INGEZONDEN: PvdA, CDA en VVD vragen aandacht voor getroffen zzp’ers in de cultuur · Foto('s): RTV NOF archief
  RTV NOF archief

INGEZONDEN: PvdA, CDA en VVD vragen aandacht voor getroffen zzp’ers in de cultuur

dinsdag 23 november 2021

LEEUWARDEN – De culturele sector en de festivals- en evenementenbranche konden zich nog maar enkele weken herstellen van de schade door de coronamaatregelen, toen ze op 12 november opnieuw te maken kregen met extra maatregelen. Geplande voorstellingen, evenementen en festivals zoals Explore the North konden daardoor niet doorgaan.

PvdA-Statenlid Anne Zijlstra spreekt van een harde klap voor met name de zzp’ers in een sector die tijdens de hele coronapandemie al in grote onzekerheid verkeert. Hij wil dat de provincie zzp’ers in de culturele sector en evenementenbranche helpt. Met Wieke Wiersma (CDA) en Esther de Vrij (VVD) stelt Zijlstra tijdens de Provinciale Staten van 24 november mondelingen vragen aan de cultuurgedeputeerde Sietske Poepjes. Zijlstra, Wiersma en de Vrij willen weten of zzp’ers in de culturele sector extra financiële steun kunnen krijgen uit het provinciale coronaherstelpakket ‘Lok op 1: No en Moarn’.

Zzp’ers hard geraakt
De Statenleden willen ook weten of de coronapot voor cultuur groot genoeg is om zodra dit mogelijk is een doorstart van voorstellingen, festivals, en evenementen mogelijk te maken. Dat kan dan tot nieuwe opdrachten voor zzp’ers leiden. Zijlstra, Wiersma en de Vrij hopen op steun, want zij maken zich zorgen om deze groep. Zijlstra reageert namens de indieners: “Met name zelfstandigen zoals kunstmakers, technici, en andere ondersteuners worden hard door de maatregelen geraakt. Het missen van inkomen en de onzekerheid over nieuwe opdrachten is groot. Dat zorgt voor financiële onzekerheid.” Volgens de Statenleden maakt deze onzekerheid delen van de creatieve sectoren enorm kwetsbaar. Dat kan uiteindelijk grote invloed hebben op het culturele en creatieve leven van Fryslân. De indieners willen dat voorkomen.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 18:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 18:00 - 19:00
    Lytse Klankjes
    Jikke Wiersma
  • 19:00 - 21:00
    Leafde foar Muzyk
    Klaske Ferwerda
  • 21:00 - 23:00
    De Smachtwacht
    Mark en Frank Spijkers
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio