  • 18:00 - 19:00