JOVD Friesland: Boeren, raak de sympathie niet kwijt · Foto('s): 

JOVD Friesland: Boeren, raak de sympathie niet kwijt

vrijdag 13 december 2019

Ze stonden voor verschillende Provinciehuizen met hun krachtige trekkers waar ze bij verschillende provincies hun zin kregen. Ook stonden ze in Den Haag waar de ogen van het land tot ze gericht waren en ze het record zette voor langste ochtendspits ooit. Verspreid over het land staan mensen achter de boeren en hun redelijk onschuldige acties. Maar deze week lieten de boeren zichzelf van een andere kant zien bij het wetterskip Fryslân.

Het waterschap wil namelijk de begroting op orde krijgen, wat niet uitgespreid kan worden over meerdere jaren. Daarvoor is het tekort namelijk te groot. Daarom beoogt het Dagelijks Bestuur een eenmalige tarievenverhoging van dertien procent. Iets wat tot groot ongenoegen leidde onder de Friese boeren die in het afgelopen jaar ook al te maken kregen met een tarievenstijging. Deze stijgingen bij elkaar opgeteld zijn 28 procent in twee jaar tijd, en dat vindt Diana Al-Sarayfi, voorzitster van de JOVD Friesland kwalijk. Wat ze minstens even kwalijk vindt is de hoe er door een aantal boeren gereageerd werd op de tarieven stijging.

Ongeregeldheden

“Toen de kwestie vorige week aan de orde kwam in een commissievergadering van het wetterskip, stonden boze boeren massaal met trekkers op de stoep om de waterschapsbestuurders op andere gedachten te brengen.“ Aldus de Leeuwarder Courant op 11 december.

Tijdens de vergadering van 3 december bij het wetterskip werd er gedreigd dat de deur er uit zou gaan toen duidelijk werd dat binnen geen plaats meer was voor meer toeschouwers. Daarna probeerde een vrouw tevergeefs op eigen initiatief een deur te openen om meer mensen binnen te laten. Ook kwam ook in het nieuws dat Algemeen Bestuursleden van het wetterskip dreigmails hadden gekregen, wat de Dijkgraaf Paul Erkens onder de aandacht van de politie heeft gebracht. Al-Sarayfi vindt dat nadelen ondervinden nog iemand nog geen vrijkaart geeft om de orde te verstoren en te dreigen, dit gedrag vindt ze daarom niet goed te praten. Maar dit is niet de enige recentelijke ontwikkeling.

Recentelijk

Twaalf melkveehouders slepen bijvoorbeeld de Rabobank voor de rechter, omdat ze niet juist zijn ingelicht over de risico’s die het uitbreiden van hun bedrijf met zich meenam. Het Centraal Bureau voor Levensmiddelenhandel (CBL) spant een kort geding aan tegen Farmers Defence Force (FDF) omdat deze op 18 december de bevoorrading van de supermarkten dreigt te blokkeren. Dit is een goed voorbeeld van de trend die zich bij het wetterskip ook voordoet; de boer uit slechts zijn zorgen niet langer, maar chanteert de organisaties waar ze een belang bij hebben in een poging hun zin te krijgen. Aldus Al-Sarayfi.

Ook gelooft Al-Sarayfi dat de boeren met deze acties om hun belangen te behartigen, langzaam de sympathie onder de inwoners verliest. Het boycotten van supermarkten en het onder druk zetten van de democratische besluitvorming zijn pure uitingen van terechte frustratie, maar zorgen slechts voor een verdere opstapeling van problemen.

Hoe nu verder

Boeren hebben terechte zorgen in Nederland vindt Al-Sarayfi, hun kosten nemen alsmaar toe en voelen zich in de steek gelaten door de politiek. Toch moeten fysieke en verbale bedreigingen nooit een rol gaan spelen bij geschillen. Iedereen die zichzelf een slachtoffer vindt, moet zich eens goed achter de oren krabben en zich afvragen wat diegene zelf heeft gedaan om slachtoffers te maken. Aan de andere kant vindt Al-Sarayfi dat het wetterskip zich van zijn goede kant moet laten zien. En wel door te verklaren wat ertoe heeft geleid dat er een dergelijk tekort is waar, linksom of rechtsom, de inwoner nu de klap opvangt, Aldus Al-Sarayfi.

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Lytse klankjes
  Lytse klankjes is een geestelijk programma bij RTV NOF voor de jonge luisteraars.
 • 19:00 - 21:00
  Gospel Time
  Gospelmuziek uit Noordoost-Friesland, maar ook van ver daarbuiten.
 • 21:00 - 22:00
  Geloven & Beleven
  Wekelijks ontvangen we een gast met wie gesproken over het geloof. In het gesprek wordt gesproken over persoonlijke ervaringen en de rol van het geloof in het leven van de gast.
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact · Privacy Statement RTV NOF · Disclaimer · Organisatie · Vrijwilliger worden?