Kuier fan Brantgum een wandelevenement voor een goed doel · Foto('s): Eigen foto
  Eigen foto

Kuier fan Brantgum een wandelevenement voor een goed doel

dinsdag 10 september 2019

Op 22 september 2019 organiseert de Kuier fan Brantgum voor de 3e keer een wandelevenement voor een goed doel. De routes gaan door het open landschap van Noord Oost Friesland. Deze keer lopen we ten zuidwesten van Brantgum over verharde paden, langs kleine weggetjes, onderweg komen we door dorpen en langs akkers. We hebben 4 routes, die worden aangegeven door pijlen. Wandelaars kunnen kiezen uit routes van 12.5, 16, 25 en 32 km. Voor kinderen hebben we een route van 5 km.

De kuier fan Brantgum staat steeds in het teken van een zeldzame ziekte. Om van betekenis voor bewoners van de dorpen Brantgum, Waaxens en Foudgum te zijn, proberen we het goede doel bij een inwoner met een zeldzame ziekte in deze dorpen te zoeken. Deze keer is het goede doel de ziekte van Hirschprung.

In Foudgum zijn 2 kinderen in 1 gezin die deze ziekte hebben. De ziekte van Hirschsprung is een aangeboren, chronische darmafwijking. Door onder andere ontbreken van zenuwcellen in stukken van de darm kan de beweging (peristaltiek) niet worden gemaakt om de ontlasting richting endeldarm en naar buiten te stuwen. De ontlasting hoopt zich op en de darm gaat uitzetten. Bij de ziekte van Hirschsprung is een operatie noodzakelijk. Eerst zal men echter het acute probleem moeten oplossen, want de ontlasting komt niet naar buiten. Alle kinderen zullen langdurig onder controle blijven bij een kinderchirurg. Na de operatie kunnen problemen met de ontlasting blijven bestaan, zoals verstopping en/of diarree, winderigheid. Tijdens periodes dat een kind met de ziekte van Hirschsprung zich niet goed voelt, bijvoorbeeld bij een verkoudheid of ziekte heeft dat soms ook zijn weerslag op het ontlastingspatroon. Maar ook spanningen of dingen buiten het normale patroon zoals logeren, schoolreisjes, enz. kunnen er invloed op hebben. Het meest voorkomende probleem is verstopping.

De vereniging ‘ziekte van Hirschsprung’ zet zich in om de kennis over deze aangeboren aandoening te vergroten bij artsen, verpleegkundigen en ander medisch personeel. Het is belangrijk om meer bekendheid te geven over de ziekte zodat deze sneller wordt herkend bij pasgeboren baby’s.

Onderweg is er entertainment en bij aankomst in het dorpshuis De Terpring te Brantgum speelt de Clay Corners Bigband. Langs de routes staan stempelposten en de Kuier fan Brantgum biedt onderweg enkele versnaperingen aan.

De opbrengst van de wandeling wordt gedoneerd aan de patiëntenvereniging ziekte van Hirschsprung, die zich inzet voor onderzoek naar medicatie of behandelingen voor deze ziekte.

Tussen 09.30 en 10.00 uur kunnen de wandelaars van de 12,5, 16 en 25 km starten bij dorpshuis De Terpring te Brantgum en voor de route van 32 km is de start daar tussen 9.00 en 09.30 uur. De inschrijving voor de 5 km is om 13.00 uur en de starttijd is 13.30 uur.

Het inschrijfgeld voor de routes van 12.5 en 16 km is € 5, voor gezinnen € 10 en voor de routes van 25 en 31 km is het € 7,50.

 

 

 

 

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Bertus Hatzmann
  Bertus Hatzmann van 18.00-20.00 uur met muziek en info.
 • 20:00 - 22:00
  Weekend Kick-Off
  Weekend Kick-Off is een programma wat vooral gericht is op jongeren. In dit programma wordt van alles besproken...
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact · Privacy Statement RTV NOF · Disclaimer · Organisatie · Vrijwilliger worden?