INGEZONDEN: PvdA, CDA en VVD vragen aandacht voor getroffen zzp’ers in de cultuur · Foto('s): RTV NOF archief
  RTV NOF archief

INGEZONDEN: PvdA, CDA en VVD vragen aandacht voor getroffen zzp’ers in de cultuur

dinsdag 23 november 2021

LEEUWARDEN – De culturele sector en de festivals- en evenementenbranche konden zich nog maar enkele weken herstellen van de schade door de coronamaatregelen, toen ze op 12 november opnieuw te maken kregen met extra maatregelen. Geplande voorstellingen, evenementen en festivals zoals Explore the North konden daardoor niet doorgaan.

PvdA-Statenlid Anne Zijlstra spreekt van een harde klap voor met name de zzp’ers in een sector die tijdens de hele coronapandemie al in grote onzekerheid verkeert. Hij wil dat de provincie zzp’ers in de culturele sector en evenementenbranche helpt. Met Wieke Wiersma (CDA) en Esther de Vrij (VVD) stelt Zijlstra tijdens de Provinciale Staten van 24 november mondelingen vragen aan de cultuurgedeputeerde Sietske Poepjes. Zijlstra, Wiersma en de Vrij willen weten of zzp’ers in de culturele sector extra financiële steun kunnen krijgen uit het provinciale coronaherstelpakket ‘Lok op 1: No en Moarn’.

Zzp’ers hard geraakt
De Statenleden willen ook weten of de coronapot voor cultuur groot genoeg is om zodra dit mogelijk is een doorstart van voorstellingen, festivals, en evenementen mogelijk te maken. Dat kan dan tot nieuwe opdrachten voor zzp’ers leiden. Zijlstra, Wiersma en de Vrij hopen op steun, want zij maken zich zorgen om deze groep. Zijlstra reageert namens de indieners: “Met name zelfstandigen zoals kunstmakers, technici, en andere ondersteuners worden hard door de maatregelen geraakt. Het missen van inkomen en de onzekerheid over nieuwe opdrachten is groot. Dat zorgt voor financiële onzekerheid.” Volgens de Statenleden maakt deze onzekerheid delen van de creatieve sectoren enorm kwetsbaar. Dat kan uiteindelijk grote invloed hebben op het culturele en creatieve leven van Fryslân. De indieners willen dat voorkomen.

Auteur: Redactie RTVNOF

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
 • 07:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 09:00 - 11:00
  Kerkdienst
  Iedere zondagochtend kunt u luisteren naar een kerkdienst uit onze regio.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow (Herh.)
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 16:00
  Runwei Sport
  Het sportprogramma van RTV NOF met live verslag van alle sporten uit Noordoost-Friesland. Naast voetbal ook veel aandacht voor korfbal, volleybal, basketbal, kaatsen meer.
 • 16:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Tobias Post
  Tobias Post vult de zondagavond tussen 18:00 en 20:00 op RTV NOF. In het radioprogramma zal hij het weekend goed afsluiten met de nieuwste muziek, muziek uit de regio en nieuw, onbekend talent!
 • 20:00 - 22:00
  RTV Metalcafé
  RTV Metalcaf elke zondagavond 20-22 uur op je radio!
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2022 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio