VV Kollum moeizaam langs Ropta Boys · Foto('s): Eigen foto
  Eigen foto

VV Kollum moeizaam langs Ropta Boys

zondag 23 september 2018

In de eerste wedstrijd van de kompetitie had Kollum ondanks de 1-3 zege veel moeite om de winst mee te nemen. Voor rust was er niets aan de hand, doelpunten van Marinus Hoekstra en Gerard van Zonneveld zorgden voor 0-2. Na de thee was het na de aansluitingstreffer billenknijpen voor de trouwe aanhang om de eerste zege van het seizoen te verwelkomen.

Onder leiding van scheidsrechter Kohler begon Ropta Boys voortvarend aan hun eerste seizoen in de derde klasse. De eerste tien minuten zette de thuisploeg Kollum onder druk, zonder echter gevaarlijk voor de goal van Andries Dijkstra te verschijnen. Met de wind in rug nam Kollum gaandeweg het heft over, het eerste wapenfeit was van Gerard van Zonneveld, die zijn schot geblokt zag worden tot corner. Nog net binnen het kwartier opende de ploeg van Ron de Boer de score, Benjamin Zondervan wist zich prima vrij te spelen door zijn directe tegenstander Anco Dijkstra uit te spelen.

Vanaf de achterlijn werd zijn voorzet door Marinus Hoekstra, mede door hulp van Johannes de Groot in het doel verdween. De Kollumers namen het spel over en zetten de thuisploeg onder druk en leek eerder wachten op de 0-2 dan op de gelijkmaker. Halverwege de eerste helft werd Gerard van Zonneveld aangespeeld door Marinus Hoekstra, met een prima schijnbeweging zette hij twee verdedigers op het verkeerde been en schoot onberispelijk de 0-2 binnen. De Kollumer verdediging had op dat ogenblik weinig te duchten van de voorwaartsen van Ropta Boys, spits Tsjidger Braaksma werd door Arjen Zijlstra prima aan banden gelegd. In het laatste kwart voor rust mocht Ruben Merkus tot driemaal toe vanaf ruime afstand aanleggen voor een vrije trap. De eerste trap werd net onder de kruising door de Groot tot corner verwerkt, terwijl de volgende twee trappen net naast en over de goal verdwenen. Op slag van rust kreeg Jacob Mooibroek nog een kans op de aansluitingstreffer, maar schoot in vrije positie voorlangs.

Na de thee, waarin Kollum Roman Doelkamid had gewisseld voor Robert Lietmeijer begon Ropta Boys met de wind mee furieus en zette Kollum onder druk. Geen controle over de bal zorgde ervoor dat Erik de Vries zijn inzet geen gevaar bracht voor Andries Dijkstra. Slecht uitverdediging zorgde ervoor dat Ropta Boys in de dertiende minuut terug kwam in de wedstrijd. Slecht uitverdedigen werd door Geert Lindhof afgestraft en liet Dijkstra met een strakke schuiver op aangeven van Tsjidger Braaksma kansloos. Deze tegenslag voor de ploeg van Ron de Boer wist de ploeg goed te verwerken en had weinig te duchten van de lange bal die Ropta Boys gebruikte. Op aangeven van Gerard van Zonneveld, die met een simpele voetbeweging de bal achter de verdediging plaatste en Joop Pynacker vrije doorgang had.

Daar waar Pynacker anders geen problemen met deze kansen, verdween zijn schot nu naast de goal. In de vechtersmentaliteit, die de ploeg van Iko de Boer op de mat bracht kreeg men kleine mogelijkheden, maar stond het vizier van oa Tsjidger Braaksma niet op scherp. De grootste kans op de gelijkmaker was er voor Geert Lindhof, die vrij in de zestien hard inschoot. De goed keepende Dijkstra wist enigszins met geluk de harde inzet te keren en zo zijn ploeg op voorsprong te houden. Kollum bracht in de slotfase Yannick Hoekstra binnen de lijnen voor Arjen Zijlstra om de winst veilig te stellen, daar waar Iko de Boer met een extra spits trachtte gelijk te maken. In de laatste minuut werd Gerard van Zonneveld vrij gespeeld, maar werd zijn inzet wel of niet door de verdediger met de hand beroerd. Scheidsrechter Kohler zag wel hands en legde de bal op de stip. Voor de goed spelende Ruben Merkus was het vervolgens geen probleem om de einstand te bepalen op 1-3.

Al met al was Ronde de Boer zeker tevreden over de eerste helft waarin de ploeg koelbloedig was in het benutten van de kansen. Ontevreden was de Boer over het feit dat de tegentreffer werd weggegeven na rust. Hoe de ploeg er nu voorstaat zal de komende weken moeten blijken. Volgende week zaterdag is Grijpskerk op Baensein de tegenstander, die het seizoen startte met een 1-6 nederlaag tegen Zwaagwesteinde.

© Verslag: André van der Meulen