In de bouw zakken jongeren steeds vaker voor veiligheidsexamens

Dinsdag 18-06-2019
DOKKUM - Jongeren die zo snel mogelijk aan de slag willen gaan in de bouwsector, zakken bovengemiddeld vaak voor het VCA-examen. Vooral Freise Jongeren die moeite hebben met Nederlandse taal of onvoorbereid op VCA examen gaan zakken vaak 4 tot 5 keer, dat meldt opleidingsplatform Edubookers. Het VCA certificaat is in het leven geroepen om personeel veiliger te laten werken in een risicovolle omgeving om ongevallen te voorkomen. Des te belangrijker dat werknemers volledig VCA gecertificeerd zijn.

Nieuw examen

Sinds september 2017 is de vraagstelling bij VCA examens meer toepassingsgericht. Dat wil zeggen dat de helft van de vragen bestaat uit casussen. Het gevolg is dat kandidaten moeten laten zien dat ze de opgedane kennis daadwerkelijk kunnen toepassen in een werksituatie.

Uit de praktijk blijkt dat deze examens nieuwe stijl, met name jongeren met een taalachterstand in de moeilijkheden brengt. Opleiders geven aan dat vier of vijf keer zakken geen uitzondering is. Daarnaast geven kandidaten vaak aan dat ze de nieuwe vraagstelling juist minder aan vinden sluiten bij de dagelijkse praktijk.

Werknemers hebben zelf de grootste verantwoordelijkheid om goed voorbereid deel te nemen aan het examen. In de praktijk blijkt echter ook de juiste begeleiding vanuit werkgevers vaak te ontbreken.

Succes ligt in de voorbereiding

Het doorlopen van een volledig VCA e-learning programma kost veel tijd. Zelfs mensen die de Nederlandse taal volledig machtig zijn, doen hier minstens 6 uur over.Arend Flier, Opleidingsinstituut In1KeerVCA. In de praktijk zijn werkgevers ook steeds minder bereidt om tijd vrij maken voor kandidaten om zich voor te bereiden op het examen.

  “Wij horen nog wel eens dat cursisten de e-learning helemaal niet hebben gekregen. Vaak omdat de mail met de inloggegevens ergens in een mailbox van de werkgever is blijven steken zonder dat er iets mee gedaan wordt ”aldus Arend Flier. Het is dan ook erg belangrijk dat werkgevers het proces van aanvraag tot en met het volgen van het examen goed borgen. Vooral diensten als e-learning zijn een belangrijk hulpmiddel voor het slagen voor het examen, mede doordat de cursisten in de e-learning alvast kennis kunnen maken met de vraagstelling van de examens.

Jongeren in Friesland vaker op herexamen

Vooral veel bedrijven in Friesland, Gelderland en Noord-Brabant hebben de kandidaten moeite om te slagen voor het examen. Het treft vooral werknemers in sectoren waar een VCA certificaat vaak door opdrachtgevers gevraagd wordt, zoals; bouwsector, uitzendbranche, schoonmaak en schilderbedrijven.

Wat kunnen werkgevers doen om medewerkers sneller en beter het VCA-examen succesvol af te laten ronden?

  • Werkgevers dienen bij het hele proces van boeken, leren en volgen betrokken te zijn om de slagingskans te maximaliseren;
  • Bereid de werknemers dus goed voor! Een 1-daagse VCA cursus en vooraf een e-learning met de meest recente lesmateriaal zorgt voor de hoogste kans van slagen bij het examen. Maar liefst 98% van de kandidaten slaagt wanneer ze e-learning, dagcursus en examen afnemen. Let op: begin 3 weken voorafgaand met leren en oefenen, dan is dat iedere week twee uur oefenen;
  • Voor kandidaten die moeite hebben met de Nederlandse taal en vraagstelling wordt geadviseerd om een 1-op-1 VCA-training te volgen. De cursus kan namelijk volledig toegespitst worden op de cursist en de problemen waar hij tegenaan loopt.
  • Is het examen (en eventueel de training) in een andere taal: boek deze dan minimaal 20 werkdagen van te voren. Dan zit je altijd veilig!
 

Bron: Edubookers

terug naar overzicht

Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Hoezo Kleinkunst
19:00-20:00 | Fryslan Fan
20:00-21:00 | Werom yn de tiid
21:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie