Jeugdsoos Damwâld en Federatiefestival in de Weekend Nieuwsshow · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Jeugdsoos Damwâld en Federatiefestival in de Weekend Nieuwsshow

zondag 03 maart 2019

Zaterdag 2 maart werd er in de Weekend Nieuwsshow aandacht geschonken aan het Jaarlijks Federatiefestival in de Oosterkerk in Kollum. Jantje Feenstra kwam langs in de studio om hierover te spreken. Ze gaf uitleg over de de oorsprong van het Federatiefestival, maar ook wat het festival inhoudt. Het festival is bekend bij de korpsen en leerling blazers. ’s Middags was er een Solistenconcours voor individuelen, verdeeld in divisies (ingedeeld op zijn eigen niveau). ’s Avonds streden er zes korpsen met een jeugdkorps om een beker.

Haaije de Jong (lijsttrekker van de SGP Fryslân) vertelde over hun verkiezingsprogramma voor de verkiezingen van de Provinciale Staten. Hij kwam langs vanuit zijn woonplaats Oosterzee, om de luisteraars te vertellen waarom de SGP nu meedoet aan de verkiezingen, omdat 8 januari de partij nog twijfelde om mee te doen aan de Statenverkiezing. Ook werd uitgelegd wat de slogan “Goed voor Fryslân” voor de SGP betekent. Voor De Jong is het belangrijke verkiezingspunt van de SGP de omgevingsvisie (de invulling van Fryslân), de energietransitie en cultuur. Tevens kwam de gaswinning ter sprake en de alternatieven hiervoor.

Aant Jelle Soepboer uit Niawier organiseert samen met Sijbe Knol op 15 maart in Berlikum “De jûn foar Fryslân”. Beide heren zijn twee jonge FNP-ers die door het organiseren van deze avond aan de jeugd wil laten weten dat het in Fryslân prettig wonen en leven is met kwaliteit en charme. Voor deze avond in discotheek Sans Souci is speciaal weer de oude traditie ingevoerd van het gratis discovervoer. Er zal worden gesproken over tradities, maar ook bekende Friezen zullen vertellen wat Fryslân voor hen betekent en het “thús” gevoel, wanneer men weer in het “heitelân” terugkomt. Muziek en presentatie is in handen van Willem Wâldpyk.

Ankie Nieuwenhuis voorzitter van Stichting Present NOF vertelde wat de stichting precies doet. Stichting Present is een landelijke stichting die werkt met vrijwilligers en al 15 jaar bestaat met lokale partijen. In het noorden is men inmiddels zes jaar actief, beslaat het een groot gedeelte van Noordoost Fryslân en heeft zitting in Dokkum. De stichting wil mensen koppelen die hulp nodig hebben aan mensen die deze hulp kunnen bieden. Present is speciaal voor mensen die geen netwerk, psychische of financiële middelen hebben. Op 7 maart is er een Presentmarkt in De Westereen om de stichting meer te promoten, maar ook om de vrijwilligers elkaar te laten ontmoeten om zo de banden te versterken.

Sape Woudman sprak over de culinaire Elfstedentocht die wordt gehouden op 23 maart in Dokkum. Hij vertelde hoe het idee tot stand is gekomen en hoe deze Elfstedentocht in zijn werk gaat, waarbij de mensen een stempelkaart krijgen en met groepjes een route volgen langs 11 restaurants waarbij iets gegeten wordt. De restaurants zijn allen op loopafstand en liggen binnen het bolwerk. Arjan Erkens, campagneleider van de verkiezingscampagne van Wetterskip Fryslân vertelde wat de functie is van een campagneleider. Hij vertelde wat het Wetterskip doet en maakte een vergelijking met het verbouwen van een huis, want zoals een aannemer het huis gaat verbouwen, zo moet het Wetterskip weten wat zij moeten doen en daarom is het belangrijk dat men gaat stemmen op één van de negen partijen.

Op Straatverslaggever IJde Prins ging voor de straat-rubriek naar verschillende dorpen en vroeg aan willekeurige voorbijgangers: “Wat vindt u van de Kloosterkapel in Sibrandahûs.” Hieruit bleek dat het Kloosterkapel niet onbekend is bij het publiek. De heer Sicko Hoogterp (PR-medewerker) kwam langs in de studio om te vertellen hoe het ooit begon met de Kloosterkapel. Dit jaar is het 25 jaar geleden dat men begonnen is om het Kloosterkapel een nieuwe invulling te geven. Eén keer per maand is er op de zondagmiddag een concert, van klassiek tot rock. Vele artiesten zijn al langs geweest en het er zijn veel vaste bezoekers. Niet alleen uit Fryslân, maar ook buiten onze provincie komen artiesten langs om een optreden te geven. Soms moeten de bezoekers teleurgesteld worden als. Er is geen voorverkoop van kaarten en dat wil zeggen dat er soms geen plaats meer is. “Vol = vol”.

Gjalt Hofstra uit Damwâld schoof aan in de uitzending namens stichting “De Wâldpyk”. Hij kwam vertellen over de plannen voor een nieuwe jeugdsoos in Damwâld, na jaren van afwezigheid. Tijdens de open dag kwamen er rond de 80 mensen langs. De voorbereidingen hiervoor zijn al bezig. De soos zal worden gevestigd in een voormalig café/cafetaria. Na benadering van de gemeente zijn er plannen gemaakt en deze zijn al aardig concreet. De tekeningen en ontwerpen zijn klaar en subsidies zijn aangevraagd. Het zal een soos worden waar geen alcohol zal worden geschonken en ook rookvrij zal blijven. Voor de jeugd zal er veel worden georganiseerd. ,,De jeugd heeft gewoon behoefte aan een plekje waar ze terecht kunnen. De soos zal niet alleen voor de jeugd uit Damwâld zijn, maar ook voor de jeugd uit de omringende dorpen in de regio.”

Ondernemer van de week was Sjoerd Feenstra (mede-eigenaar van tuincentrum Tuin), welke een begrip is in de regio. Feenstra vertelde de historie van het bedrijf en over zijn rol in het bedrijf. Tuin heeft een breed assortiment, eigen import en de beste kwaliteit. Bij Tuin Zwaagwesteinde kunt u ook terecht voor tuintips.

De Weekend Nieuwsshow is iedere zaterdag tussen 11:00 uur – 14:00 uur te beluisteren op RTV NOF en terug te luisteren in de herhaling op zondag. Ook een interessant onderwerp? Mail naar wns@rtvnof.nl.

Jeugdsoos Damwâld en Federatiefestival in de Weekend Nieuwsshow · Foto('s): RTV NOF
Jeugdsoos Damwâld en Federatiefestival in de Weekend Nieuwsshow · Foto('s): RTV NOF
Jeugdsoos Damwâld en Federatiefestival in de Weekend Nieuwsshow · Foto('s): RTV NOF
Jeugdsoos Damwâld en Federatiefestival in de Weekend Nieuwsshow · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 07:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
 • 07:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 09:00 - 11:00
  Kerkdienst
  Iedere zondagochtend kunt u luisteren naar een kerkdienst uit onze regio.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow (Herh.)
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 17:00
  Runwei Sport
  Het sportprogramma van RTV NOF met live verslag van alle sporten uit Noordoost-Friesland. Naast voetbal ook veel aandacht voor korfbal, volleybal, basketbal, kaatsen meer.
 • 17:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Tobias Post
  Tobias Post vult de zondagavond tussen 18:00 en 20:00 op RTV NOF. In het radioprogramma zal hij het weekend goed afsluiten met de nieuwste muziek, muziek uit de regio en nieuw, onbekend talent!
 • 20:00 - 22:00
  RTV Metalcafé
  RTV Metalcaf elke zondagavond 20-22 uur op je radio!
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact · Privacy Statement RTV NOF · Reclame · Disclaimer · Organisatie · RTV Kanaal30 Geschiedenis · Donateurs · Vrijwilliger worden?