Kollumerland wil duurzame dorpen

10/13/2011
De gemeente Kollumerland c.a. wil samen met de dorpen de gemeente duurzamer maken. Hoe dit bereikt moet worden is woensdagavond gesproken op het gemeentehuis in Kollum.

Op de informatiebijeenkomst waren dorpsbelangen en dorpshuisbesturen uitgenodigd. Wethouder Hilbrand Visser gaf een toelichting op een subsidieregeling voor dorpshuizen. Vervolgens gaf Doarpswurk een presentatie over het Netwerk Duurzame Dorpen en volgde er een presentatie van de Friese Milieufederatie.

De gemeente ziet veel kansen op het gebied van duurzaamheid. Zo start Kollumerland bijvoorbeeld in november met een energiebesparingscampagne voor de particuliere woningeigenaren. Verder is de gemeente bezig met een subsidieregeling voor energiebesparing bij dorpshuizen.

In Fryslân komen steeds meer voorbeelden van dorpen die zelf aan de slag gaan met duurzaamheid. Daarvoor is het Netwerk Duurzame Dorpen opgericht. Er is geen dorp gelijk en ook de thema’s lopen uiteen van lokale energiecoöperaties tot dorpstuinderijen. Het Netwerk Duurzame Dorpen verbindt de dorpen die als gemeenschap met duurzaamheid aan de slag willen en zorgt voor kennisuitwisseling en inspiratie.

Verder is de Friese Milieufederatie actief met het ondersteunen van dorpen en het in kaart brengen van initiatieven en kennis op het gebied van duurzame energie. Elf Friese dorpen die zelf ook echt aan de slag zijn (of willen) met duurzame energie, worden actief ondersteund, waarbij vijf van die elf dorpen de komende tijd zullen worden geholpen met (de eerste stappen richting) het opzetten van een eigen lokaal energiebedrijf. Dorpen uit Kollumerland kunnen zich er nog bij aanmelden.

© Foto’s: Sake Beerstra

terug naar overzicht


Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-19:00 | RTV NOF Nonstop
19:00-21:00 | Country Trail
21:00-22:00 | Brasstime
22:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie