Het belang van crowdfunding · Foto('s): 
RECLAME

Het belang van crowdfunding

dinsdag 06 december 2022

LEEUWARDEN – Crowdfunding. Een opkomend fenomeen in ons land. Het is een van de beste manieren om je dromen waar te maken, je doelen te bereiken en groot te worden in de wereld van ondernemers.

Voor degenen die nog niet weten wat crowdfunding is: een inzamelactie of lening voor geld die uitgezet wordt en samen gefinancierd wordt. In ruil daarvoor ontvangen investeerders vaak rente of een andere tegenprestatie. Crowdfunding kan dus in de plaats van een banklening ingezet worden. En soms wordt er gewoon uit liefdadigheid gedoneerd. De eerste crowdfunding campagnes werden in 2011 opgezet en het idee groeide uit tot een succesvol fenomeen. Inmiddels zijn er veel particulieren en ondernemers die gebruik maken van crowdfunding en zijn er veel verschillende platforms voor crowdfunding online te vinden. 

Crowdfunding-platforms

In ons land zijn er uiteenlopende crowdfunding-platforms waar je je eigen project kan starten. Investeerders zijn vaak op meerdere platformen actief, waardoor een crowdfunding-site vaak zijn eigen expertise heeft. Daarom loont het om eerst even te checken welk platform het meest geschikt is voor jou en jouw doel(en). Zo is Max Crowdfund bijvoorbeeld gespecialiseerd in leningen voor vastgoedprojecten, platform Horeca Crowdfunding in het financieren van horeca en zijn er ook crowdfunding sites voor startups.

Uiteenlopende doelen

We weten allemaal nu dat geld inzamelen voor een project het meest belangrijk is van crowdfunding als mogelijke manier waarop een verdienstelijk project geld kan verdienen. Het heeft je immers toegang tot een grote som geld die jou als individu kan helpen je droom uit te bouwen. En soms wordt er een crowdfunding project opgezet uit barre omstandigheden, of noem het uit nood. Zo haalde een garagebedrijf in Surhuisterveen die afgebrand was bijna veertienduizend euro op met een crowdfundingsactie en zamelde de zieke Gryteke Schievink geld in met crowdfunding om een dure stamceltransplantatie te kunnen betalen, haar enige kans op genezing. De doelen van crowdfunding kunnen dus divers zijn. 

Kom met een goed onderbouwd idee

Sommige mensen denken dat crowdfunding een makkelijke manier van geld ophalen is, maar dat gaat natuurlijk niet zomaar. Het doel van zo’n project, je vaardigheden, de uitmuntendheid van jouw product of dienst zijn de sleutels als je een project via crowdfunding succesvol wilt laten financieren. Wellicht is in het begin een investeerder niet meteen geïnteresseerd in jouw ideeën, maar met crowdfunding is de kans groot dat je middels kleine bedragen van particulieren dichter bij je droom kan komen. 

Gebruik crowdfunding als marketingtool

Crowdfunding kan dus door iedereen ingezet worden, maar is vooral ook erg populair bij het MKB. En dat is goed verklaarbaar, want het is een geweldige manier voor marketing en om te groeien. Via een campagne krijg je immers de kans om de massa te bereiken en hen te laten weten waar je aan werkt. Een slimme strategie en met wat mazzel krijg je steun van de massa of een goede investeerder. Investeerders hebben doorgaans interesse in een goed concept. Investeren in vastgoed is ook erg populair. Wellicht omdat het een relatief veilige investering is. Daarom is de bereidwilligheid groot als het op vastgoed aankomt. Ook is het trendy dat startende ondernemers een crowdfundingactie opzetten om te kunnen lanceren of om juist te groeien.

Crowdfunding als lening

Als je crowdfunding gebruikt voor een lening is dat uiteraard een slimme move. Je kan natuurlijk ook naar de bank gaan, maar dat is vaak een lang proces. In vergelijking met  deze traditionele manier, is een crowdfunding campagne een stuk sneller en eenvoudiger.  En je hoeft zelf ook niet te investeren. Of het nu alleen gebruikt als aanvullende financieringsbron voor investeringen, als durfkapitaal of lening, crowdfunding kan succes opleveren. Geen gedoe en je staat dus al meteen in de startblokken. Profiteer dus van het snelst groeiende deel van de investeringsmarkt. En goede doelen en sociale ondernemingen kunnen voordeel trekken van donatie-crowdfunding.

Brainstormen 

En behalve geld verdienen of lenen, is crowdfunding ook ideaal om ideeën op te doen en zo nodig aanpassingen te maken. Als je eenmaal je idee hebt gedeeld met de wereld, hebben mensen vaak een vraag of geven ze een reactie of tip. Op die manier kun je dus sparren met mensen over jouw ideeën en eventueel je plannen een beetje wijzigen of aanpassen zodat het een steeds meer perfect idee wordt. Tevens kunt je al potentiële, loyale klanten krijgen, nog voordat je product of dienst op de markt komt. Een hele goede start lijkt ons.

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on air
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    No Nonsense
    Henk en Gerrie
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio