Iris Kroes exact zeven jaar na zege ‘The Voice’ nu in Kloosterkapel Sibrandahûs

Dinsdag 08-01-2019
SIBRANDAHûS - Iris wie? Iris Kroes? Een x-aantal jaar geleden heeft nog niemand van haar gehoord. Maar dat verandert allemaal als de zangeres / harpiste uit Drachten begin 2012 de tweede editie van de talentenjacht The Voice of Holland (TVOH) wint. Zondagmiddag 20 januari vanaf half vier geeft Iris een concert in Kloosterkapel Sibrandahûs. Een historische datum voor haar, want het is die dag op de kop af zeven jaar geleden dat Iris zegeviert in ‘The Voice’ .

Iris Kroes wordt in Sibrandahûs bijgestaan door zangeres / pianiste Sofia Dragt, ook al een winner. Sofia schreef in 2013 de Grote Prijs van Nederland in de categorie singer-songwriter op haar naam.

Iris begint al op jonge leeftijd met het bespelen van de harp. Naderhand vormt ze een duo met gitarist Pieter Veenstra. Ook zingt als solist met diverse orkesten, waaronder in mei 2009 met het dan pas opgerichte Noordpoolorkest onder leiding van Reinout Douma. De deelname aan TVOH vormt haar grote doorbraak. Chris Hordijk, Erwin Nyhoff, Sharon Doorson, Niels Geusebroek en Charly Luske en al die andere zangtalenten moeten toezien hoe Iris Kroes uiteindelijk met de hoogste eer strijkt

Marco Borsato

Haar debuutsingle ‘I Can’t Make You Love Me’ (een compositie van Mike Reid en Allen Shamblin, welke ze in de TVOH-finale heeft gezongen) komt meteen op nummer 3 in de Nederlandse Single Top 100 binnen. Ook haar eerste album, First, met diverse (TVOH-)covers en een paar eigen nummers, scoort goed met een vierde plek als hoogste notering in de Album Top 100. In datzelfde jaar, 2012, staat Iris twee maal met haar ‘Voice’-coach Marco Borsato in het dan nagelnieuwe Ziggo Dome.

De rest is history. Na de EP It Will Come In Time (2014) met onder meer de single Never Coming Back, verschijnt het album Christmas Feelings (2015). Inmiddels heeft Iris diverse platen gemaakt waaronder ook enkele Friestalige, zoals ‘Thús’ (2013) en meer recent ‘Fjoer yn my’ (2018).  Haar laatste single Moving On Out (augustus 2018) markeert een nieuwe fase in Iris’ leven, nu ze het ouderlijk huis in Drachten heeft verruild voor een eigen optrekje elders. Iris staat op eigen benen, zeker in muzikaal opzicht, maar ze werkt tevens graag samen met anderen.

Verbinding

In de Kloosterkapel wordt Iris terzijde gestaan door Sofia Dragt, een singer-songwriter uit Wageningen die ongekunstelde liedjes met een klassieke ondertoon maakt. De winnares van de Grote Prijs van Nederland 2013, weet met haar muziek geraffineerd een verbinding tussen pop en klassiek te leggen. Niet voor niets heeft Sofia Dragt aangegeven dat ze graag een instrumentaal piano-album in de stijl van Ludovico Einaudi wil uitbrengen. Dragt die ook filmmuziek componeert, heeft in 2014, na haar EP Over Rainbows (2013), het debuutalbum I See You uitgebracht. Het concert in de Kloosterkapel van Sibrandahûs begint ’s middags om 15.30 uur. Kaarten à  €7,50 zijn te koop aan de deur. Er is geen voorverkoop. Zie ook www.kloosterkapel-sijbrandahuis.nl

 

terug naar overzicht
Iris Kroes komt in Sibrandahus
© Foto's: eigen foto


Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Goed gestemd
19:00-21:00 | Leafde foar muzyk
21:00-23:00 | De Smachtwacht
23:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie