VV Kollum en VV Zwaagwesteinde in evenwicht · Foto('s): Erik Visser
  Erik Visser

VV Kollum en VV Zwaagwesteinde in evenwicht

zaterdag 14 april 2018

In een meer spannende dan goede wedstrijd was VV Zwaagwesteinde voetballend de overhand op Baensein, maar was VV Kollum die voor rust via een strafschop de score opende. Na de 2-0 leek de wedstrijd gespeeld, maar herpakte de ploeg van Klaas Zandberg zich en pakte uiteindelijk meer dan verdiend het gelijke spel.

Na de aftrap van de Kollumers onder leiding van scheidsrechter Hofman waren het de gasten uit Zwaagwesteinde die de wedstrijd domineerden en was het aan doelman Auke Hoekstra te danken dat de score in de vijfde minuut niet werd geopend door de gasten. Met een strak schot van Marco van Leyen stond de keeper op de juiste plaats. Met een bekeken schot van Ruben Merkus was de eerste actie van de thuisploeg waar Roelof van der ploeg de bal over zijn doel zag verdwijnen. In de tiende minuut werd de wedstrijd open gebroken nadat Gerard Zonneveld vrij gespeeld de bal voor de voeten plaatste van Joop Pynacker, zijn harde inzet werd door de verdediger met de hand gekeerd.

Wel of geen strafschop is in deze situatie altijd lastig te bepalen, maar de scheidsrechter van dienst zag dit als hands en zo mocht Kollum dit buitenkansje in ontvangst nemen. Vanaf de stip was het strafschoppenkoning Wiebe Postma die de thuisploeg met een bekeken schot aan de leiding bracht. De wedstrijd bleek deze treffer niet dat het wedstrijdbeeld veranderde, het beter combinerende Zwaagwesteinde bleef de Kollumer verdediging onder druk zetten, zonder echter gevaarlijk te worden. Met een prima actie van Auke Hoekstra op een kopbal van  Lieuwe de Roos behoedde hij zijn ploeg voor de gelijkmaker. Het middenveld van de Kollumers met Ruben Merkus en Benjamin Zondervan werd teveel over geslagen door de verdedigers, met lange ballen op Marinus Hoekstra en Gerard van Zonneveld had Zwaagwesteinde weinig te duchten. De gevaarlijke corners van de gasten waren in de meeste gevallen geen prooi voor Hoekstra.

Na de thee verdubbelde Kollum in de vijfde minuut de score bij de eerste echte kans die de ploeg kreeg in de wedstrijd. Na een handsbal mocht Joop Pynacker vanaf de zijkant een vrije trap nemen. Met precisie legde hij de bal op het hoofd van Henco Bijlsma, die de bal achter van der Ploeg kopte. Even leek de thuisploeg de wedstrijd naar de hand te zetten in  de wedstrijd net voor het kwart in de tweede helft definitief te beslissen. Een aanval war Bejamin Zondervan, die vele meters op het middenveld maakte speelde zichzelf vrij en vanaf de achterlijn gooide hij de bal voor de goal, met een listig tikje bracht Joop Pynacker de bal voor de voeten van Henco Bijlsma. Zijn schuiver werd door van der Ploeg gekeerd en bleef de 2-0 op het scorebord staan.

Twee minuten later was het in plaats van 3-0 ineens weer een wedstrijd, bekeken legde Jan Eisema de bal terug en van de rand zestien meter schoot Lieuwe de Roos de 2-1 binnen. De inzet van beide ploegen vergoedde deze middag veel voor het talrijk opgekomen publiek, soms was van beide kanten tot het randje. In de slotfase leek de wedstrijd even uit de hand te lopen, mede door enkele warrige beslissingen van scheidsrechter Hofman. In de hectische slotfase kwam de verdiende gelijkmaker er nadat een voorzet door Wymer de Vries met het hoofd Auke Hoekstra wist te passeren.

© Verslag: André van der Meulen