Jubileumeditie ‘De Sneuper’ over Dokkumer bierbrouwerijen

Donderdag 18-05-2017
DOKKUM - Op woensdag 17 mei werd in de prachtige ‘Vroedschapskamer’ van het gemeentehuis aan De Zijl een speciale editie van kwartaalblad ‘De Sneuper’ overhandigd aan burgemeester Waanders. In deze jubileumuitgave wordt diepgravend ingegaan op de geschiedenis van de vele bierbrouwerijen die ooit zetelden in Dokkum. Dankzij het kwalitatief uitstekende water werd in Dokkum veel bier geproduceerd en stond het wijd en zijd zeer goed bekend.

Dankzij intensief onderzoek zijn maar liefst 19 locaties boven water gekomen waar in het verleden bier gebrouwen werd in de Dokkumer binnenstad. De kersverse bierbrouw-ondernemers Van Dijk en Wouda hebben nu dus het aantal brouwers op 20 gezet. In het pand aan de Diepswal nummer 5 zal te zijner tijd een proeflokaal en expositieruimte gebouwd worden. Burgemeester Waanders complimenteerde de initiatiefnemers dat zij de geschiedenis van Dokkum levendig houden en het cultuurtoerisme bevorderen. Frank van Dijk benadrukte dat dankzij de geweldige hulp en sponsoring van vele lokale bedrijven dit idee inhoud en vorm heeft gekregen.

Het Sneuper-nummer (uitgave juni 2017) wordt uitgebracht in verband met het 30-jarig jubileum van de Historische Vereniging Noordoost Fryslân. Deze editie wordt niet alleen onder de leden van de vereniging verspreid, maar ook via de stichting Dockumer Biergilde van ondernemers Frank van Dijk, Berend Wouda en Remco van Dijk.

Het Dockumer Biergilde vroeg enige tijd geleden de bekende sneupers Warner Banga en Piet de Haan om de historie van de lokale biergeschiedenis in beeld te brengen. Beide onderzoekers kwamen aan het woord om een en ander toe te lichten hoe zij hun onderzoek aangepakt hadden en wat er allemaal voor verrassende zaken boven kwamen drijven. Er zijn tevens vergevorderde plannen voor de uitgave van een boek over het brouwen van bier in Dokkum. Dit boek zal worden uitgegeven door stichting Historia Doccumensis.

terug naar overzicht
Jubileumeditie 'De Sneuper' over Dokkumer bierbrouwerijenRemco en Frank van Dijk en Berend Wouda luisteren naar Piet de HaanFrank van Dijk dankt burgemeester Waanders voor haar komstBurgemeester Waanders neemt de eerste editie in ontvangstPiet de Haan vertelt
© Foto's: Tineke Admiraal


Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Goed gestemd
19:00-21:00 | Leafde foar muzyk
21:00-23:00 | De Smachtwacht
23:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie