Hûnewipperrock 1 september voor het eerst legaal in de feesttent Rinsumageast

Vrijdag 03-08-2018
RINSUMAGEAST - In 2011 bedacht een groep van 8 vrienden uit Rinsumageast om gezamenlijk een verjaardagsfeest te houden. Als snel bleek dat het een groot feest zou worden voor alle vrienden en dorpsgenoten. Toen werd bedacht dat het feest een naam moest hebben Hûnewipperrock. Inwoners uit RInsumageast staan namelijk bekend als Hûnewippers.

Hûnewippen is een oude traditie waarbij vroeger bij de kermis midden in het dorp honden met een touw over de brug werden geslingerd. Aan de andere zijde stonden dan mannen die de honden probeerden op te vangen. Een prachtig spel, maar door zijn tijd achterhaald inmiddels niet meer toegestaan. De betutteling heeft inmiddels ook het mooie Friese dorp Rinsumageast bereikt. Ook al gaan er inmiddels weer steeds meer stemmen op om het opnieuw in te voeren. In dat geval zal het wel niet met echte honden gaan.

Hûnewipperrock heeft buiten het feit om dat het een feest in Rinsumageast is verder weinig met deze traditie te maken. Het is een muziekrock festival dat echter wel net zo leuk is als die oude traditie. Er werd een DJ geregeld in een tent bij één van hen in de achtertuin midden in het dorp. Er kwamen zo`n 250 man op af. Ondanks het feit dat er tot in de late uren midden in de nacht werd doorgefeest midden in het dorp was er slechts één klacht de volgende dag. Iemand moest het feest missen, omdat zijn vrouw net was bevallen. De klacht luide dan ook dat de muziek te zacht stond omdat hij het binnen niet goed kon horen. Omdat het feest zo`n groot succes was werd het jaarlijks herhaald omstreeks de eerste zaterdag van september. Vanaf 2012 op een locatie net buiten het dorp. Inmiddels uitgegroeid tot een festival met op het hoogtepunt in 2016 zelfs met camping.

Inmiddels kon het festival op zo`n 500 bezoekers rekenen. Het werd steeds groter en liep uit de hand. Aangezien het een verjaardagsfeest was bleek een vergunning niet noodzakelijk. Het feest stond bekend om een zeer gezellige sfeer met genoeg te drinken. Gratis entree en gratis drinken was het motto.

Doordat het steeds meer mensen trok kon het niet meer goed gaan. En derhalve moest er in 2017 een stap terug worden genomen met een feest in het plaatselijke dorpshuis. Dit feest was ook zeer geslaagd, maar de algemene mening was dat Hûnewipperock in een feesttent thuishoort. Dit kon echter niet weer zonder vergunning. De organisatie inmiddels ouder geworden heeft derhalve ook een stichting opgericht dit voorjaar. De stichting Hûnewipperrock. Een vergunning is aangevraagd bij de gemeente en inmiddels verleend. Aangezien de bezwaartermijn inmiddels ook is afgelopen kan niks een zeer nieuwe succesvolle editie van het feest, dat het plaatselijke dorpsfeest allang heeft overtroffen, meer in de weg staan.

De feesttent zal zich bevinden op de feestlocatie waar dat dorpsfeest overings ook is. Er zijn optreden van de Rockcoverband Lechery en Rendaq. Tevens is er een nog nooit eerder in een feesttent vertoonde surpriseact. Iets wat u absoluut niet kunt missen. Meer informatie vind u op facebook. Waar u tevens online kaarten kunt bestellen en gave Hûnewipperrock t-shirts en petten. Hûnewipperrock wordt mede mogelijk gemaakt door bijna alle plaatselijke ondernemers uit Rinsumageast, waarna dan ook een grote dank uitgaat. Dit keer worden er weer rond de 500 bezoekers verwacht. Vorig jaar werd gezegd dat Hûnewipperrock groter wordt dan Wâldrock en dat zal als het zo doorgaat zeker ooit de werkelijkheid worden. Een feest waar Rinsumageast trots op kan zijn.

terug naar overzicht

© Foto's: Eigen foto's

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Goed gestemd
19:00-21:00 | Leafde foar muzyk
21:00-23:00 | De Smachtwacht
23:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie