Inbraakkans verkleinen tijdens donkere dagen

Zaterdag 19-01-2019
LEEUWARDEN - Fryslân is qua inbraken de op twee na veiligste provincie van Nederland. Dit blijkt uit onderzoek waarbij overheidsdata omtrent woninginbraken in 2017 werd geanalyseerd. Er werden in dat jaar in Fryslân slechts 2,3 woninginbraken gemeld per 1.000 inwoners. Dat betekent dat er sprake is van weinig inbraken, maar dat het niet onoverkomelijk is. Om de kans op een inbraak tijdens de winterperiode te verkleinen, zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden.

112-meldingen inbraak
De 112-nieuwsberichten laten zien dat er vanaf 2013 7.879 inbraakmeldingen zijn gemaakt in Fryslân. Maar liefst 2.767 meldingen, ongeveer 35% van het totaal, waren afkomstig uit Leeuwarden. Vooral huishoudens in de wijken Bilgaard, de Transvaalwijk en de Vliet zijn vaak de dupe. De meeste meldingen worden gedaan in de donkere maanden van het jaar. Genoeg reden om voorzorgsmaatregelen te nemen. Vorig jaar waren er in het nieuwsoverzicht ook een aantal diefstalmeldingen te zien.

Woning inbraakproof

Er zijn veel voorzorgsmaatregelen die de kans op een inbraak kunnen verkleinen. Zo is het belangrijk altijd de deuren en ramen te sluiten wanneer er niemand thuis is. De deur moet niet alleen dichtgetrokken worden, maar ook echt op slot worden gedraaid. Anders is het voor iedere inbreker een koud kunstje om deze open te breken. Ladders en kliko’s zijn geliefde opstapjes om toegang te verkrijgen tot een raam of tot het dak. Deze optie vervalt als de inbreker deze spullen niet kan gebruiken, doordat deze zijn vastgezet. Het spreekt voor zich dat de sleutels beter niet in de tuin verstopt kunnen worden. En sommige mensen laten hun sleutels aan de binnenkant in de deur zitten. Dit maakt het voor inbrekers makkelijk om het slot open te krijgen zodra de sleutel bereikt is. Tuingereedschap dat gebruikt kan worden om in te breken moet natuurlijk niet in de tuin rondslingeren en kostbare spullen moeten niet in het zicht worden gelegd. Bovendien verhoogt het vermelden van vakanties op social media onnodig het risico op een inbraak. Inbrekers hebben ook internet. Daarnaast is een continu donkere woning opvallend, zorg dus voor licht met een timer.

Schrik inbrekers af

Inbrekers kunnen worden afgeschrikt met preventieve middelen, zoals een slot met een SKG-keurmerk en anti-inbraakstrippen. Een slot dat verzonken is in de deur voorkomt bovendien een inbraak die gepleegd wordt met de cilindertrekmethode. Inbrekers zijn verder over het algemeen weg te houden door het plaatsen van buitenverlichting en door een goed en zichtbaar alarmsysteem.

Handelen na inbraak
Het spreekt voor zich dat de politie direct op de hoogte moet worden gesteld. Door verdachte situaties in de wijk te melden kunnen bovendien veel inbraken voorkomen worden. Is er schade aan de opstal of inboedel en/of zijn er spullen verdwenen? Doe dan een beroep op de inboedel- en opstalverzekering. Neem direct contact op met de verzekeraars om te vragen wat de vervolgstappen zijn. Zorg eventueel voor extra sloten voor een veiliger gevoel.

terug naar overzicht


Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Goed gestemd
19:00-21:00 | Leafde foar muzyk
21:00-23:00 | De Smachtwacht
23:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie