Herdenking verdrinking paarden Ameland · Foto('s): archief RTV NOF
  archief RTV NOF

Herdenking verdrinking paarden Ameland

woensdag 07 augustus 2019

Op 14 augustus a.s. wordt op Ameland het feit herdacht dat 40 jaar geleden acht paarden op tragische wijze verdronken tijdens een reddingsoperatie. Bij de reddingsactie van het Duitse zeiljacht de Windspiel 4 op 14 augustus 1979, verdronken op Ameland acht paarden bij de lancering van de reddingboot. Nadat de reddingsboot was gelanceerd, werden de dieren mee de diepte in gesleurd door de zes ton zware bootwagen die in een mui terecht kwam. De paarden zijn in de duinen begraven, naast het pad wat naar het strand leidt.

De paardenreddingboot werd daarna met nieuw getrainde paarden nog ingezet voor reddingacties tot 1988. Daarna werd de paardenreddingboot vervangen door moderner en sneller materieel van de KNRM.

De 180 jaar oude traditie om met behulp van paarden de reddingsboot te lanceren is echter op Ameland blijven bestaan. Vanaf 1988 organiseert de stichting paardenreddingboot jaarlijks een tiental redding demonstraties waarbij paarden ingezet worden.

Veertig jaar geleden ging ’s avonds tegen 20.00 uur de stoomfluit van de melkfabriek af ten teken dat er een schip in nood was. Voor de bemanning, voerlieden en walmedewerkers het sein dat ze in actie moesten komen. De Paardenreddingboot moest uit! Net als 40 jaar geleden zal de Reddingboot op 14 augustus, om 20.00 uur, vanaf het boothuis bij het Maritiem Centrum “Abraham Fock” vertrekken en wordt een demonstratie verzorgd.

Op de route naar het strand zal bij het paardengraf, met een leggen van bloemen door de gemeente Ameland en de stichting Paardenreddingboot, op gepaste wijze aandacht worden geschonken aan de verdronken paarden. Daarna vindt op het “Sûd-West” de lancering van de reddingboot met behulp van paarden plaatst.

PROGRAMMA:
20.00 uur Aanvang demonstratie en start vanuit het boothuis bij het Maritiem Centrum
20.10 uur Korte stop bij het graf van de verdronken paarden, kranslegging burgemeester
Gerard van Klaveren en Jan de Vries namens de stichting Paardenreddingboot
20.25 uur Voortzetting van de route
20.30 uur Demonstratie Sûd-West

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Bertus Hatzmann
  Bertus Hatzmann van 18.00-20.00 uur met muziek en info.
 • 20:00 - 22:00
  Weekend Kick-Off
  Weekend Kick-Off is een programma wat vooral gericht is op jongeren. In dit programma wordt van alles besproken...
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact · Privacy Statement RTV NOF · Disclaimer · Organisatie · Vrijwilliger worden?