Herinrichting Diepswallen in volle gang in Kollum

Maandag 11-02-2019
KOLLUM - Maandag is de machine Silent Piler uit Engeland gearriveerd op de Wallen in Kollum, deze is nodig bij de werkzaamheden aldaar. Het trillingsvrij drukken van damwanden gaat met deze Silent Piler.

Het is een compacte drukmachine die zich autonoom over de damwanden kan bewegen. Het drukt de damwand de grond in door zich vast te klemmen aan de reeds geplaatste damwanden. Zo ‘loopt’ hij als het ware over de damwand. Met de reactiekracht van de klemmen kan de volgende damwandplank gezet worden. Voor het zetten van de eerste reeks planken kan een startframe voorzien van ballast worden ingezet.

Maandag 11 februari is de eerste stalen damwand van 6 meter de grond in gedrukt. Het vervangen van de wal beschoeiing biedt ook een unieke kans om het historisch centrum van Kollum weer in oude luister te herstellen.

Gemetselde kade

Voor de kaden van de Diepswallen wordt uitgegaan van een gemetselde kade. Historisch is dit correct en het sluit goed aan bij de ambitie van Kollum. Er wordt gedacht aan een natuurstenen af dekker (sloof) die de belijning van de Sylsterryd extra benadrukt. Voor de bestrating wordt uitgegaan van het zoveel mogelijk hergebruiken van de bestaande bestrating. Het ‘sljocht’ wordt in oude geeltjes uitgevoerd om zo het contrast tussen oud en nieuw te versterken.

terug naar overzicht
Herinrichting Diepswallen in volle gang in KollumHerinrichting Diepswallen in volle gang in KollumMeer foto's en verslag op www.rtvnof.nl Nieuwe kademuur
© Foto's: Sake Beerstra


Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Hoezo Kleinkunst
19:00-20:00 | Fryslan Fan
20:00-21:00 | Werom yn de tiid
21:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie