Joris’ Kerstboom staat dit jaar op de Zijl in Dokkum

Donderdag 07-12-2017
DOKKUM - Op vrijdag 15 december vinden er in Dokkum, tijdens de prachtige kerstmarkt, tv-opnames plaats door de KRO-NCRV voor het programma “Joris Kerstboom”. Dit programma zal op kerstavond 24 december worden uitgezonden. De kerstboom is een ontmoetingsplaats voor mensen die als antwoord op de vraag ‘Voor wie heb jij een kerstgedachte?’ een foto in een kerstboom komen hangen. 

Het programma Joris’ Kerstboom laat mensen stilstaan bij een bijzondere levensgebeurtenis en biedt een plek om bijzondere verhalen te delen. Dit jaar biedt KRO-NCRV ook de mogelijkheid om online een kerstgedachte voor een dierbare achter te laten via www.joriskerstboom.nl. Joris’ Kerstboom, zondag 24 december rond 21.15 uur op NPO 2.

Interview met Joris Linssen

Met het KRO-NCRV-programma Joris’ Kerstboom heeft Joris Linssen een nieuwe traditie in gang gezet. Voor wie heeft hij zelf een kerstgedachte?

Wat betekent Kerst voor jou?
De donkere dagen aan het eind van het jaar zijn bij uitstek geschikt om eens goed na te denken over waar je mee bezig bent. Even pas op de plaats maken en bedenken waar het eigenlijk om gaat. En ook eens wat meer tijd doorbrengen met je familie en intieme vrienden, want dat is uiteindelijk het belangrijkste. Voor ons als makers van Joris’ Kerstboom is de productieperiode ook altijd een tijd van bezinning. De Kerstboom is ons laatste project elk jaar en het is heerlijk om zo samen het jaar af te sluiten. Na de uitzending begint mijn kerstvakantie en die vier ik altijd met vrienden en familie aan de kust. We huren met een man of 25 een kampeerboerderij af en dan is het praten, spelletjes doen, strandwandelen en bijtanken. Eerste Kerstdag bereiden we met zijn allen een groots kerstdiner met heel veel gangen en Tweede Kerstdag eten we boerenkool met worst.

Is Kerst voor jou iets religieus?
Nee. Maar het is wel degelijk een periode vol bezinning en reflectie. Wat is jouw favoriete kerstnummer en waarom? In mijn leven en werk staat muziek centraal. Denk maar aan de prachtige muziek bij Hello Goodbye of aan het feit dat ik meer dan 80 keer per jaar optreed met mijn band Joris Linssen & Caramba. In de kerstvakantie heb ik wat meer tijd om muziek te luisteren. Ik draai graag ouderwets vinyl platen. Voor de grap zet ik dan ook altijd even een kerstnummer op waar ik zelf op meezing. Toen ik elf was, zat ik in een kinderkoor. We zongen mee op een elpee van Danny Mirror, die man van de wereldhit ‘I remember Elvis Presley’. De afsluiter op die plaat is het kerstlied ‘We Wish You a Merry Christmas’. Dat is natuurlijk mijn all time favorite!

Hoe vierden jullie vroeger thuis kerst?
Ik herinner me vooral de mooi gedekte tafels, waaraan heel veel vrienden van mijn ouders en hun kinderen aanzaten. Wij als kids maakten dan met veel plak- en knipwerk kunstzinnige menukaarten. Ook hadden we altijd een kerstboom met een kerststalletje van Dick Bruna eronder. Ieder jaar werd dat weer uitgepakt en het staat met de feestdagen nog steeds bij mijn moeder in de kamer.

Hoe ziet jouw Kerst er dit jaar uit?
Meestal gaan we naar de Waddeneilanden, maar dit jaar hebben we een groot huis gehuurd in Zeeland en zullen we daar met vrienden en familie de kerstweek doorbrengen. Al 22 jaar doen we dat elke kerstvakantie. Meestal zijn we met zo’n 20 tot 30 mensen. Het begon toen onze eerste dochter 1 was. Nu is ze al weer 23. Wat een mooie traditie eigenlijk!

Voor wie heb jij een kerstgedachte?
Ik heb heel veel respect voor de vriend van mijn moeder. Louis is nu 80 jaar oud en hij tobt met zijn gezondheid. Louis is altijd een heel zelfstandige man geweest en heeft moeite met zijn nieuwe afhankelijke rol. Vroeger was hij bijvoorbeeld tijdens die kerstvakanties aan zee de spil waar alles om draaide, nu gaan de dingen soms een beetje langs hem heen. Louis heeft heel erg veel meegemaakt en overwonnen, het gaat me aan mijn hart dat zo’n sterke persoonlijkheid uiteindelijk vier versnellingen moet terugschakelen. Hij komt vast nog wel even kijken bij Joris’ Kerstboom en dan krijgt zijn foto van mij een ereplekje!

Wat denk je dat Dokkum jou brengt?
We zijn er allemaal heel trots op dat de mensen in Dokkum onze traditie zo goed hebben opgepikt. De Dokkumers zijn heel enthousiast en we wilden graag wat terugdoen. Daarom komen we dit jaar ook. Dokkum pakt goed uit in deze tijd van het jaar, eerst de aankomst van Sinterklaas en dan dus deze mooie kersttraditie. Ik ben heel benieuwd naar de verhalen die we daar gaan horen. Ik kom geregeld in Friesland en ik hou erg van de Friese mentaliteit: zorgzaam en recht-door-zee.

terug naar overzicht
Joris’ Kerstboom staat dit jaar op de Zijl in Dokkum
© Foto's: Eigen foto


Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Goed gestemd
19:00-21:00 | Leafde foar muzyk
21:00-23:00 | De Smachtwacht
23:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie