Hier moet je op letten bij het aanschaffen van een werkbroek · Foto('s): Unsplash
  Unsplash
RECLAME

Hier moet je op letten bij het aanschaffen van een werkbroek

maandag 11 oktober 2021

LEEUWARDEN – Het dragen van een degelijke werkbroek is vaak wenselijk, omdat het zorgt voor een professionele uitstraling en het maakt bepaalde werkzaamheden makkelijker. Er zijn ook werksituaties waarbij het dragen van een werkbroek zelfs verplicht is. Ben je op zoek naar een werkbroek? Om je alvast te oriënteren vind je hier handige informatie over verschillende soorten werkbroeken.

Werkkleding en wettelijke bepalingen
Het kan verplicht zijn om werkkleding te dragen. Deze verplichting is gebaseerd op de risico-inventarisatie en- evaluatie, afgekort tot RI&E. Ook als het niet zozeer om risico’s op het gebied van veiligheid of hygiëne gaat, kan de werkgever zijn medewerkers verplichten om werkkleding te dragen. Bij zo’n beslissing gaat het vaak om redenen, zoals uniformiteit en herkenbaarheid. Echter, wanneer het om veiligheidsrisico’s op de werkvloer gaat, is het dragen van veiligheidskleding een absolute noodzaak.

Houd in gedachte dat veiligheidskleding en werkkleding niet hetzelfde is. Veiligheidskleding behoort tot de categorie Persoonlijke Beschermingsmiddelen, oftewel de PBM’s. Deze persoonlijke beschermingsmiddelen zijn er voor jouw veiligheid en die van de mensen om je heen. Werkkleding is meer bedoeld ter voorkoming van vuil.

Populaire werkbroeken

Er bestaan allerlei verschillende werkbroeken. De populairste worden hieronder nader toegelicht:

1. Reflecterende werkbroeken voor verhoogde zichtbaarheid
Reflecterende werkbroeken zijn door de reflectie extra goed zichtbaar. Deze extra zichtbaarheid is gunstig in een werkomgeving waar weinig zicht is. Er kan gekozen worden uit meerdere fluorescerende kleuren, maar meestal gaat het om oranje en geel met reflecterende stroken. Het dragen van werkkleding met een hoge zichtbaarheid kan ook een verplichting zijn. Denk hierbij aan werkzaamheden aan het spoor en aan wegwerkers. De verhoogde zichtbaarheid zorgt voor meer veiligheid en is voor deze mensen van levensbelang.

2. Lange broek of korte broek op de werkvloer
Ook zomers, in de stralende zon, blijven veiligheid en hygiëne in bepaalde werksituaties essentieel. Het dragen van een korte broek tijdens het werk, is dan om die reden onmogelijk. In een korte broek zijn de blote benen niet beschermd. Dit levert een verhoogd veiligheidsrisico op. Vooral bij werkzaamheden met giftige stoffen of vuur moet er een lange beschermende broek gedragen worden. Wanneer er gewerkt wordt in koude omstandigheden, is een lange broek altijd gewenst.

In sommige werkomstandigheden kan het wel mogelijk zijn om een korte werkbroek te dragen. Bij twijfel kan je voor een piraatbroek kiezen. Dit is een driekwartsbroek die de knieën bedekt. Hierdoor is de broek toch iets korter en luchtiger dan een lange werkbroek, maar biedt het wel bescherming.

3. Regenbroek op het werk
Regenbroeken voor het werk zijn handig wanneer het …. regent. Wanneer er werkzaamheden in de regen uitgevoerd moeten worden, is extra zichtbaarheid meestal ook noodzakelijk. Veel regenbroeken hebben daarom reflecterende stroken.

4. Een jeans werkbroek
Spijkerbroeken speciaal bedoeld voor het werk, zijn niet hetzelfde als gewone jeans. Ze zijn wel net zo comfortabel en net zo stoer, maar ze zijn een stuk steviger. Kies bijvoorbeeld voor een jeans van Engelbert Strauss. Het leuke is dat de vlotte modellen ook heel goed buiten het werk gedragen kunnen worden. Zulke jeans-achtige werkbroeken zijn dus multifunctioneel; ze kunnen zowel tijdens het werk als privé gedragen worden.

Materiaal
Veel werkbroeken worden van natuurlijke katoenvezel gemaakt. Dit is een mix van polyester en katoen of van een stretchstof. Het gebruik van katoenvezel is populair doordat het huidvriendelijk is. De combinatie van katoen en polyester houdt de kleur beter vast en de stretchstof zorgt voor het draagcomfort van de werkbroek. Als je vaak met vuur te maken hebt tijdens je werk of als er veel gelast wordt, dan ben je verplicht een vlamvertragende werkbroek te dragen. Deze speciale broeken bestaan doorgaans uit een mix van katoenvezel, polyester, aramide (polymeren) en modacryl (synthetische vezel). Deze combinatie van materialen beïnvloedt het aantal keer dat de broek gewassen kan worden. Dit geldt ook voor het behoud van de kleur en de slijtage. Het belangrijkste waarmee rekening moet worden gehouden is de invloed van wasbeurten op de vlamvertragende werking.

Lange broek op de werkvloer
Een gewone jeans, is dus geen PBM. Toch lijkt de lange broek in de horeca, zorg of bouw wel tot de PBM’s te behoren. Medewerkers in deze sectoren zijn vaak verplicht een lange broek te dragen. Werkgevers kunnen zelf bepaalde eisen stellen aan de kleding die op de werkvloer gedragen wordt, maar de RI&E benadrukt de redenen waarom het verplicht is om een lange broek te dragen.

Wanneer is een korte broek op het werk toegestaan?

Elke werkgever is verplicht een RI&E uit te laten voeren. Uit deze evaluatie kan blijken of een korte broek verboden is. Door de vragen hieronder te beantwoorden, word je al in de juiste richting gewezen: 

  • Zijn er kankerverwekkende, chemische of biologische stoffen waaraan de medewerker wordt blootgesteld?
  • Doen werknemers werkzaamheden met of werken ze in de nabijheid van hete of gloeiende stoffen of materialen? 
  • Vinden de werkzaamheden plaats in een warme omgeving, zoals dichtbij ovens, in ruimtes waar geen airconditioning is of op een bouwplaats?
  • Hebben medewerkers te maken met scherpe materialen om zich heen op de werkvloer?

Heb je één van de bovenstaande vragen met ‘ja’ beantwoord? Verhoogt een korte broek, dus blote benen, het risico op letsel? Dan verbied je, als werkgever korte broeken op de werkvloer. Een lange broek kan in dat geval beschouwd worden als een PBM. Wanneer het risico op letsel niet verhoogd is met blote benen, kunnen de medewerkers wel in een korte broek hun werk doen. Voor de zekerheid kan je altijd de preventiemedewerker om advies vragen.

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio